Cum sa-ti imbunatatesti relatia de cuplu? 5 metode

Sursa foto: unsplash.com

In orice cuplu aflat la inceput de drum, atat dragostea, cat si sperantele si dorinta de a evolua impreuna sunt bazele pe care se consolideaza relatia. Provocarile si diferentele de opinii ce pot sa apara pe parcurs sunt inerente, iar gestionarea lor atenta este cheia pentru a continua cu succes casnicia sau o legatura de prietenie. 

Din acest motiv, iti oferim cateva solutii si metode recomandate chiar de catre psihologi, care te vor ajuta sa iti îmbunatatești relatia odata ce te confrunti cu astfel de probleme.

  1. Invatati cum sa comunicati eficient

  Intr-un cuplu, nu doar atractia fizica sau nevoia de a alcatui o familie sunt bazele reusitei. Orice expert iti va reitera mereu importanta unei comunicari eficiente, care presupune sa stii cum sa vorbesti cu celalalt, dar si cum sa asculti. Lipsa unei dorinte de a comunica si de intelege pe cel de langa tine va conduce la neintelegeri si frustrari, care in timp vor eroda relatia.

  Cel mai important este sa stii cum sa transmiti calm si asertiv dorintele si nevoile tale, fara a ridica tonul si fara a reprosa, si sa ii permiti partenerului tau sa faca acelasi lucru, in acelasi mod. Scopul este sa remediati problemele, nicidecum sa le adanciti sau sa le tensionati. Diverse carti despre familie si relatii, inclusiv ghiduri practice sau jurnale de cuplu, te vor ajuta sa intelegi cum sa iti transmiti doleantele, si sa te faci inteles intr-o maniera cat mai constructiva. 

   2. Faceti activitati comune

   Pentru bunul mers al unei relatii, este esential sa va propuneti si sa petreceti cat mai mult timp cu lucruri care va fac placere amandurora. Fie ca este vorba de plimbari sau iesiri in natura, de hobby-uri sau pasiuni, de concerte, evenimente sau alte activitati, secretul unor relatii implinite sa impartasiti cat mai multe actiuni in comun. In timp, acestea vor duce treptat la consolidarea si imbunatatirea legaturii dintre voi. 

    3. Tine cont de punctul de vedere al celuilalt

    Una dintre provocarile cu care se confrunta des partenerii dintr-un cuplu este faptul ca nu accepta punctul de vedere al celui de langa el. Este important sa pui in balanta opiniile, dorintele si parerile celuilalt, astfel incat sa le poti duce la indeplinire pe cele importante, care merita tot efortul tau. Respectul se cultiva pas cu pas, din mici gesturi si cuvinte frumoase, si este important sa ramaneti in continuare atat parteneri, cat si prieteni buni.

     4. Arata-ti recunostinta

     Micile gesturi de afectiune pastrate de-a lungul relatiei vor face ca aceasta sa se sudeze mai bine si sa dureze in timp. Nu-ti fie teama, ci din contra, exprima-ti cat mai des aprecierea, nu doar pentru gesturile de tandrete, ci si pentru micile activitati obisnuite. Celebreaza astfel de gesturi marunte precum participarea la treburile casnice sau faptul a fost atent la nevoile tale, si ti-a indeplinit o mica dorinta (si tu, la randul tau, ai procedat la fel).

      5. Pastreaza limitele

      Intr-o relatie de cuplu este important ca fiecare sa se regaseasca asa cum este, fara frica de a-si arata toate calitatile dar si defectele. Pastreaza-ti integritatea ta ca persoana, si invata cum sa te pretuiesti. In acelasi timp, este important sa stii sa respecti limitele si nevoile celuilalt, cum ar fi, de exemplu, sa doreasca sa fie singur atunci cand este suparat.

      Tine cont de aceste recomandari care te vor ajuta sa imbunatatesti si sa-ti consolidezi relatia de cuplu. Nu uita ca dragostea si respectul reciproc se cultiva zi de zi, prin pasi marunti. Astfel de gesturi de atentie si de intelegere a celui de langa tine vor duce la o maturizare a legaturii dintre voi.