Caracteristicile psihologice ale unui antreprenor

Profilurile care reies din biografiile multor antreprenori de succes sunt in multe cazuri un exemplu pentru noile generatii.

Caracteristicile psihologice ale unui antreprenor sunt ascunse printre toate informatiile care satureaza mijloacele de comunicare. Din diverse puncte de vedere, a fi antreprenor este o noutate care este considerata esentiala pentru succes.

Dar cum putem obtine succesul si cum putem deveni buni antreprenori? Pe langa aceasta, in mediul de lucru actual se pare ca un angajat are nevoie si de aptitudinile unui antreprenor.

Generatiile care au intrat recent in lumea muncii si cei care vor intra in ea in scurt timp sunt reflectate in biografiile marilor antreprenori precum Steve Jobs sau Bill Gates. Aceste modele sunt un exemplu ca un proiect mare nu trebuie sa aiba la inceput mijloace mari.

Totusi, calea antreprenoriala este adesea simplificata prin reducerea acesteia la o chestiune de vointa sau atitudine. In realitate, intra in joc multi alti factori precum norocul sau sansa, care sunt si protagonisti ai succesului unui proiect de afaceri.

Antreprenoriat: o schimbare in lumea muncii

Fenomene precum globalizarea, progresul tehnologiei si flexibilitatea muncii au produs schimbari drastice in modul in care lucram.

Pana acum cativa ani, oamenii isi aveau intreaga cariera profesionala in aceeasi firma, ocupand ani de zile acelasi post.

Noile generatii nu aspira sa se intoarca in trecut. Ei traiesc intr-o perioada in care progresul tehnologic a fost atat de rapid incat a permis nasterea de noi locuri de munca si de noi moduri de lucru. In acest sens, se pare ca dorinta tinerilor este sa fie propriul lor sef.

Tinerii de astazi au crescut cu ideea de a fi liberi si capabili sa creeze si sa aleaga locurile in care sa-si investeasca angajamentul si entuziasmul. In plus, a crescut gradul de constientizare cu privire la un fapt incontestabil: ne petrecem o mare parte din viata lucrand, asa ca ne dorim ca conditiile la locul de munca sa fie acceptabile.

In acest sens, multi se intreaba: „De ce sa nu fii antreprenor?”, „De ce sa nu crezi conditiile pentru a deveni unul?”.

Ce este antreprenoriatul?

In zilele noastre, stim ca antreprenoriatul inseamna in principal sa-ti incepi propria afacere.

Un aspect comun este ca pentru atingerea acestui obiectiv este necesara identificarea unei nise de piata si crearea conditiilor materiale potrivite pentru a o exploata prin gestionarea inteligenta a resurselor disponibile. De fapt, a fi antreprenor inseamna a intra in posesia unei idei si a dezvolta un proiect.

Antreprenorul nu este doar un idealist, ci si un performer. Este o persoana capabila sa-si modeleze ideile si sa le faca sa devina realitate.

In acest sens, un antreprenor de succes este acela care este capabil sa-si puna in valoare ideile respectand in acelasi timp conditiile impuse de circumstante.

Abilitatile necesare includ abilitatea de a calcula riscurile si de a identifica inovatiile care pot functiona si de a le elimina pe cele care nu.

Un antreprenor de succes este o persoana care a invatat sa aleaga ce batalii sa duca, sa amane sau sa renunte.