Luna Bucurestiului, Balul Bucurestiului Interbelic si reinvierea unei traditii

Prima data cand am auzit de “Luna Bucurestilor” mi s-a parut o idee buna. Apoi, cand am auzit ca “Luna Bucurestilor” e o tradiție reinviata, ideea mi s-a parut excelenta! 

“Citi dintre bucurestenii de azi isi mai aduc aminte de “Luna Bucurestilor”? De primele focuri de artificii in capitala de pe malul Dimbovitei, de expozitiile fastuoase, raliurile, concursurile sportive si spectacolele de teatru? O luna in care locuitori din toate colturile tarii se adunau intre 9 mai – 9 iunie sa petreaca si sa se distreze, pentru ca Bucurestii erau in sarbatoare. Si din 1948 pina azi nici vorba ca vreun eveniment sa-i mai fi egalat amploarea si sa fi adunat atit amar de lume.”1

E uimitor și impresionant ce se intampla in București in aceasta luna care ii era dedicata. Un motiv in plus sa consideri interbelicul ca perioada de aur a Romaniei -nu glorioasa epoca de dupa 1948. 

Dar sa ne concentram pe aspectele pozitive. Avem din nou Luna Bucureștilor! Manifestarile organizate de Fundația Calea Victoriei in parteneriat cu Cercul Militar Național te poarta intr-un alt București și te ajuta sa-l ințelegi mai bine. 

Ma atrage mult evenimentul de miercuri, 4 iunie, intitulat “Colțuri de Bucuresti” : o colecție de confidențe, petrecute in București, impartașite de Neagu Djuvara, Georgeta Filitti, Tiberiu Soare, Vintila Mihailescu, Adina Nanu, Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu, Paul Ipate și Eugen Istodor. Și, bineințeles, Balul Bucureștiului Interbelic de pe 22 mai. Ajuns la a cincea ediție, Balul e un eveniment retro care a intrat in tradiția manifestarilor culturale din capitala.  

“Balul Bucureștiului Interbelic este un prilej oferit nostalgicilor și celor care iubesc Bucureștiul istoric, de a a€œretrai” atmosfera petrecerilor de altadata, cu ajutorul costumației din anii a€™20, a muzicii din perioada interbelica: jazz, foxtrot, charleston sau tango. Atmosfera este condimentata de momentele de teatru pregatite de actorii de comedie Smaranda Caragea și Nae Alexandru, gazdele serii, care vor reprezenta personaje din epoca.”

Daca va place sa va costumați, sa dansați (sau macar sa incercați sa dansați) foxtrot și charleston, va așteptam la bal. Da, noi ne pregatim deja rochiile . Ne vedem acolo sau preferați sa citiți cum a fost pe blog?