Cat de mari sunt cresterile salariilor sefilor CEO din ultimii ani?

A fost un argument central pentru sindicatul United Auto Workers: daca cei trei producatori de automobile din Detroit ar mari salariul CEO-ului cu 40% in ultimii patru ani, lucratorii ar trebui sa primeasca majorari similare. Presedintele UAW Shawn Fain a citat in mod repetat cifra, contrastand-o cu cresterile salariale de 6% pe care le-au primit lucratorii auto de la ultimul lor contract din 2019. El a deschis negocierile cu o cerere pentru o crestere similara a salariului cu 40% pe parcursul a patru ani, impreuna cu returnarea pensiile si costul vietii creste. De atunci, UAW si-a redus cererea la o crestere a salariilor cu 36%, dar cele doua parti raman departe unul de celalalt in negocierile contractuale, declansand o greva.

Accentul lui Fain asupra salariului directorilor executivi face parte dintr-o tendinta de crestere a sindicatelor incurajate, care invoca diferenta de bogatie dintre lucratori si sefii de top pentru a sustine cererea de salarii si conditii de munca mai bune. In iunie, actionarii Netflix au respins pachetele de salarii ale executivului printr-un vot neobligatoriu, la doar cateva zile dupa ce Writers Guild of America a scris scrisori prin care indemna investitorii sa voteze impotriva propunerilor de salarizare, spunand ca ar fi inadecvat pe fondul grevei scriitorilor de la Hollywood. 

Fain a respins argumentele potrivit carora o majorare salariala mare pentru sindicat ar creste costurile vehiculelor si ar pune pe cei trei mari producatori de automobile – General Motors, Ford si Stellantis (fosta Chrysler) – in dezavantaj fata de concurentii straini cu forta de munca cu costuri mai mici in cursa pentru trecerea la vehiculele electrice.

„Motivul pentru care cerem cresteri salariale de 40% este pentru ca numai in ultimii patru ani, salariul CEO a crescut cu 40%. Sunt deja milionari”, a declarat Fain. „Cerintele noastre sunt corecte. Cerem cota noastra echitabila in aceasta economie si roadele muncii noastre.”

Salariile CEO au crescut de zeci de ani, in timp ce salariile pentru muncitorii obisnuiti au ramas in urma. Dar directorii executivi trei mari au primit cu adevarat majorari de salariu de 40%? Nu chiar.

„Nu stiu de unde provin cei 40%”, a spus CEO-ul General Motors, Mary Barra, la o noua conferinta, cand a fost intrebata daca cifrele UAW sunt corecte.

Salariul executivului este notoriu de complicat de calculat, deoarece o mare parte din el vine sub forma de granturi de actiuni sau optiuni de actiuni. O privire detaliata asupra pachetelor de compensare la toate cele trei companii arata cum afirmatia UAW supraestimeaza si subestimeaza realitatea, in functie de viziune.

PACHETE DE PARTA CEI TREI MARI PENTRU CEO

Barra, singurul dintre cei trei care a detinut acest rol din 2019, este cel mai bine platit, cu un pachet de compensatii in valoare de 28,98 milioane de dolari in 2022. Cea mai mare componenta unica a fost de 14,62 milioane de dolari in subventii de actiuni, care se acorda pe o perioada de trei ani si al carei final valoarea depinde de performanta stocului si de alte valori.

Salariul ei a crescut cu 34% din 2019, conform datelor din dosarele publice analizate.

CEO-ul Ford, James Farley, a primit o compensatie totala de aproape 21 de milioane de dolari in 2022, o crestere cu 21% fata de cei 17,4 milioane de dolari de atunci, directorul general Jim Hackett, primite in 2019, potrivit declaratiilor de proxy ale companiei. Pachetul lui Farley de anul trecut a inclus 15,14 milioane de dolari in premii de actiuni, care, de asemenea, se acorda pe trei ani cu o valoare finala dependenta de performanta.

Unde se complica comparatia este la Stellantis, care a fost format in 2021 prin fuziunea conglomeratului italo-american Fiat Chrysler Automobiles si a grupului francez PSA. Deoarece este o companie europeana, modul in care Stellantis dezvaluie salariul directorilor difera semnificativ de GM si Ford.

In raportul sau anual de remunerare, Stellantis a raportat ca salariul directorului general Carlos Tavares in 2022 a fost de 23,46 milioane de euro. Aceasta este o crestere de aproape 77% fata de salariul de 13,28 milioane de euro al CEO-ului Fiat Chrysler, Mike Manley, in 2019.

Acestea sunt cifrele folosite de UAW cand a calculat ca trei producatori de automobile au majorat, in mod colectiv, salariul CEO-ului cu 40,1% din 2019, conform metodologiei furnizate de sindicat.

