Vizita la turnul Bellesguard: bijuteria ascunsa a lui Gaudi

Sunt genii care ne surprind chiar si la 87 de ani de la moartea lor. Lucrarile lui Antoni Gaudi, cel mai mare exponent al modernismului arhitectural din Barcelona, ​​sunt cunoscute pe intreaga planeta si au fost fotografiate de nenumarate ori. Exista insa un turn in nordul Barcelonei care apare foarte rar in listele lucrarilor autorului si cu siguranta turistii nu ar avea incredere in cuvantul nostru daca am incerca sa le vindem un bilet pentru a vizita aceasta bijuterie ascunsa a modernismului.

Turnul Bellesguard, cunoscut si sub numele de Casa Figueras, este situat in cartierul Sant Gervasi, la poalele muntelui Collserola, si este o proprietate privata in care inca locuieste familia Guilera.

Povestea dateaza din primul deceniu al secolului al XX-lea, cand Jaume Figueras, un prieten apropiat al lui Gaudi, i-a cerut arhitectului modernist o comisie pentru ridicarea turnului in acel loc precis.

Cladirea a fost construita pe vechile fundatii ale castelului medieval in care a locuit Marti l’Huma, rege al Coroanei Aragonului si ultimul descendent al comitatului Barcelona dupa Compromisul de la Caspe. Cand regele a murit, castelul a cazut in paragina, desi in timpul secolului al XVII-lea a servit o vreme drept refugiu pentru cunoscutul bandit Serrallonga, catalanul Robin Hood.

Gaudi a proiectat o structura de castel in turnul Bellesguard cu scopul de a mentine radacinile istorice ale locului. Desi poate parea ciudat, Gaudi a lasat curbele deoparte si si-a concentrat imaginatia pe linii drepte pentru a se armoniza cu crenelurile si marele turn care prezideaza cladirea folosind piatra de ardezie comuna in zona. A fost o cerere a unui prieten si cu aceasta ocazie Antoni Gaudi a putut sa-si dea frau liber imaginatiei in deplina libertate de actiune.

Prin gradinile sale si prin cladire puteti vedea diferite simboluri in care autorul aduce un omagiu Coroanei Aragonului, Cataloniei si binecunoscutului sau devotament fata de credinta catolica sub vederi uimitoare ale muntelui Collserola.

Modalitati de vizitare

Familia Guilera locuieste in acest turn uimitor de 70 de ani si timp de un an a fost insotita de cei care doresc sa viziteze aceasta mostenire arhitecturala a lui Gaudi.

Ferma ofera doua tipuri de vizite: Pe de o parte, se pot face vizite gratuite in gradini si in exterior, iar un alt tip va permite sa contemplati interiorul cladirii.

Unul dintre motivele deschiderii usilor turnului Bellesguard se datoreaza riscului de prabusire care s-a produs in urma cu sase ani din cauza lucrarilor din apropierea santierului. Costurile mari pe care familia a trebuit sa le suporte pentru a mentine opera lui Gaudi in stare buna, precum si interesul de a arata lumii una dintre cele mai originale lucrari ale arhitectului modernist, au propulsat aceasta decizie.

Bineinteles, cei 18 membri ai familiei Guilera pazesc cu gelozie duminicile pentru uz personal si se vor intalni deoarece trebuie intotdeauna sa se bucure de caldura familiei in acest mediu intim si special.

Nopti Gaudi in Bellesguard

Nu numai ca putem vizita turnul Bellesguard prin ochii nostri. In timpul verii si pana pe 14 septembrie, ferma ofera si asa-numitele Nopti Gaudi.

Aceste nopti sunt sarbatorite cu muzica live de miercuri pana sambata, precum si cu o vizita nocturna la gradinile si spatiile sale comune. Serile sunt digerate intr-un mod minunat cu un pahar de cava in timp ce ascultam un concert bun live in cadrul lucrarii lui Gaudi in jurul nostru. In functie de ziua saptamanii vom asculta un alt tip de concert: miercurea blues, joi se imbraca in jazz, vineri se anima la chitara iar sambata spatiul este cufundat in muzica clasica.