Florin Teodorescu – expresie si culoare!

Galeria de Arta GALATECA a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“ Bucuresti gazduieste expozitia pictorului Florin Teodorescu

Florin Teodorescu este doctor in stiinte biologice, dar pasiunea sa pentru pictura este foarte veche. Despre expozitia sa, criticul Tudor Octavian afirma ca „se poate vorbi relaxat, fara ocolisuri, deoarece datele esentiale sunt evidente“. Este membru al Asociatiei Artistilor Plastici de la Iasi din 1990, iar din 2003 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Scoala ieseana

Detine numeroase premii, expozitii personale si participari la expozitii colective precum Saloanele de primavara si de toamna ale A.A.P., la Saloanele nationale de pictura ale artistilor plastici amatori: Bucuresti (1981, 1983, 1987, 1988), Alba Iulia (1999, 2000), la Saloanele Moldovei (Bacau/Chisinau, 2004). Ca formatie artistica apartine Scolii de la Iasi, in Romania existand trei scoli importante: Scoala de la Baia Mare, un concept european foarte apreciat, Balcicul, care a format o serie de pictori importanti, si Scoala de la Iasi, indelung neglijata. Cea din urma se evidentiaza printr-un tip aparte de colorism, sensibilitate si niste matrici stilistice, intr-un inventar al tipologiei si al formulelor prezentei umane.

Fara a avea studii academice in domeniul picturii, Florin Teodorescu a intrat in pictura gata format, pastrandu-se departe de motivatiile si trufiile breslei. Astfel, face o exceptionala ecuatie profesionala, pornind de la conditia sa de om liber si nu de la cea de autodidact.

Imagine si colorism

Neapartinand prin studii de specialitate breslei, nu este nevoit sa justifice de ce ii place aceasta profesie. Scoala ieseana a ramas intr-un con de umbra, complacandu-se intr-o stare de glorie locala. Ierarhiile de breasla din Iasi sunt mai puternice decat cele nationale, acest lucru fiind valabil si inainte de 1990, iar explicatia este ca Iasiul a fost intotdeauna un centru cultural si universitar de traditie. Vorbind despre pictorul Florin Teodorescu, criticul Tudor Octavian afirma: „El stie sa faca tablouri de mici dimensiuni, ce au ca element definitoriu o structura foarte elaborata a imaginii, aproape stiintifica, in care elementul intuitiv este real. Nu face teoria imaginii, ci placerea imaginii, cu un farmec in care se observa formatia sa de om stiinta, care se rezuma la imagini precise, riguroase, fara incarcari inutile.

Farmecul picturii sale vine din structura imaginii si din colorism. Din pacate, domnul Florin Teodorescu traieste drama de a fi nevoit sa se intoarca la Iasi, desi cu pictura sa ar putea colinda foarte bine Europa. In Romania se vorbeste despre valori in absenta unui sistem de valorizare, fara piete, galerii sau momentul istoric“.

Opinii critice:  „Fiecare lucrare a lui Florin Teodorescu te invita sa te apropii decent si, tacand, sa astepti pana ce sensul temei se lasa dezvelit si vei vedea cum, treptat, culoarea te conduce prietenoasa…” (Aurel Leon) 

„Place deoarece e convingator si neostentativ modern. …Florin Teodorescu are dezinvoltura celui ce stie, exigenta celui ce poate, modestia celui ce vrea, spaima celui ce se simte liber.” (Valentin Ciuca)