Boli greu de depistat si simptomele acestora!

Atunci cand nu mergem regulat la medic si sarim peste analizele anuale, riscam sa nu depistam din timp diferite boli. Cateodata, bolile pot fi asimptomatice pana cand devin greu de tratat sau vindecat. Sa vedem cateva boli greu de depistat si simptomele acestora!

Diabet

Diabetul poate ramane nediagnosticat daca nu facem analize in acest sens. Boala poate avea mai multe stadii, de la cea mai usoara forma de diabet, la cea care necesita injectii cu insulina zilnica, sau de mai multe ori pe zi.

Diabetul poate avea simptome precum afectarea vederii sau amorteli la nivelul picioarelor si a mainilor. Insa, atunci cand aceste simptome devin “vizibile”, diabetul este deja intr-un stadiu avansat.

Boala celiaca

Boala celiaca este o afectiune a sistemului imunitar, declansata de ingestia glutenului alimentar, caz in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Boala se diagnosticheaza destul de greu, iar cei care sufera de aceasta pot avea probleme digestive atunci cand consuma alimente bogate in gluten (grau, orz, secara), diaree sau pierdere in greutate inexplicabila.

Artrita reumatoida

Boala afecteaza articulatiile, insa primele simptome pot fi asociate cu mai multe afectiuni. Cele mai dese simptome includ senzatia de durere sau rigiditate la nivelul articulatiilor.

Boala Lyme

Simptomele asociate bolii Lyme sunt oboseala, durerile de cap, durerile articulare si simptome asemanatoare racelii. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt asociate unei raceli mai puternice sau chiar unei gripe, nicidecum capusei raspunzatoare de boala Lyme.

Sindromul colonului iritabil

Sunt anumite boli greu de depistat deoarece nu exista un test care sa le arate existenta. Pentru a diagnostica o anumita afectiune, medicul trebuie sa elimine toate celelalte posibilitati, si in acest caz vorbim de un diagnostic “prin eliminare”. Sindromul colonului iritabil este o boala cronica ce afecteaza intestinul gros, iar cele mai comune simptome sunt durerile andominale, crampele, diareea sau constipatia.