Dar exista o captura: cifrele lui Stellantis reflecta „salaria realizata”, care include valoarea capitalurilor proprii acordate anterior, care au fost acordate in cursul anului de raportare. Companiile din SUA, in schimb, utilizeaza valoarea de la data acordarii pachetelor de actiuni acordate directorilor in cursul anului de raportare.

In analiza sa, Equilar a folosit metoda „datei acordarii” pentru a face o comparatie echivalenta intre toti cei trei CEO. Prin aceasta masura, compensatia lui Tavares in 2022 a fost de 21,95 milioane de euro in 2022, inclusiv 10,9 milioane in acordarea de actiuni cu o perioada de trei ani.

Aceasta este de fapt o scadere de 24% din pachetul de compensatii al lui Manley in 2019, care a fost de 29,04 milioane de euro, potrivit Equilar.

VOLATILITATEA PLARII CEO-ului

Deci, Tavares castiga cu adevarat mai putin decat a facut Manley acum patru ani? Nu chiar.

Asta pentru ca, in unii ani, a vorbi despre „salaria realizata” a unui CEO poate ascunde pachetele de salarii exorbitante aprobate de consiliile companiei.

Luati in considerare pachetul de compensatii pentru 2021 al lui Tavares, care a inclus un stimulent special de 25 de milioane de euro in numerar, precum si actiuni in valoare de 19,56 milioane de euro – toate sub rezerva obiectivelor de performanta pe termen lung – acordate lui Tavares ca recunoastere a „rolului sau esential” in conducerea companie prin fuziune.

Acel premiu unic, care a venit peste alte milioane de compensatii obisnuite, a impins pachetul de compensatii pentru 2021 al lui Tavares cu mult peste ceea ce a primit Manley in 2019.

Actionarii Stellantis au votat cu 52,1% pentru a respinge propunerea de salarizare in cadrul adunarii lor anuale, desi votul a fost doar consultativ si consiliul a aprobat oricum pachetul sau.

Directorii generali ai GM si Ford si-au vazut, de asemenea, pachetele de compensare atinse apogeul in 2021, inainte de a scadea usor in 2022.

CUM SE COMPARA TOATE ACESTEA CU PLATIA MUNCITORULUI OBLIGAT?

Oricat ai taia cifrele, diferenta dintre salariul CEO si muncitorii de rang inalt de la toate cele trei companii este gigantica.

La GM, salariul mediu al lucratorului a fost de 80.034 USD in 2022. Acelui muncitor i-ar lua 362 de ani pentru a face compensatia anuala a lui Barra.

La Ford, unde salariul mediu era de 74.691 de dolari, ar dura 281 de ani.

La Stellantis, cu un salariu mediu de 64.328 de euro, ar dura 365 de ani, desi compania a mentionat raportul sau anual ca disparitatea include cheltuieli legate de grantul unic al lui Tavares. Excluzand asta, raportul de salarizare este 298-1.

Cat de extrema este aceasta disparitate? Depinde de comparatie.

Este cu mult peste diferenta de salarizare tipica la companiile S&P 500, care a fost 186-1 conform sondajului anual de salarizare al CEO-ului AP, care utilizeaza date analizate de Equilar.

Si este astronomic dupa standardele istorice. Potrivit unui studiu al celor mai mari 350 de firme americane tranzactionate la bursa, realizat de Institutul de Politica Economica de stanga, raportul de salariu dintre CEO si Muncitor era de doar 15-1 in 1965.

Producatorii auto, la randul lor, subliniaza ca concurentii lor straini isi platesc muncitorii mult mai putin. Inclusiv beneficiile, lucratorii de la producatorii auto Detroit 3 primesc aproximativ 60 de dolari pe ora, potrivit Harry Katz, profesor de munca la Universitatea Cornell. La producatorii de automobile din strainatate cu fabrici din SUA, compensatia este de aproximativ 40-45 de dolari.

Apoi este Tesla.

Compensatia CEO-ului Elon Musk in 2022 a fost raportata ca zero in declaratia de proxy a companiei, ceea ce a facut ca raportul sau oficial de remunerare sa nu aiba sens. Desigur, asta se datoreaza faptului ca Tesla nu i-a mai acordat lui Musk pachete noi de la un plan de compensare pe termen lung din 2018 care ar putea avea o valoare mai mare de 50 de miliarde de dolari si se confrunta cu o provocare juridica din partea actionarilor.

Dar proxy-ul ofera o privire asupra disparitatii uluitoare de bogatie dintre lucratorii sai fara sindicat si unul dintre cei mai bogati barbati din lume.

Dosarul a raportat „compensatia realizata” totala a lui Musk in 2021 la peste 737 de milioane de dolari. Un muncitor tipic Tesla a castigat 40.723 de dolari in acel an.

Potrivit procurorului, pentru ca acel lucrator sa faca „compensatia realizata” lui Musk in acel an, ar dura mai mult de 18.000 de ani.