Complicațiile neuropatiei diabetice

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat de tip 1 sau 2 care apare din cauza tratamentului deficitar și a hiperglicemiei dezvoltate pe termen lung. Nivelul crescut de glucoză din sânge poate afecta terminațiile nervoase de la nivelul membrelor inferioare.

Simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere și amorțeală în picioare până la tulburări digestive sau probleme ale vaselor de sânge. Netratată la timp neuropatia diabetică poate duce la infecții severe și chiar la amputarea piciorului afectat.

Neuropatia diabetică poate fi de patru tipuri: periferică, vegetativă, radicuplexă și mononeuropatia. Neuropatia periferică este cel mai des întâlnită, afectând în cele mai multe cazuri picioarele, dar și brațele și mâinile. În cazul neuropatiei vegetative diabetul poate afecta nervii unor organe precum inima, vezica urinară, stomacul, intestinele, organele sexuale sau ochii.

Neuropatia radicuplexă se localizează în zona nervilor de la nivelul coapselor, șoldurilor, feselor și al picioarelor, manifestându-se în special la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și la adulții vârstnici. Nu în ultimul rând, mononeuropatia, al patrulea tip de neuropatie, afectează un anumit nerv de la nivelul feței, trunchiului sau al piciorului, fiind diagnosticat la pacienții vârstnici. Debutul mononeuropatiei este brusc și poate cauza durere acută.

Orice afecțiune poate implica și complicații, iar în cazul neuropatiei diabetice acestea ar fi:

Probleme cu vezica urinară – în unele cazuri nervii vezicii urinare se deteriorează și nu mai funcționează normal atunci când vezica este plină. Din acest motiv vezica urinară nu mai poate elibera urina complet, ceea ce poate duce la infecții ale tractului urinar.

Disfuncție erectilă – neuropatia diabetică poate cauza această complicație prin afectarea nervilor care controlează erecțiile. Din acest motiv pot apărea probleme în a avea sau menține o erecție.

Diaree sau constipație – neuropatia diabetică poate afecta și nervii intestinului subțire, ceea ce poate determina diaree pe timpul nopții. De asemenea, deteriorarea nervilor din intestine poate cauza și constipație.

Digestie lentă în stomac – nervii afectați de neuropatia diabetică pot îngreuna digestia unor alimente, ceea ce provoacă balonare și vărsături.

Amețeli – în unele cazuri neuropatia diabetică afectează nervii inimii, ceea ce determină ca organul să nu funcționeze așa cum ar trebui, în timp ce tensiunea arterială nu are un ritm normal. Din această cauză pot apărea amețeli în timp ce pacientul stă în picioare. 

Modificări ale vederii – neuropatia poate afecta vederea și există posibilitatea dezvoltării retinopatiei care debutează cu modificări ale vaselor de sânge din retină. În unele cazuri vasele de sânge se pot umfla, iar în altele poate crește suprafața retinei. Retinopatia, dacă nu este tratată la timp, poate duce la pierderea vederii.

Pierderea simptomelor glicemiei – o altă complicație a neuropatiei diabetice poate duce la pierderea simptomelor nivelului scăzut de zahăr din sânge, cum ar fi senzația de tremurat sau amețeala.

Leziuni ale picioarelor – leziunile nervoase împiedică nervii de a-și îndeplini funcțiile normale, astfel că pot conduce la amputarea membrelor inferioare.

Testul Michigan – De ce este important pentru pacienții cu neuropatie diabetică

Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei periferice. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.

Testul Michigan se poate realiza fie de către medicul specialist, fie de către pacientul cu diabet (printr-o formă de autodiagnosticare). În timpul consultației îi vor fi examinate pacientului membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată sub formă de puncte.

În ceea ce privește autodiagnosticarea, testul durează aproximativ 10 minute și cuprinde 15 întrebări pentru a depista simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la șase luni.