Gemoterapia vindeca orice boala

Efectele benefice ale acestor remedii variaza in functie de planta din care provin: coacazele dau energie, bradul este indicat impotriva tusei, iar paducelul e bun pentru inima.

Luminita Natalia Sarca, medic primar de medicina interna, practica gemoterapia de mai bine de 15 ani si cunoaste mai bine ca oricine beneficiile pe care aceasta le ofera pacientilor de toate varstele. “Particularitatea gemoterapiei consta in faptul ca foloseste substante vegetale de origine embrionara, respectiv acele parti din planta care se dezvolta primavara.

Tesuturile vegetale tinere in stare proaspata (amenti, muguri, mladite, radicele, scoarta de ramuri tinere, seva, seminte) contin un complex impresionant de minerale, oligoelemente si enzime necesare functionarii normale a organismului uman si ajuta la refacerea permanenta a energiei. Acesta este momentul ideal in care, prin prelucrarea acestor elemente, putem obtine remedii ce contin substante active intr-o concentratie mult mai mare decat din plantele care se afla la maturitate.

In acest fel, prin compozitia deosebita pe care o au, reusesc sa regleze metabolismul si sa reechilibreze tulburarile ce apar in contextul unor afectiuni acute sau cronice. Medicamentele se obtin prin extractie hidro-glicero-alcoolica, rezultand macerate glicerinice care se gasesc in orice farmacie si sunt simplu de utilizat, dar asta nu inseamna ca pot fi luate fara sfatul medicului”, spune Luminita Sarca.

Recomandata pentru toate varstele

Cel care a avut ideea unei astfel de terapii a fost dr. Paul Henry, care a observat ca efectele benefice ale acestor remedii variaza in functie de planta din care provin. De exemplu, coacazele dau energie, bradul este indicat impotriva tusei, paducelul pentru inima, rozmarinul este un macerat glicerinic cu efect stimulator asupra scoartei cerebrale, iar teiul argintiu regleaza somnul si echilibreaza reactivitatea neurovegetativa. Ele se afla cumva, ca actiune si mod de preparare, intre medicamentele alopate – care intervin mai dur si direct in procesul de vindecare – si cele homeopate, care stimuleaza tendinta naturala de insanatosire a organismului.

In afara efectului de reglare a tulburarilor existente, gemoterapia are si proprietati diuretice si de drenaj. Elimina substantele toxice si rezidurile metabolice care, acumulate in timp, pot produce blocaje sau tulburari care se suprapun altora existente, facand dificila vindecarea sau ameliorarea unei afectiuni. Inainte de a incepe orice fel de tratament este bine sa curatam organismul, sa facem acest drenaj pentru a avea un tablou complet al simptomatologiei de baza care a evoluat in timp si care a determinat aparitia unor boli cronice.

Este recomandata tuturor, nu are contraindicatii de varsta, insa atunci cand remediile naturale sunt administrate copiilor trebuie sa avem mare grija deoarece acestea sunt preparate cu alcool. Pentru cei mici, numarul picaturilor trebuie sa fie foarte mic si intotdeauna diluate in apa. Terapia se face pe o perioada de doua-trei luni sau mai mult, in functie de evolutia afectiunii. Rolul medicilor de familie este foarte important, ei trebuie sa insiste pe rolul de preventie si pe cunoasterea problemelor de sanatate ale pacientilor”, spune doamna doctor.

Nu exista efecte secundare

Gemoterapia poate fi folosita ca metoda de vindecare in cazul intregii patologii si nu doar al unui anumit grup de afectiuni. “Ar trebui sa dispara aceasta idee care s-a generalizat, potrivit careia, daca este vorba de un remediu natural, acesta poate fi folosit oricand, oricum pe perioada nelimitata.

