Care sunt motivele pentru care unii oameni dorm cu ochii deschisi?

Nu toata lumea doarme cu ochii inchisi complet. Asta este normal? Poate ti se intampla si nu ti-ai dat seama. Poate parea ciudat, suna ca mit sau fictiune. Dar nu; Este ceva ce se intampla. A dormi cu ochii deschisi este cunoscut sub numele de lagoftalmie . Daca apare noaptea, se va spune ca este nocturna.

Este o situatie care apare la unele persoane care nu isi pot inchide complet pleoapele cand dorm . Acest lucru are unele consecinte, care ar putea afecta sanatatea ochilor.

De ce este posibil sa dormi cu ochii deschisi?

Somnul este ceva ce facem in fiecare zi; cu exceptia unor circumstante exceptionale. In general, prima conditie necesara pentru a dormi este sa inchideti ochii. Al doilea, fii somnoros; desi ordinea poate varia.

Exista mai multe motive pentru care oamenii trebuie sa doarma cu pleoapele inchise. In primul rand, ochilor li se ofera odihna, care este protejata si hidratata, iar muschii fetei sunt de asemenea relaxati.

Pe de alta parte, pleoapele inchise filtreaza lumina, ceea ce stimuleaza creierul sa fie treaz. Dimpotriva, intunericul este asociat cu noaptea, somnul si odihna, in raport cu ritmul circadian.

In lagoftalmia nocturna, persoana nu inchide complet ochii. Cu toate acestea, acest lucru nu il impiedica sa adoarma .

Chestia este ca poti dormi cu pleoapele intredeschise, deoarece pupila nu primeste pe deplin lumina.

Cauzele lagoftalmiei

Lagoftalmia se poate datora unor cauze ereditare , la persoanele care s-au nascut cu pleoape care nu se pot inchide complet. Poate fi, de asemenea, din cauza unei tulburari, afectiuni sau probleme de baza, de origine musculara sau nervoasa, din cauza unei leziuni sau infectii. Numitorul comun este ca muschiul orbicularis oculi este slabit, afectat si paralizat.

Printre principalele cauze secundare pentru care o persoana nu inchide complet ochii cand doarme sunt urmatoarele:

 • Paralizia lui Bell.
 • boala Lyme.
 • sindromul Moebius.
 • Accidente cerebrovascular.
 • Sindromul Guillain Barre.
 • Glaucom si neuropatie optica.
 • Boala Graves si alte afectiuni ale tiroidei.
 • Blefaroplastie sau interventie chirurgicala care afecteaza miscarea pleoapelor.
 • Tumora sau interventie chirurgicala pentru indepartarea unei tumori craniene, cum ar fi neuromul acustic.
 • Botulism, varicela, oreion, poliomielita, lepra si difterie, printre alte infectii.

Simptome asociate cu somnul cu ochii deschisi

O parte din sclera si canalele lacrimale sunt expuse in lagoftalmie. Asa ca dormitul cu ochii deschisi o noapte din cand in cand nu poate cauza probleme majore. Dar persistenta acestei situatii poate avea consecinte .

Printre principalele simptome asociate se numara urmatoarele:

 • Vedere incetosata.
 • Keratita de expunere.
 • Roseata si lacrimare.
 • Sensibilitate la lumina zilei.
 • Uscaciune in mucoasa oculara.
 • Senzatie de corp strain in ochi.

In cazurile usoare, afectiunea poate sa nu depaseasca o problema de uscaciune . Ceva care este usor de rezolvat cu ajutorul lacrimilor artificiale.

Cu toate acestea, atunci cand lagoftalmia nocturna devine o problema cronica si severa, deshidratarea prelungita a mucoasei poate avea consecinte grave. De exemplu, infectii oculare si chiar pierderea vederii.

In ceea ce priveste calitatea odihnei, conform Academiei Americane de Oftalmologie, nu va exista intotdeauna o deteriorare a somnului la cei care raman cu ochii deschisi. Totusi, aceeasi institutie clarifica faptul ca este posibil ca ochii uscati sa produca modificari ale continuitatii nocturne a repausului, din cauza disconfortului.

Se poate repara?

Cele mai multe dintre simptomele mentionate pot fi experimentate la trezire, fara a sti de ce apar, deoarece persoana nu se vede dormind. Aceste semne ar trebui sa constituie un avertisment .

Printr-o examinare, medicul oftalmolog poate verifica daca pleoapele se inchid complet. Testele includ masurarea intre pleoape cu o rigla, observarea fortei folosite pentru a inchide ochii si verificarea cu un instrument numit lampa cu fanta.

Daca ochiul uscat afecteaza ochiul, vor fi indicate picaturi si unguente . In plus, lacrimile artificiale pot fi prescrise pentru utilizare continua pentru a preveni deteriorarea.

In cele mai severe cazuri, interventia chirurgicala devine o optiune de luat in considerare. Este posibila efectuarea unei grefe pentru a prelungi pleoapele sau pentru a le adauga greutate pentru a le ajuta sa se inchida.

O alta alternativa sugerata, pentru a evita necesitatea recurgerii la interventii chirurgicale, include folosirea greutatilor pe pleoape din exterior, fara a le aseza in interior cu o interventie. Acest lucru poate fi facilitat si cu masti. La fel, aveti optiunea de a plasa banda adeziva chirurgicala pe timp de noapte, precum cele folosite in timpul operatiilor.

Trebuie sa inchidem ochii

Unele animale au o membrana, datorita careia nu ar trebui sa inchida ochii in anumite momente. Nu este cazul fiintelor umane. Ar trebui sa le inchidem momentan cand clipim si mai mult timp in timpul odihnei.

La majoritatea oamenilor, pleoapele se inchid complet si natural cand dorm , relaxand muschii fetei. Dar mai sunt si altii pentru care a dormi cu ochii deschisi nu este un sinonim pentru a fi vigilent, ci o realitate.

Totusi, departe de a fi un avantaj, aceasta poate fi o problema care va afecteaza sanatatea ochilor, vederea si odihna. Desi nu poate fi prevenit, depistarea precoce ar fi de mare ajutor pentru a incepe tratamentul in timp util cat mai curand posibil.