90 de ani de la NAȘTEREA unui ilustru scriitor

Marin Preda, nascut la data de 5 august 1922 in Siliștea-Gumești, județul Teleorman, este unul dintre cei mai mari scriitori romani. Opera sa numara nuvele, romane, articole de presa dar și versuri. Nascut intr-o familie numeroasa, avand doi frați de sange, trei vitregi din casatoria anterioara a tatalui ”de profesie plugar” și doua surori din cea a mamei, Marin Preda nu a avut o copilarie lipsita de griji, in ciuda celor doua loturi de pamant ”primite la improprietarire”.

Deși invațatorul din sat intuiește potențialul imens al copilului Marin Preda, primii ani de școala ai acestuia sunt chinuiți de greutați, de absentarea de la școala pentru a participa la treburile gospodarești, de dificultați financiare și chiar de malarie. Cu toate acestea, reușește sa parcurga studiile primare și aproape le finalizeaza pe cele medii.

Dupa cațiva ani deosebit de grei, in care intampina dificultați financiare și este martor la rebeliunea legionara și reprimarea ei de catre Mareșalul Antonescu, cu ajutorul lui Geo Dumitrescu este angajat corector la ziarul ”Timpul” in 1941, in care publica la scurt timp prima opera- schița Parlitu’.

Datorita talentului, avanseaza rapid in cariera, fiind angajat la ”Evenimentul zilei”, ”Romania Libera”, ”Viața Romaneasca”. Este ales in 1968 vicepreședinte al ”Uniunii scriitorilor”, devine director al editurii ”Cartea Romaneasca”, traduce opere ale lui Faulkner și Dostoievski și publica nuvele, schițe și mai multe romane.

Experiențele de viața, de la copilarie la maturitate, il inspira și sunt prezente in toate operele sale. Romanul autobiografic ”Viața ca o prada” conține amintiri din adolescenta și armata, dar și din viața de adult, tema romanului fiind cristalizarea conștiinței unui artist.

La scurt timp dupa ce este ales deputat in Marea Adunare Maționala (parlament), moare in condiții suspecte la vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia, pe 16 mai 1980. Cel mai mic dintre frații sai, Alexandru, crede ca a fost asasinat, dar probele din dosarul morții sale au disparut. Familia sa este convinsa ca moartea fulgeratoare este legata de publicarea ultimului sau roman, ”Cel mai iubit dintre pamanteni”.

Potrivit raportului medico-legal, ”moartea lui Marin Preda a fost violenta și s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, in condițiile unei come etilice”.