Maceratele glicerinice nu dau efecte secundare, dar din cauza actiunii lor asupra sistemului neuroendocrin trebuie sa se tina seama de conditia de sanatate deja existenta. Exista si macerate obtinute din plante care au un potential toxic – acestea nu pot fi administrate intr-o concentratie mare pe o perioada lunga de timp. Din acest motiv, buxusul, nu este indicat femeilor insarcinate sau copiilor. Combinarea lor se face dupa anumite criterii care tin de particularitatile plantelor si arborilor si modificarile existente la nivelul celulelor si organismului uman, in functie de patologia respectiva.

Informatiile care se gasesc in presa nu sunt suficiente pentru ca o persoana sa poata initia un astfel de tratament, exista interactiuni intre ele, iar alegerea si recomandarea, atat in ceea ce priveste combinarea si perioada de timp in care se administreaza si succesiunea lor in schemele de tratament, trebuie facuta intotdeauna de catre un medic specialist”, explica dr. Luminita Sarca.

Remediile florale Bach

Pornind de la o experienta personala dramatica, dr. Bach, cunoscut imunopneumolog, patolog si homeopat britanic, a ajuns la concluzia ca toate bolile corpului fizic sunt cauzate de un psihic labil. Dupa ani de studiu, el a reusit sa dovedeasca importanta esentelor florale asupra sanatatii. „Ele se prepara din petalele florilor puse in apa si expuse la lumina soarelui sau prin fierbere, timp de 20-30 de minute. Aceste remedii influenteaza foarte mult starea psihica. O persoana foarte solicitata, cu un program coplesitor ca durata sau ca intensitate, nu mai gaseste timp sa-si refaca energia sau sa se odihneasca suficient.

Un , cum este maslinul, poate redresa treptat aceasta epuizare si poate sa-i readuca organismului capacitatea de a-si reface energia. Marul paduret are o actiune benefica la persoanele cu alergii, eruptii ale pielii sau acnee.

Toata aceasta gama de medicamente naturale este deosebit de utila pentru ca actioneaza benefic la toate varstele, putand preveni foarte multe afectiuni acute sau cronice. Contribuie la mentinerea starii de sanatate a oamenilor, modul in care ele actioneaza fiind unul delicat care, in timp, regleaza reactivitatea organismului si functionalitatea lui. Intoarcerea la natura este necesara si se va impune chiar daca oamenii ignora acest aspect.

Terapiile care se fac pentru multe boli cronice dureaza o perioada indelungata de timp si au numeroase efecte secundare. Noi reusim, cat de cat, sa le inlaturam prin aceasta medicatie naturala. Nu pledez pentru o atitudine extremista in sensul de a alege un tratament in detrimentul altuia sau pentru a indrepta pacientii exclusiv spre medicina naturista. Tocmai de aceea, insist asupra recomandarilor care trebuie facute numai de un medic, pentru ca, in combinatie cu remediile naturiste, dozele medicamentelor alopate pot fi scazute, evitand astfel posibilele reactii adverse ale tratamentului alopat. Ideea este de armonizare a lor si de recomandare corecta atunci cand este necesara una sau alta din terapii”, precizeaza dr. Luminita Sarca.

Boli tratabile

Esentele Bach trateaza nevroza anxioasa, depresia, atacul de panica, fobiile de toate felurile, nevroza compulsiv obsesiva, anorexia, bulimia, lipsa de atentie-concentrare, sindromul Tourette (boala caracterizata prin miscari repetitive involuntare numite ticuri). Totodata, amelioreaza isteria si epilepsia si este un excelent adjuvant in tratarea afectiunilor psihosomatice (hipertensiune arteriala, diabet, astm gastrita, tulburari hormonale).

Gemoterapia este extrem de utila mai ales in rezolvarea traumelor psiho-emotionale:

-regasirea echilibrului interior;

-vindecarea unor afectiuni fizice, atunci cand acestea reflecta un dezechilibru interior;

-manifestarea partii pozitive a personalitatii noastre astfel incat sa ne putem bucura mai mult de relatiile cu cei din jur;

-eliminarea stesului prin echilibrarea sentimentelor de ingrijorare, teama, nesiguranta, anxietate;

-prevenirea imbolnavirilor, usurarea suferintei si combaterea bolii.