,,Colectionarul”, de John Fowles

Cartea de debut a lui John Fowles, „Colectionarul”, prezinta povestea rapirii si a tinerii in captivitate a unei tinere de catre un barbat care ii poarta o iubire obsesiva.

Contrastul dintre cele doua personaje si dintre lumile din care ele provin sunt evidente inca in primele pagini ale cartii: Miranda este studenta la arte si se invarte intr-un cerc de oameni distinsi, iar la polul opus se afla Fred, un simplu functionar fara viata sociala sau prieteni si care traieste cu frustrarea inculturii sale si a categoriei sociale din care provine.

Iubirea sa obsesiva fata de tanara studenta atinge proportii uriase mai ales atunci cand intra in posesia unei sume mari de bani, printr-un castig la loto. Daca pana atunci o privea doar de la distanta si se multumea doar cu caldura imaginii sale, acum se naste in mintea sa un plan prin care el sa o aiba alaturi pe Miranda, chiar cu pretul libertatii sale, iar banii castigati ii foloseste pentru achizitionarea locului in care o va tine captiva pana cand aceasta isi va schimba sentimentele fata de el. Fred adauga astfel colectiei sale de fluturi, o specie rara, o specie umana dupa care el ravnea de multa vreme, traind cu speranta ca ea il va iubi pana la urma, asa cum si Miranda traia cu speranta de pe o zi pe alta ca el o va elibera.

Interesant este insa procedeul folosit de Fowles in relatarea intamplarilor: prima si ultima parte sunt povestite de Fred, iar cea de-a doua parte este povestita de Miranda, sub forma de jurnal. De aceea, cartea iti lasa impresia unei sali de judecata in care Fowles da cuvantul fiecarui pesonaj, pentru a prezenta audientei viziunea sa asupra intamplarilor. Astfel, paginile cartii se transforma intr-un testimoniu ce te face sa il citesti pe nerasuflate, iar drama Mirandei capteaza prin situatia limita in care se afla.

Iubirea pe care Fred i-o poarta si faptul ca ii indeplineste orice dorinta, mai putin dreptul la libertate, nu sunt de ajuns pentru a acoperi celelalte lucruri de care este privata. Sentimentele Mirandei fata de Fred nu sunt nici pe departe cele la care el viseaza, dar nici nu il uraste, ci mai grav de atat, simte mila pentru el si pentru viata pe care acesta si-a ales-o.

Povestea Mirandei are o mare incarcatura emotionala, provoaca un sentiment de incordare data de lupta dintre iubire si libertate, sentiment care capteaza si socheaza in acelasi timp.

Va recomand si alte carti scrise de John Fowles: „ Magicianul”, „Iubita locotenentului francez”, „Mantisa” , „Turnul de abanos”, „Daniel Martin”, „Copacul”, „Omida”.