Cum sa iti dai in judecata patronul pentru neplata orelor suplimentare

Stim cu totii ca in Romania foarte multe companii isi exploateaza pur si simplu angajatii. Patronii isi obliga angajatii sa ramana peste program amenintandu-i ca ii va da afara daca nu fac acest lucru.

Bineinteles, in urma prestarii acestor ore suplimentare, angajatii nu sunt platiti, ceea ce este evident, ilegal. Asadar, daca si tu te confrunti cu o astfel de situatie, atunci iti vom arata cum sa iti dai in judecata patronal pentru neplata orelor suplimentare.

Ai nevoie de avocat?

Ei bine, intr-o astfel de situatie este nevoie de un avocat pentru ca lucrurile sa mearga in directia in care iti doresti. Poti gasi cu usurinta un avocat online facebook sau poti alege unul din recomandari. In cazul in care nu iti permiti financiar sa ai un avocat, atunci trebuie sa stii ca te poti reprezenta si singur in instanta, dar doar daca ai dovezile necesare.

De aceea, inainte de a inainta un proces impotriva angajatorului tau, trebuie sa ai pregatite toate dovezile necesare pentru a avea castig de cauza. Asadar, fa rost de pontaje, situatii intocmite de tine in afara orelor de lucru, absolut orice poti gasi si care sa demonstreze ca ai lucrat 12 ore in loc de 8.

Este recomandat sa iti dai angajatorul in judecata in timp ce inca esti angajat. Evident ca va trebui sa ai nervi pentru asa ceva, dar sansele de castig sunt mult mai mari. Daca ai si martori care sa sustina cazul tau, atunci cu atat mai bine.

Cat dureaza procesul?

Intr-o astfel de situatie, procesul poate dura si pana la 12 luni. Nu te astepta sa se rezolve in 2, 3 luni, pentru ca nu se va intampla asta. De asemenea, retine ca va trebui sa platesti eventuale expertize contabile pe care le va solicita tribunalul. Daca decizi sa angajezi un specialist, atunci asigura-te ca stii cate ceva despre avocat.

Nu alege pe oricine, ci incheie o colaborare cu un avocat care are experienta in astfel de cazuri. In general, atunci cand vorbim de procese pe conflicte de munca, daca exista dovezi si martori, balanta va atarna intotdeauna in favoarea angajatului. Asadar, sansele tale sa castigi sunt foarte mari. Un proces in instanta poate fi destul de stresant pentru ambele parti.

In plus, poate dura destul de mult, ceea ce duce la un stres suplimentar pe termen lung. De aceea, daca nu esti pregatit pentru asa ceva, atunci mai bine nu pornesti un astfel de proces. Poate ca in anumite cazuri, o discutie cu patronul firmei la care lucrezi poate rezolva situatia. Incearca si acest lucru si vezi daca puteti sa cadeti de comun acord.

In cazul in care acest lucru nu este posibil, si angajatorul te exploateaza in continuare, atunci cea mai buna solutie pentru a face dreptate este sa il dai in judecata. Cu siguranta daca toti anagajatii ar face acest lucru, nu ar mai exista angajatori care sa isi exploateze angajatii. Din pacate, foarte multi oameni prefera sa taca pentru a nu-si pierde locul de munca.

Cu siguranta aceasta atitudine nu este una potrivita si in beneficiul angajatului. Dimpotriva, incurajeaza tot mai multi angajatori sa isi tina angajatii peste program fara ca acestia sa fie rasplatiti pentru munca suplimentara.