Cea mai adanca gara de mare viteza, din lume care se afla sub Marele Zid chinezesc

In contextul in care Jocurile Olimpice de iarna de la Beijing din 2022 se desfasoara acum, primul tren din lume de mare viteza cu conducere autonoma este deja in actiune, transportand atleti si oficiali intre cele doua orase principale care vor gazdui jocurile pe istorica cale ferata interurbana Beijing-Zhangjiakou.

Faptul ca acest tren glont se poate conduce singur este suficient de remarcabil. Dar, la jumatatea calatoriei de 56 de minute, acesta trece printr-o alta minune inginereasca: statia Badaling Great Wall.

Finalizata in 2019, statia se afla la o aruncatura de bat de intrarea in Badaling, cea mai populara sectiune a zidului vechi de secole. Pentru a proteja monumentul iconic de deteriorarea structurala, linia de cale ferata si statia care o insoteste au fost construite la mare adancime in subteran.

Ingropata la 102 metri sub pamant si acoperind o suprafata de peste 36.000 de metri patrati, structura cu trei etaje este considerata cea mai adanca si mai mare statie subterana de cale ferata de mare viteza din lume.

Construirea unei statii atat de complexe, care include un sistem de tuneluri cu o lungime de 12 kilometri (7,45 mile), sub un sit aflat in patrimoniul mondial UNESCO, nu a fost o sarcina usoara.

Potrivit presei de stat din China, inginerii au folosit un detonator electronic pentru a cronometra cu precizie explozibilii la milisecunda. A fost pentru prima data cand aceasta tehnologie a fost folosita in China si a permis muncitorilor sa mentina o viteza de vibratie de sub 0,2 centimetri pe secunda.

Asta inseamna ca fiecare explozie a fost calculata cu precizie pentru a se asigura ca impactul nu va fi mai puternic decat un singur pas facut pe Marele Zid.

Inceputa in 2016, constructia tunelului si a statiei a durat aproximativ trei ani.

Calea ferata de mare viteza scurteaza calatoria din capitala Chinei pana la Marele Zid Badaling de la aproximativ 1,5 ore – congestia traficului ar putea face ca acest timp sa fie mult mai lung – la aproximativ 27 de minute.

Statia se afla la cateva minute de statia de telecabina a Marelui Zid si la aproximativ 800 de metri de punctul de plecare al Marelui Zid Badaling. De asemenea, aici se afla a doua cea mai lunga scara rulanta din China, care se intinde pe o lungime de 88 de metri si o inaltime de 42 de metri.

Din cauza distantei pana la peronul trenului, poarta garii este inchisa pentru posesorii de bilete cu 12 minute inainte de plecarea ultimului tren, in loc de cinci minute, cum se intampla de obicei in alte gari din China, pentru a se asigura ca pasagerii au suficient timp pentru a se deplasa prin statia imensa.

A aparut Marele Zid chinezesc la Jocurile Olimpice de Iarna?

Deși nu va avea loc niciun eveniment sportiv olimpic în apropierea Marelui Zid Badaling, acesta a facut parte din ștafeta torței, care a avut loc între 2 și 4 februarie.

Prin urmare, stația, precum și secțiunea Badaling a zidului, a fost inchisa pe 2 și 3 februarie.