Ce beneficii si ce riscuri are chirurgia estetica

Operatiile estetice aduc atat imbunatatiri fizice cat si beneficii psihologice, atunci cand pacientul are atitudinea si intelegerea potrivita. Este adevarat, aceste proceduri presupun si niste riscuri care pot fi evitate, de cele mai multe ori, prin informare si prin cunoasterea limitelor impuse de propriul corp.

„Increderea este pilonul principal al oricarei interventii chirurgicale in scop estetic. Trebuie sa avem asteptari realiste si sa nu ne asteptam la perfectiune, ci la imbunatatire” – spune dr. Ovidiu Grecu, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, doctor in stiinte medicale.

Medicul si pacientul formeaza o echipa, iar impreuna vor rezolva azul, de aceea increderea si onestitatea sunt esentiale. Medicul nu trebuie sa promita rezolvari dincolo de caracteristicile fizice ale pacientului si de limitarile pe care acestea le impun.

In acelasi timp, pacientul trebuie sa inteleaga, si sa accepte, ca daca asteptarile sale sunt disproportionate exista sanse mari sa fie deceptionat. Majoritatea intrebarilor trebuie adresate medicului inainte, nu dupa interventie. Cu alte cuvinte, atunci cand ne gandim sa apelam la chirurgia estetica este foarte important sa luam decizii responsabile, iar in urma unei discutii amanuntite cu medicul sa fie inclus si istoricul medical.

Cateva beneficii pe care operatiile estetice le aduc sanatatii:

Operatia de micsorare a sanilor poate reduce durerile de spate si va corecta pozitia spatelui, lucru care va determina si va creste increderea de sine.

Pielea ramasa dupa slabire sau dupa o nastere poate fi indepartata, lucru care va creste abilitatea de a face efort fizic. Aceste operatii de reconstructie vor da sentimentul de vindecare si fac ca pacientul sa se simta din nou bine in pielea sa.

Prin abdominoplastie poate sa fie indepartat excesul de piele si de grasime de pe abdomen si astfel corpul va fi mai proportionat, insa dincolo de aspectul fizic acest procedeu imbunatateste in multe situatii confortul vietii. Iar pentru ca grasimea abdominala este redusa, cei care au parte de aceasta interventie vor fi mai putin predispusi la obezitate si diabet, mai ales daca urmeaza un proces de scadere in greutate si apeleaza la un medic nutritionist. Alta procedura care are acelasi efect este si liposuctia.

Este insa foarte important sa nu folosim aceste proceduri ca pe niste instrumente de slabit!

Candidatii ideali pentru aceste proceduri trebuie sa aiba in primul rand asteptari realiste si sa mentina efectele operatiei printr-o alimentatie sanatoasa, dar si prin exercitii regulate. Astfel se reduce riscul bolilor de inima si cresterea presiunii sangelui. In linii mari, aceste proceduri pot fi linia de pornire spre un stil de viata cat mai sanatos.

Operatiile estetice au si efecte psihologice. Acestea pot creste, sau scadea increderea in sine si increderea in general. Mediul social in care traim poate avea un efect negativ asupra noastra. De exemplu, o persoana care a fost mereu deranjata de felul in care ii arata nasul poate apela la o rinoplastie care ii va remodela nasul dupa cum isi doreste. In plus, cei care au deviatie de sept vor avea parte si de beneficii medicale, pentru ca aceasta procedura imbunatateste functiile nasului – practic pacientul va respira mai usor.

Indiferent de motivul pentru care apelam la chirurgia estetica, in cele din urma, decizia este a noastra si nu trebuie sa facem lucruri fara sa le constientizam. Aceste interventii nu sunt in sine un lucru usor, de aceea trebuie sa merite efortul si sa ne faca viata mai frumoasa, iar echilibrul dintre asteptarile subiective ale pacientului si regulile medicale stricte poate fi gasit numai de catre medicul specialist.