Topul 10 al westernurilor cu John Wayne

Probabil nici un actor nu simbolizeaza mai bine westernul american decat John Wayne. Conform site-ului Internet Movie Database (IMDb), barbatul care s-a nascut in 1907, cu numele real, Marion Morrrison a jucat in peste o suta patruzeci de filme de-a lungul vietii si in 2007, in urma unui sondaj de opinie realizat de compania Harris Poll, a fost nominalizat pe locul trei ca fiind cel mai cunoscut actor.

Cu siguranta aceasta lista nu este un catalog cuprinzator al celor mai bune filme ale lui Duke, tinand cont de faptul ca inlatura cateva dintre cele mai bune tablouri de armata si cateva  cu celelalte roluri pe care le-a interpretat. De fapt, a fost destul de incitant sa alegem doar zece dintre westernurile in care a jucat. Fara sa ne straduim pre mult, am alcatuit lista cu cele zece filme de top:

10. The Comancheros

Una dintre pasiunile acestui actor este sa rezolve lucrurile pana la capat si o demonstreaza in filmul „The Comancheros”. Duke  joaca rolul lui Jake Cutter, capitan in Texas Rangers. Cutter are datoria de a-l aresta pe „monsieur” Paul Regret (rol interpretat de Stuart Whitman), un cartofor/impatimit al jocurilor de noroc care este judecat pentru crima, in Louisiana. Pe parcurs, cei doi sunt determinati sa conlucreze  pentru a infrange un grup de traficanti de arme furnizate grupului de indieni Comanche. Ceea ce face acest film remarcabil este relatia comica dintre Wayne si Whitman. De asemenea, relevant este si faptul ca acesta a fost ultimul film regizat de Michael Curtiz (regizor renumit al filmului „Casablanca”)

9. McLintock!

In timp ce filmul „The Comancheros” imbina elemente de drama cu comedie, cel de-al noualea film, „McLintock” a fost ecranizat mai mult pentru divertisment. Este pur si simplu cel mai comic dintre filmele western ale lui Duke, in ciuda faptului ca abordeaza si subiecte precum divortul sau adulterul. Conform relatarilor, acest film aparut in 1963 este o adaptare a piesei lui Shakespeare intitulata „The Taming of the Shrew” („Imblanzirea Scorpiei”). Wayne a fost cel care a interpretat rolul fermierului, George McLintock alaturi de Maureen O’Hara in rolul sotiei sale, Katherine. Exista si foarte mult amuzament de prost gust precum o lupta impresionanta intr-o uriasa groapa cu noroi.

8. Hondo

Surprinzator din nou, Duke interpreteaza un nou rol adaptat dintr-o alta piesa a lui Shakespeare, in filmul ce ocupa locul opt, „Hondo”. Pornind de la povestea lui Louis L’Amore, „The Gift of Cochise”, despre care s-a spus ca a fost inspirata din „Hamlet” , filmul „Hondo” il surprinde pe Duke cu numele de Hondo Lane, un personaj opus renumitei actrite, Geraldine Page (in rolul lui Angie Lowe). Cu o durata de numai optzeci si trei de minute, acesta este nul dintre cele mai scurte filme tipice lui Wayne cee ce nu il face sa para mai putin clasic. In timpul calatoriei, cercetasul epuizat, Hondo, o intalneste pe Lowe. Ea si fiul acesteia fusesera parasiti de sotul pe care Hondo il intalneste mai tarziu intr-o confruntare inevitabila.

7. The Shootist

Cu un subiect destul de interesant, filmul „The Shootist” prezinta poveste unui pistolar legendar care moare rapus de cancer si doreste sa isi traiasca ultimele zile din viata in liniste, in ciuda faptului ca reputatia sa a fost remarcabila pentru cei care isi doreau sa devina pistolari renumiti. Cu toate acestea, asa cum orice fan al lui John Wayne stie, filmul prezinta mai mult de atat. Este un omagiu adus barbatului in sine deoarece in 1976, cand a jucat in acest film, Duke insusi suferea de cancer de stomac. Acesta va fi ultimul sau film deoarece boala l-a rapus trei ani mai tarziu.

6. Big Jake

Unul dintre cele mai slab cotate filme ale lui John Wayne a fost „Big Jake”, aparut in 1971, in care joaca rolul lui Jacob McCandles, un fermier si om de afaceri care, intr-o zi, intorcandu-se acasa, afla ca fiul sau fusese rapit si tinut captiv in schimbul unei rascumparari. Cu toate acestea,  Jacob McCandles nu se da batut si pleaca sa isi caute fiul si pe cei care il rapisera. Sunt doua lucruri care transforma acest film intr-unul clasic: in primul rand, schimburile de focuri reale in care atat eroul cat si raufacatorii au de pierdut si in al doilea rand, atat prezenta lui Richard Boone (care a jucat si in filmul „Have Gun Will Travel”) cat si cea a lui John Fain, seful rapitorilor. Aici, Boone este un adversar extraordinar pentru Duke, poate cel mai bun din westernurile sale.

