Despre mostenire si stabilirea legala a succesorilor

Mostenirea este definita ca fiind procedura prin care se transmite patrimoniul unei persoane fizice decedata catre succesorii sai. Patrimoniul poate sa fie format din bunuri materiale dar si din datoriile persoanei decedata, pe care succesorii le mostenesc deopotriva.

In cazul in care vorbim de o mostenire testamentara, se va tine cont de testamentul lasat de persoana decedata, in impartirea patrimoniului catre succesori. Daca in schimb, nu exista un testament atunci se va tine cont de prevederile Codului Civil in ceea ce priveste impartirea patrimoniului, fiind vorba de mostenire legala.

Daca te afli in situatia in care ai nevoie de o lamurire cu privire la drepturile pe care le ai ca mostenitor, poate doresti sa realizezi un testament sau ai alte intrebari legate de mostenire, cea mai simpla metoda de rezolvare este prin consultanta juridica online. Un avocat iti va raspunde printr-o intrevedere online si te va indruma cu privire la ceea ce ai de facut, din punct de vedere legal.

Stabilirea legala a succesorilor

In cazul in care nu exista in testament, mostenirea va fi impartita in functie de criteriile stabilite prin lege, tinandu-se cont de ordinea in care poate sa vina la succesiune fiecare dintre mostenitori. Practic, exista anumite reguli si criterii dupa care se imparte patrimoniul persoanei decedate, mai precis o ordine in functie de gradul de rudenie. Iata care sunt clasele de mostenitori, conform Codului Civil:

Clasa I Descendentii – Sotul supravietuitor care trebuie sa indeplineasca conditia de a fi fost casatorit legal cu persoana decedata inainte de a fi avut loc decesul. Copii biologici, copii infiati legal. In aceasta categorie sunt inclusi si ascendentii privilegiati, precum parintii sau tutorii legali ai celui decedat.

Clasa II Colaterialii privilegiati – Fratii si surorile biologici sau infiati ai celui decedat. Aici sunt inclusi si ascendentii ordinari, bunicii din partea mamei si a tatalului ai persoanei defuncte.

Clasa III Colateralii ordinari – Unchii si matusile persoanei decedate.

In cazul in care nu stii exact in ce categorie de succesori te incadrezi poti afla acest lucru prin consultanta juridica online, un serviciu rapid si simplu, pe care il poti accesa de oriunde te-ai afla.

Ordinea de succesiune prezentata mai sus se respecta in fiecare tip de mostenire. Atunci cand nu exista rude in viata dintr-o anumita categorie care are intaietate, se va trece automat la urmatoarea clasa de mostenitori, si tot asa.

Cotele succesorale

Daca am vazut care este ordinea in care se vine la succesiune, mai departe o sa aducem in discutie modul in care sunt stabilite cotele succesorale, conform art. 972 din Codul Civil. Cea mai mare parte din avere poate sa fie mostenita de catre sotul supravietuitor, adica jumatate, atunci cand se afla in concurs cu ascendentii privilegiati sau cu colateralii privilegiati. In schimb, daca exista copii, sotului supravietuitor ii revine un sfert din mostenire, pentru ca restul patrimoniului sa fie impartit intre copii.

Daca vrei sa afli mai multe despre procedura succesiune este indicat sa te indrepti spre un avocat drept civil, prin consultanta juridica online sau clasica. Acesta te poate ajuta in lamurirea neclaritatilor pe care le ai si te poate sfatui cu privire la drepturile pe care le ai la mostenitor, cum sa revendici acest drept sau cum sa rezolvi situatia unui testament cu probleme.