A fi sau a nu fi… barbat

Egalitate sau nu, intotdeauna au existat lucruri ce pot fi intreprinse numai de barbati si indeletniciri la care se pricep numai femeile. De fapt, imi amintea bunica mea, din cand in cand: “copila mea, femeile nasc, iar barbatii merg la razboi si repara prize”.

Si chiar daca, dupa un timp i-am spus, cu tristetea omului care distruge mituri, ca au venit alte vremuri – vremuri noi in care femeile merg, si ele, la razboi, iar stiinta a devenit atat de permisiva incat ii ajuta pe barbati sa poarte copii in pantece – bunica a ramas neatinsa in credinta ei.

Stia ea ca, oricat de departe ar ajunge stiinta, oricat de deschisi la minte vor deveni stranepotii ei, barbatii vor ramane barbati si, de-a lungul vietii, vor fi nevoiti sa arate ca sunt reprezentantii sexului puternic.

Zilele trecute mi-am amintit de ea cand, fara sa dau dovada de prea multa luciditate, am rastit in fata unui barbat modern al zilelor noastre fraza: „nu vreau sa te vad plangand, barbatii nu plang”.

M-am oprit brusc si pentru o secunda m-au incercat doua sentimente in acelasi timp: rusinea arogantei neintemeiate si uimerea ca, undeva in adancul sufletului meu, traiesc cu o prejudecata: barbatii nu au voie sa faca unele lucruri si este imperios necesar sa „execute” altele.

Indiferent de personalitatea lor, de context, de factori externi sau interni… Indiferent ca “a plange” este de fapt una dintre cele mai frumoase emotii umane si nu o slabiciune umila.

Cel mai probabil, am mostenit prejudecata de la bunica… Astfel, am realizat ca articolele despre “cele 20 de lucruri pe care orice barbat „care este barbat” trebuie sa le faca” nu sunt deloc neintemeiate.

Ele pleaca de la o credinta populara a sute de generatii: barbatii merg in razboi, auzeam iar, ca prin vis… Nu voi mai aminti iarasi teoria vanatorului pe care am tot dezbatut-o, nu voi pleda nici pentru corectitudinea sau incorectitudinea perceptiei ca barbatii trebuie sau nu trebuie sa faca anumite lucruri.

Cel mai probabil, eu voi ramane pentru totdeauna cu siguranta subconstienta a faptului ca barbatul trebuie sa demonstreze prin unele fapte marunte – cum ar fi reparatul unei prize – ca este barbat, indiferent de cat de multi bani castiga sau mai presus de cate romane a publicat in ultimii 5 ani.

Cu exceptia momentelor in care imi voi constientiza vina si ma voi aduce cu picioarele pe pamantul contemporan, unde femeile repara prize mai bine decat o fac barbatii fara sa le submineze, in acest fel, masculinitatea.

Totusi, inainte de a va lasa sa va spuneti parerea, o sa va enumar cateva dintre lucrurile marunte pe care orice barbat ar trebui sa le bifeze cel putin o data in viata – si nu pentru ca ar trebuie sa demonstreze ceva anume.

De la lume adunate:

1. Rugby – Iarba, sudoarea, jocul abil si strategic, explozii ocazionale de viteza si spirit de echipa, pe scurt si foarte barbatesc.

2. Sa repare un obiect casnic, cum ar fi frigiderul – Concepte precum “cheie, clesti, am scos compresorul” fac parte dintre-un proces de gandire si reprezentare care te invata sa fii pragmatic si abstract cum numai un barbat poate fi.

3. Sa piloteze un elicopter.

4. O lista cu 70 de lucruri de facut inainte sa mori.

5. Sa conduca pe un off-road.

6. Un sport extrem, poate sa fie si doar scuba-dive.

7. Sa vizioneze un film horror.

8. Sa bea whiskey.

9. O melodie cantata la chitara.

10. Sa construiasca un gard.

11. Sa traiasca, cel putin o perioada, in alt oras decat in cel natal.

12. Sa renunte la un viciu, cum ar fi fumatul.

13. Sa aiba grija de un copil.

14. Sa asculte povesti de razboi.

15. Sa cedeze locul din autobuz unei doamne sau domnisoare.

16. Sa se tina de promisiuni.

17.  Sex in apa.

18. Sa calareasca un cal.

19. Sa parieze la cursele de cai.

20. O calatorie la Paris.