Cum se intretin corect lentilele de contact protetice

Sursa foto: freepik.com

Lentilele protetice sunt un tip special de lentile de contact care pot fi folosite pentru a imbunatati aspectul unui ochi sau a masca diverse defecte genetice ori aparute ca urmare a unei traume la nivel ocular. De asemenea, pot ajuta si la corectarea anumitor probleme cu vederea.[2] Daca si tie ti-au fost prescrise astfel de lentile de contact, este important sa inveti sa le intretii corect, iar in acest articol iti vom spune care sunt principalele reguli pe care trebuie sa le respecti. 

  1. Spala-te pe maini inainte de a atinge lentilele de contact  

  Indiferent ca este vorba de lentile protetice ori de alte tipuri de lentile de contact, principala regula pe care trebuie sa o tii minte este aceea ca respectarea regulilor de igiena pe parcursul manipularii acestora este esentiala. Inainte de a atinge lentilele, asigura-te ca ti-ai spalat foarte bine mainile, folosind un sapun bland, fara parfumuri sau uleiuri, si ca le-ai uscat. Lentile de contact nu ar trebui sa intre in contact cu apa. Nerespectarea acestor masuri simple de igiena poate avea consecinte serioase deoarece le ofera bacteriilor de pe mainile tale ori din apa o cale directa de acces in ochi.[3]

   2. Curata lentilele dupa fiecare utilizare 

   Lentilele de contact protetice trebuie curatate zilnic sau dupa fiecare purtare, folosind doar solutie speciale, nu apa, saliva sau alte solutii preparate acasa. Dupa ce iti scoti lentila, plaseaz-o in palma, aplica solutie pentru lentile si foloseste degetele pentru a o freca timp de aproximativ 20 de secunde pe fiecare parte. Clateste apoi lentila (respectand timpul de clatire indicat de producator), depoziteaz-o in suportul sau si acoper-o in intregime cu solutie.

   Foloseste solutie proaspata de fiecare data cand iti cureti sau clatesti lentilele de contact si nu le aplica niciodata fara a le dezinfecta in prealabil daca au trecut 30 de zile sau mai mult de la ultima utilizare.[1][4]

    3. Schimba recipientul cel putin o data la 3 luni   

    Recipientul in care iti depozitezi lentilele de contact ar trebui schimbat periodic (la aproximativ 3 luni sau chiar mai des, daca se deterioreaza in vreun fel). In interiorul lui se pot depune bacterii si daca il folosesti mai mult decat este recomandat, risti sa contractezi o infectie oculara. 

    De asemenea, este foarte important sa cureti si sa dezinfectezi recipientul respectiv dupa fiecare utilizare. Clateste-l cu solutie sterila (nu cu apa) si lasa-l sa se usuce inainte de a-l reutiliza.[4][1]

     4. Respecta instructiunile medicului sau producatorului

     Cel mai bun lucru pe care il poti face cand vine vorba de intretinerea lentilelor de contact protetice este sa respecti intocmai instructiunile primite din partea optometristului sau oftalmologului ori pe cele furnizate de producatorul lentilelor ori al solutiei pentru lentile. Pot exista, de exemplu, variatii in ceea ce priveste timpii de clatire, de inmuiere sau de purtare a lentilelor de contact. De asemenea, poate fi necesara folosirea unui anumit tip de solutie pentru lentile de contact.[4]

      5. Scoate lentilele de contact inainte de a face dus sau a inota 

      Nu se recomanda expunerea la apa in timpul purtarii lentilelor de contact. Apa poate contine diverse bacterii care se pot atasa de lentile si duce la aparitia unei potentiale infectii. Pentru a evita o astfel de complicatie, este de preferat sa iti scoti lentilele inainte de a inota sau a face baie ori dus. 

      Daca totusi uiti sa faci acest lucru, incerca pe cat posibil sa eviti sa iti intre apa in ochi. In cazul in care se intampla asta, scoate lentilele de contact, curata-le si dezinfecteaza-le inainte de a le aplica din nou. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul in care ti-ai scos lentilele inainte de a intra in apa.[1]

      Lentilele de contact protetice pot ajuta la mascarea a diverse imperfectiuni oculare si la imbunatatirea aspectului ochiului. Pentru a le putea utiliza un timp cat mai lung, este insa important sa le intretii corect. Respecta instructiunile primite din partea medicului care ti le-a prescris ori pe cele ale producatorului. 

      Bibliografie: 

      1. „Contact Lens Care.” Aoa.org, 2022, www.aoa.org/healthy-eyes/vision-and-vision-correction/contact-lens-care?sso=y. Accessed 13 Dec. 2022.

      2. de Oliveira, Paulo Ricardo, and Jeffrey J. Walline. „Cosmetic and Prosthetic Contact Lenses.” Contact Lenses in Ophthalmic Practice, 2004, pp. 191–196, link.springer.com/chapter/10.1007/0-387-21758-4_19, 10.1007/0-387-21758-4_19. Accessed 13 Dec. 2022.

      3. „How to Care for Your Contact Lenses and Eyes.” WebMD, WebMD, 19 May 2003, www.webmd.com/eye-health/caring-contact-lens. Accessed 13 Dec. 2022.

      4. „How to Take Care of Contact Lenses.” American Academy of Ophthalmology, 22 Apr. 2022, www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-care. Accessed 13 Dec. 2022.