Ce este si cum poti evita aparitia gastritei?

Vara si vacantele se apropie, iar excesele pe care le facem in aceasta perioada nu lipsesc. Excese pe care ajungem sa le platim. Gastrita, ca sa numim una dintre ele, se numara printre cele mai frecvente patologii ale verii, fiind una dintre bolile care genereaza cele mai multe consultatii medicale intre lunile iunie si septembrie.

Nu este o mostenire de vara, desigur, dar exista noi comportamente sau modificari care contribuie la cresterea disconfortului pe care, uneori, il avem sub control in restul anului. De fapt, este una dintre cele mai frecvente patologii la nivel mondial, deoarece se estimeaza ca pana la 25% din populatie sufera de ea . Exista insa si multe mituri in jurul lui, legate de fenomene care contribuie la cresterea lui – sau remedii pentru a o opri – despre care vom vedea ca au putin sau deloc adevar.

Ceea ce este adevarat este ca vorbim despre o boala cauzata de mai multi factori , dar unde exista elemente care o pot declansa mai usor. Pe de alta parte, exista factori care o pot agrava, dar nu sunt declansatori in sine. Motive care uneori inseamna ca intelegerea gastritei nu este atat de simpla si ca ajunge sa se suprapuna. Mai ales cand verificam ca anumite simptome coincid cu alte patologii gastrointestinale.

Prin urmare, haideti sa vedem ce este gastrita , cum ne putem descurca cu ea — sau sa o evitam — si daca vara are mai multe de spus despre ea decat credem. Referitor la acesta din urma, ca spoiler , clarificam ca da, desi va depinde de comportamentul si rutinele noastre.

Ce este gastrita?

Simplu si simplu, gastrita nu este altceva decat o tulburare gastrointestinala care apare din cauza inflamatiei mucoasei care acopera mucoasa interioara a stomacului . Ce se intampla este ca aceasta mucoasa gastrica, care are doua functii principale, devine iritata, inflamata si deteriorata. Printre sarcinile sale se numara sa genereze sucuri gastrice care participa la digestie, dar si sa fie vesta antiglont pentru acesti acizi – foarte agresivi – si sa protejeze stomacul de acele sucuri proprii.

Cand este iritat si inflamat, apare disconfort. Cu toate acestea, realitatea gastritei este derivata din doua aspecte. Pe de o parte, cea a duratei sau a cronificarii sale . In acest fel constatam ca exista gastrita acuta si gastrita cronica, dar exista o alta cale in functie de gravitatea acesteia.

Este gastrita eroziva si gastrita neeroziva. Prima, logic, este mai grava si in afara de inflamare uzeaza si mucoasa gastrica, mai ales din cauza anumitor obiceiuri.

Cauzele gastritei

Prin urmare, este important sa stim de ce apare gastrita si cand este eroziva si cand nu , chiar daca cauzele pot fi foarte diverse. Adevarul este ca gastrita, indiferent de severitatea ei, apare de obicei din doua motive principale.

  • Infectia cu bacteria Helicobacter pylori , care slabeste mucoasa gastrica si creste inflamatia. De fapt, se estimeaza ca se afla in urma cu 60% si 70% din gastrita cronica la persoanele cu varsta peste 40 de ani.
  • Consumul excesiv de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (numite AINS), care daca sunt luate in exces pot irita aceasta mucoasa a stomacului. Exemple de AINS sunt ibuprofenul, naproxenul, dexketoprofenul, dar si acidul acetilsalicilic (aspirina populara).

In afara si contrar a ceea ce se crede de obicei, gastrita ar putea avea origine si in alte infectii bacteriene (desi frecventa lor este foarte scazuta) sau virale, la fel de rare, deoarece apare de obicei – si nu usor – doar la pacientii imunosupresivi.

De asemenea, influenteaza, si exista mai mult consens in acest sens, stresul sau consumul de alcool. In toate acestea, manifestarile gastritei sunt de obicei aceleasi, desi poate fi o tulburare asimptomatica . Daca exista simptome, acestea variaza pe un spectru larg care include durere si disconfort, dar si greata —inclusiv varsaturi—, dispepsie, umflaturi abdominale sau, in cazul complicatiilor severe, cele care apar cu hemoragii sau ulcere.

Miturile din spatele gastritei

 Dieta singura nu provoaca gastrita. In acelasi mod in care exista anumite alimente sau remedii casnice care nu fac nimic pentru a o atenua. Primul lucru este sa intelegeti ca gastrita nu este o infectie, dar poate fi un produs al unei infectii, cum ar fi Helicobacter pylori . De asemenea, intelegeti ca nu exista alimente care sa actioneze ca declansatori, cum ar fi citricele sau alimentele picante. Spre deosebire de ceea ce se poate intampla cu arsurile la stomac sau cu refluxul gastroesofagian.

De asemenea, nu ajuta la vindecarea gastritei daca bem mai multa apa, asa ca uitati sa va ganditi ca „stingeti focul”. Asa cum este si logic, este convenabil sa stim ca nici fumatul si nici consumul de alcool nu vor face bine pentru gastrita noastra. Motiv pentru care obiceiurile ceva mai laxe in timpul verii ne pot dauna stomacului fara sa ne dam seama. In plus, si dupa cum poate fi, de asemenea, evident, gastrita nu este combateta cu antiinflamatoare.

Nu degeaba, asa cum am explicat mai sus, ele pot fi un declansator. In acest caz, ceea ce poate fi luat — intotdeauna cu sfatul medicului — sunt anumite analgezice, cum ar fi paracetamolul.

Cum se combate gastrita?

 Primul lucru este sa identificam tipul de gastrita pe care il avem si sa intelegem ca, daca este de origine bacteriana, trebuie combatata cu antibiotice. Iata ce se intampla daca in viata noastra a aparut Helicobacter pylori . De acolo, anumite tratamente precum antiacidele sau protectorii gastrici – asa-numitii inhibitori ai pompei de protoni – pot functiona bine.

Din nou, intotdeauna cu sfaturi medicale, chiar daca putem gasi antiacide disponibile gratuit . In cazul protectorilor gastrici ne referim la intreaga familie de „prazoli” precum omeprazol, pantoprazol sau esomeprazol.

In afara de asta, obiceiurile noastre de viata il influenteaza. Mai putin tutun, mai putin stres si mai putin alcool ajuta la adio gastritei. De asemenea, evitati alimentele excesiv de copioase, grase sau fierbinti . Profil asemanator care presupune imbunatatirea alimentatiei, incorporarea mai multor fructe, legume sau cartofi — intotdeauna fierti sau fierti la abur —; pe langa evitarea bauturilor indulcite sau carbogazoase si a altor iritanti precum cafeaua sau ceaiul.