Infidelitatea ca simptom al unei alte probleme

Desi o anumita ratacire sexuala in afara casatoriei, in special atunci cand cineva se complace intr-o aventura de-o noapte, poate fi privita ca un raspuns biologic la o oportunitate care apare, o relatie extramartitala de orice durata este adesea o reflectare a unei probleme in sanatatea emotionala a relatiei.

Comunicarea intre cei doi parteneri aproape sigur este defectuoasa. Si sexualitatea poate fi nesatisfacatoare sau poate sunt valabile chiar amandoua.

Oamenii nu isi pot da seama adesea de propriul lor comportament. Daca un barbat intelege de ce si-a inselat sotia, poate nu vrea sa ii divulge aceste informatii si ei. El se poate gandi ca facand lucrul asta nu face decat sa creeze mai multe probleme. 

Totusi, daca ea stie deja despre aventura si problemele care stau la baza acesteia nu sunt identificate, sanatatea emotionala a casatoriei se va deteriora in continuare si mai repede daca el nu recunoaste ceea ce stie despre sentimentele proprii si motivatiile interioare. Destul de des, consilierea in casatorie este cel mai bun mod de a identifica problemele fundamentale si de a incepe rezolvarea lor.

Ar trebui sa-i spui?

Acest lucru aduce in discutie problema de multe ori controversata daca recunoasterea in fata partenerului ca ai avut o aventura extraconjugala (in special una scurta) este intotdeauna cel mai bun lucru pe care il poti face. 

Intrebarea de baza este daca pastrarea acestui secret submineaza relatia mult mai mult sau mai putin decat recunoasterea ei. Desi onestitatea este de multe ori cea mai buna abordare, daca barbatul sau femeia care a calcat stramb inceteaza orice contact cu cealalta persoana si decide sa ramana si sa-si rezolve casnicia, terapia poate uneori sa rezolve problemele care de baza ale relatiei fara drama cauzata de marturisirea aventurii.

 De fapt, exista momente cand aceste confesiuni pot fi auto-indulgente din partea sotului infidel, si au menirea mai mult de a-si calma propria vina decat de a imbunatati casatoria. Terapeutii si expertii maritali difera foarte mult pe aceasta tema. In cele din urma, indiferent daca recunosti sau nu aventura, sau tentatia de a avea una, este o decizie individuala pe care trebuie sa o iei cu mintea si inima.

Confruntarea cu infidelitatea emotionala

Si in ceea ce priveste infidelitatea nonsexuala este la fel de dificil de definit daca e bine sau nu sa marturisesti ceea ce se intampla altfel decat la nivel individual. Cand vine vorba de prietenia cu membrii de sex opus in afara casniciei, conteaza numai ce se simte in regula si ce functioneaza pentru doua persoane care sunt casatorite. Asta e ceva de care va puteti da seama doar prin comunicare si negociere.

Inca o data, abordarea terapeutilor si expertilor in casatorie difera in aceasta problema. Unii sustin ca orice flirt sau socializare cu un membru al sexului opus constituie o amenintare la casatorie si ar trebui descurajata. Cat de confortabil sau stresat devine un partener ca rezultat al comportamentului social al celuilalt de multe ori depinde de cat de sigur pe simti pe tine si pe casatoria voastra. 

Pe de alta parte, daca partenerul stresat simte ca celalalt ofera unei parti terte ceea ce ei ii lipseste din relatia lor, de exemplu o apropiere emotionala care obisnuia sa fie inainte intre cei doi, aceasta este o baza solida pentru a-ti confrunta partenerul si de a-i cere ca atentia lui sa se intoarca spre casa.

Ca si lacomia si alte sentimente negative, gelozia se poate exprima in moduri auto-distructive

Acest set de probleme subliniaza necesitatea ca partenerii sa fie de acord asupra a cat de mult sa fie impreuna si cat sa fie separati astfel incat sa fie bine pentru amandoi in casatoria in care sunt implicati. De asemenea, se refera la necesitatea absoluta a existentei unor limite emotionale clare intre parteneri – cu alte cuvinte, ceea ce are nevoie fiecare emotional din partea celuilalt. 

Abandonul

Cand infidelitatea aduce sentimente de gelozie intr-unul din parteneri, exista de multe ori in aceasta intensa reactie o teama de abandon similara cu reactia unui copil care instictiv se teme sa fie parasit de mama lui. Inainte ca problemele maritale de infidelitate expuse sa fie rezolvate, este uneori necesar pentru partenerul lasat in urma sa se confrunte cu propriile sentimente coplesitoare, inclusiv cele de abandon. Cand cineva se uita cu atentie la emotii, la cele proprii sau ale celor din jur, acesta descopera ca, de multe ori, comportamentul uman provine mai mult din inconstient, din frica de abandon, care este, la randul sau, inradacinata in experientele copilariei timpurii.

Adevarul este ca toti oamenii au aceste sentimente intunecate pe care trebuie sa le rezolve. Ca si lacomia si alte sentimente negative, gelozia se poate exprima in moduri auto-distructive. Pentru a face fata acestor sentimente este cel maii bine sa le privesti direct in fata. Nu fugi de ele. Incearca sa le intelegi. Invata cum sa le gestionezi si sa accepti faptul ca toti oamenii au o frica anumite fata de abandon si singuratate careia trebuie sa ii faca fata si, adesea, e foarte greu de lucrat cu aceste sentimente.