Ce ar trebui sa faci cand te panichezi?

Exista intr-adevar ceva ce ar trebui sa faci atunci cand intri in panica? Nu. Intr-o stare de panica, nu ai abilitatea de a face nimic. Mintea ta este la fel de blocata ca si computerul tau atunci cand acea roata mica se invarte. Si corpul tau este inghetat. In ciuda dorintei masive de a alerga, nu puteti misca un muschi.

Cu toate acestea, web-ul este plin de sfaturi despre ce ar trebui sa faceti atunci cand sunteti incapacitat. Este o prostie ca profesionistii din domeniul sanatatii mintale care ar trebui sa stie mai bine sunt complici la acest lucru.

Incercarea de a te calma in timpul unui atac de panica nu functioneaza

Intr-o stare de panica, o persoana este inghetata. Cand o persoana incepe sa se dezghete, orice incercare de a pune capat suferintei doar o extinde. Nu am aflat asta de la Claire Weekes in 1962, cand a scris Self Help for Your Nerves ? In Femeia care a crapat codul anxietatii , Judith Hoare scrie ca Weekes a constatat ca ,,incercarea de a invata un pacient sa se relaxeze in fata fobiei sau a panicii nu era doar contraproductiva, ci o misiune aproape imposibila”.

Cu toate acestea, aproape 60 de ani mai tarziu ni se spune ca ar trebui sa respiram intr-un anumit fel. Sau ar trebui sa ne punem o punga de hartie peste cap. Sau ar trebui sa ne distragem atentia gandindu-ne la ,,locul nostru fericit”.

Ar fi, ar putea, ar trebui. Poate ca aceste lucruri ar ajuta daca sunt facute inainte de a incepe panica, dar odata ce panica preia controlul, nu conteaza daca sfatul este de la un scriitor de hack-uri de pe web sau de la terapeutul tau; este inutil. Este ca ,,Daca sunt la Marele Canion si cad de pe stanca, ce ar trebui sa fac?” Da, intradevar. De ce sa nu respiri adanc, sa-ti pui o geanta deasupra capului si sa te gandesti la locul tau fericit? Este la fel de bun ca orice altceva ai putea face in timp ce te scufunzi la moarte.

Si, da, da. Apropo de moarte, nu uitati cel mai important sfat. Amintiti-va ca nu muriti. Ar fi un sfat bun daca ati putea sa o faceti. Doar ca, in mijlocul unui atac de panica , stii ca mori. Deoarece o persoana este inghetata in timpul unui atac de panica si orice face atunci cand intra sau iese dintr-un atac este contraproductiv, nu este de mirare ca cei care sufera de panica spun: ,,Am incercat totul si nimic nu functioneaza”.

Dar, neuropsihologia a venit cu ceva care functioneaza. Nu este ceva ce faci dupa ce a inceput panica. Este ceva ce faci atunci cand esti calm, calm si colectat. Desigur, nu este un moment in care vreti sa va ganditi chiar la panica, dar asta trebuie sa faceti. Antrenamentul este totul. Trebuie sa va antrenati o parte a creierului care nu este deranjata de stres pentru a opri automat panica pentru dvs.

Puterea memoriei procedurale inconstiente

Desi partea ganditoare a creierului dvs. este incapacitata de panica, o alta parte functioneaza bine sub stres. Se numeste ,, memorie procedurala inconstienta “. Este o zona imensa de stocare in subcortexul dvs. care poate memora pasii lucrurilor pe care le faceti in mod repetat. Odata ce a memorat pasii, va poate purta prin pasi ca si cum ati fi pe pilot automat.

Iata un exemplu. Cand ai invatat sa conduci pentru prima data, ti-a luat toata concentrarea . Acum, puteti conduce masina in timp ce purtati o conversatie. In timp ce mintea ta constienta poarta conversatia, memoria procesuala inconstienta conduce.

Din punct de vedere tehnic, daca ai fi fost calmat suficient de fiabil in primele 18 luni ale vietii tale, memoria procedurala inconstienta ar avea deja pasii necesari activarii sistemului tau de calmare, sistemul nervos parasimpatic. Aproximativ 60% dintre noi am fost linistiti suficient de constant pentru ca acest lucru sa se intample. Din pacate, aproximativ 40% dintre noi nu am fost linistiti suficient de consecvent pentru a construi pasi anti-anxietate si anti-panica in memoria noastra procedurala inconstienta. Exista un videoclip nou pe aceasta de Universitatea Harvard.

Cum sa va antrenati corpul pentru a opri panica pentru dvs.

Construiti pasii acum. Antreneaza-ti memoria procedurala inconstienta pentru a opri panica pentru tine activand sistemul nervos parasimpatic atunci cand stresul incepe sa se acumuleze.

Este posibil sa vi se spuna ca panica se datoreaza unui dezechilibru chimic. Panica se datoreaza unui dezechilibru, dar mai degraba decat chimic, este un dezechilibru intre sistemul nervos simpatic si sistemul nervos parasimpatic.

Sistemul nervos simpatic creste ritmul cardiac, ritmul respiratiei, transpiratia si tensiunea atunci cand hormonii de stres sunt eliberati.

Sistemul nervos parasimpatic (,,para” inseamna impotriva) ar trebui sa actioneze impotriva sistemului simpatic si sa mentina un echilibru.

Panica nu este posibila atunci cand sistemul nervos parasimpatic isi face echilibrul. Corectarea unui dezechilibru care permite panica este simpla: ,,Instalati” pasi pentru a va activa automat sistemul nervos parasimpatic ori de cate ori se acumuleaza stres.