5. Rio Bravo

Conform relatarilor, westernul aparut in 1959 si regizat de Howard Hawks, a fost o reactie politica conservatoare la adresa filmului  „High Noon” („La Amaiaza”) care a fost considerat un atac la adresa McCarthy-ismului. Va vine sa credeti sau nu, filmul este destul de amuzant. Multumita eforturilor lui Walter Brennan, in rolul lui Stumpy, in film exista scene de comedie. De asemenea, exista atat scene care surprind ideea de mantuire, asa cum o evidentiaza personajul lui Dean Martin, Dude, un deputat care renunta la dependenta de alcool pentru a-l ajuta pe Seriful John T. Chance (interpretat de Wayne) cat si scene muzicale in care Martin si Ricky Nelson canta cateva melodii pe parcursul filmului. „Rio Bravo” este de asemenea unul dintre filmele preferate ale regizorului Quentin Tarantino.

4. Red River

Un film aparut in anul 1948, regizat tot de Howard Hawks, intitulat „Red River”, prezinta povestea deplasarii unei cirezi de vite din Texas in Kansas. Filmul a obtinut Premiul Academiei Americane de film pentru cel mai bun scenariu si cea mai buna realizare, iar in anul 1990 Biblioteca Congresului l-a ales pentru a fi inregistrat la Oficiul National de Filme al Statelor Unite datorita semnificatiilor istorice si culturale. In iunie, 2008, Institutul American de Film (IAF) l-a numit unul dintre primele cinci westernuri ale tuturor timpurilor, iar regizorul John Ford, un vechi colaborator al lui Wayne, a fost atat de impresionat de calitatea rolului lui Thomas Dunston, interpretat de Duke, incat, conform relatarilor, a afirmat: „Nu stiam ca ticalosul poate juca atat de bine!”

3. Stagecoach

Cu siguranta, Ford a fost ironic, deoarece rolul de erou „The Ringo Kid” interpretat de Duke in filmul „Stagecoach”, aparut in 1939, este considerat punctul culminant al performantei sale scenice. Asemenea filmului „Red River”, „Stagecoach” a fost inregistrat la Oficiul National de Filme al Statelor Unite, ocupand locul noua printre cele mai bune westernuri ale tuturor timpurilor. „Stagecoach” a fost nominalizat pentru patru Premii Academice inclusiv pentru cea mai buna ecranizare, dar in ciuda faptului ca acesta a fost rolul care l-a promovat, Wayne nu a fost prea apreciat pentru munca depusa.

2. True Grit

De fapt, Wayne nu a primit foarte multe onoruri sau distinctii pentru munca depusa de-a lungul carierei sale. Nu mai devreme de reprezentarea rolului lui Marshal Rooster J. Cogburn, din filmul „True Grit” („O suta de dolari pentru serif”), regizat in 1969, a obtinut, in cele din urma, Premiul Oscar pentru cel mai bun actor. In acelasi an a castigat si Globul de Aur. In filmul „True Grit”, Cogburn este angajat de Mattie Ross (rol interpretat de Kim Darby) in varsta de paisprezece ani, sa o ajute pe ea si pe un politist texan (interpretat de Glen Campbell) sa dea de urma ucigasului tatalui ei. Este un film extraordinar de amuzant, relevand nu numai premiile pentru performantele dobandite de Wayne ci si o puternica distributie in care este implicat si Robert Duvall, in rolul raufacatorului Ned Pepper. Duke merge mai departe si reia rolul intr-o continuare difuzata in 1975, intitulata „Rooster Cogburn”, un film de exceptie in care a jucat alaturi de Katherine Hepburn.

1. The Searchers

Filmul clasic „The Searchers”, regizat de J. Ford , ne aduce in topul celor mai bune westernuri cu John Wayne. Acest film, il prezinta pe Wayne in rolul lui Ethan Edwards, un veteran al Razboiului Civil care petrece multi pentru a-si cauta nepoata rapita de indieni. Filmul este incredibil de profund si provocator analizand nu numai propriile tulburari psihice ale lui Ethan ci si probleme legate de rasism, genocid si de felul in care razbunarea poate influenta ratiunea unei persoane. Acest film a servit drept sursa de inspiratie unor filme printre care „Star Wars” („Razboiul Stelelor”) si „Taxi Driver” („Taximetristul”). Desi nu a primit nici o nominalizare pentru Premiul Oscar, filmul a fost numit, in 2008, atat cel mai bun western al tuturor timpurilor, cat si cel de-al doisprezecelea film exceptional creat vreodata de Institutul American de Film. Asadar, fara nicio indoiala, isi merita locul in topul celor mai bune filme.