5 motive pentru care dusurile reci sunt benefice

Ati facut vreodata un dus rece, unul foarte rece? Desi aceasta ”operatiune” nu are foarte multi adepti si nici prea placut nu poate sa fie, e bine sa stiti ca dusurile reci facute la intervale de timp regulate pot avea reale beneficii pentru sanatate. 

Multi spun ca a face un dus rece in fiecare zi poate avea beneficii pentru sanatate: imbunatatirea circulatiei, ameliorarea stresului si cresterea vitalitatii si a vigilentei sunt cateva dintre avantajele pe care le atribuie cel mai mult acestui obicei

Dusurile reci au avut dintotdeauna un rol important in diverse culturi din varii motive: de la spartani, grecii antici si romani pana la triburile indiene din America sau scandinavi, apa rece facea parte din ritualurile traditionale de infrumusetare, fiind benefica si pentru sanatate. 

Iata, asadar, o serie de beneficii a dusurilor reci:

1. Stimuleaza si imbunatatesc circulatia sangvina

In momentul in care apa rece atinge pielea, circulatia sangvina se intensifica, moment in care sangele este pompat catre toate organele. In plus, acest lucru este benefic pentru sistemul cardiovascular si ajuta la reglarea tensiunii arteriale, la rigidizarea arterelor si inclusiv a varicelor. De asemenea, cresterea fluxului de sange catre creier il face sa functioneze optim si sa fie alert pentru timp indelungat. 

2. Apa rece este antidepresiva 

Adrenalina si senzatia ametitoare pe care le obtii in urma unui dus rece sunt provocate de milioanele de impulsuri electrice transmise de terminatiile nervoase ale creierului, acestea avand un puternic efect antidepresiv. 

Un studiu publicat in 2008, numit ”Dusul rece ca potential tratament impotriva drepresiei”, prezinta o ipoteza interesanta si, anume, ca depresia poate fi provocata de ”un stil de viata caruia i-au lipsit anumiti factori de stres, situatii care au fost experimentate de primate de-alungul a milioane de ani de evolutie, precum modificari de scurta durata a temperaturii corpului (de exemplu, inotatul in apa rece) sau lipsa unui exercitiu termic”.

Dovezile par sa sustina ipoteza. Expunerea la frig activeaza sistemul nervos simpatic si ajuta la eliberarea noradrenalinei, un produs chimic care atenueaza depresia. 

3. Apa rece este benefica pentru par si piele

Exista un motiv justificat pentru care este recomandata clatirea parului cu apa rece, fiind recunoscut faptul ca reda stralucirea parului. Apa calda sau fierbinte tinde sa usuce pielea si parul, in timp ce apa rece le reda fermitatea si stralucirea. In plus, nici pielea nu se mai increteste. 

4. Apa rece imbunatateste performantele atletilor

Intr-un studiu recent publicat in American Journal of Physiology, s-a constatat ca atletii care folosesc apa rece imediat dupa antrenamentele solicitante sunt capabili sa mareasca efortul in timpul mai multor sesiuni succesive de antrenament. 

Un alt studiu arata ca un dus rece administrat imediat dupa exercitiile fizice ajuta corpul sa se refaca mai repede.

5. Apa rece intareste puterea mentala 

Trebuie sa recunosti ca ai nevoie de o anumita doza de curaj si pregatire mentala pentru a inchide apa calda. Insa, cu cat iti expui mai mult corpul la anumiti factori de stres, cu atat mai repede il vei obisnui. Cu alte cuvinte, iti vei obisnui corpul cu dusuri reci, lucru care nu poate fi decat benefic.