UN RAPOR AVERTIZEAZA CA LIBERTATEA MASS-MEDIA ESTE DETERIORATA IN EUROPA PE FONDUL PANDEMIEI

Din Ungaria pana in Turcia, libertatea presei a suferit in Europa Centrala si de Sud-Est in timpul pandemiei, odata cu cresterea cenzurii guvernamentale si a atacurilor asupra jurnalistilor, spune un nou raport al Reporterilor fara frontiere.

Reporteri fara frontiere, RSF, a publicat marti raportul anual al Indexului libertatii presei cu un avertisment ca libertatea mass-media s-a deteriorat in intreaga lume in timpul pandemiei coronavirusului, guvernele folosind criza pentru a sustine un control mai mare asupra presei.

In 2020, a existat o ,,deteriorare dramatica a accesului oamenilor la informatii si o crestere a obstacolelor din calea stirilor”, se arata in raportul RSF.

“Pandemia de coronavirus a fost folosita ca motiv pentru a bloca accesul jurnalistilor la sursele de informatii si la raportarea pe teren”, adauga acesta.

Situatia s-a deteriorat semnificativ in unele tari din Europa Centrala si de Sud-Est in 2020, spune raportul, care clasifica 180 de tari din intreaga lume in functie de nivelul lor de libertate a presei, evaluand pluralismul presei, independenta fata de guvern, legislatia nationala si cat de siguri sunt jurnalistii in fiecare tara.

In Ungaria (locul 92 din 180, in scadere cu trei pozitii din clasamentul RSF din 2019), mass-media independente a fost atacata in 2020 de guvernul prim-ministrului Viktor Orban, care ,,a continuat sa-si extinda hegemonia asupra peisajului mass-media ungar si sa inspire alte tari europene Slovenia si Polonia “, potrivit raportului.

Legislatia adoptata pentru a criminaliza dezinformarea cu privire la pandemie ,,a amenintat jurnalistii cu urmarirea penala sub acuzatia de diseminare a stirilor false si,, blocarea eforturilor antipandemice ale guvernului “si a impus restrictii suplimentare accesului lor deja limitat la informatiile detinute de stat”.

Polonia (cu doua pozitii in jos pe locul 64), Slovenia (cu patru in jos pe locul 36), Cehia (in aceeasi pozitie pe locul 40) si Slovacia (cu doua in jos pe locul 35) au suferit unele dintre aceleasi probleme.

,,Dupa ce si-a consolidat controlul asupra mijloacelor de difuzare de stat, guvernul [din Polonia] urmareste,, repolonizarea “mass-mediei private cu scopul declarat de a-si influenta politicile editoriale sau, cu alte cuvinte, de a le cenzura”, RSF raportul spune.

Potrivit raportului, situatia este probabil mai grava in Balcani.

,,Diferitele incalcari ale libertatii presei au contribuit la o deteriorare accentuata a indicatorului de abuzuri UE / Balcani. Actele de violenta s-au dublat mai mult in regiune, in comparatie cu o deteriorare de 17% la nivel mondial “, spune acesta.

In Serbia (in aceeasi pozitie la locul 93), administratia presedintelui Aleksandar Vucic ofera un exemplu pentru alte tari din regiune, cu un control guvernamental sporit asupra mass-media, atacuri verbale zilnice asupra jurnalistilor si legislatie pentru a limita libertatea presei in timpul pandemiei.

,,Serbia este o tara cu institutii slabe, care este prada stirilor false difuzate de mass-media senzationale sustinute de guvern, o tara in care jurnalistii sunt supusi unor atacuri aproape zilnice care provin din ce in ce mai mult din elita aflata la conducere si din presa pro-guvernamentala”, se arata in raport.

,,Guvernul a folosit criza coronavirusului pentru a adopta o legislatie draconiana – abrogata ulterior – conform careia jurnalista Ana Lalic a fost tinuta peste noapte intr-o celula in aprilie 2020, dupa ce a fost arestata acasa pentru un raport despre un spital local”, adauga acesta.

Guvernul Albaniei (cu o pozitie la 83) a  preluat controlul asupra a doua posturi TV independente  pe motiv ca proprietarul lor fusese acuzat de trafic de droguri, in timp ce in Muntenegru (unul la 104), reporterul de investigatie Jovo Martinovic a continuat sa fie urmarit penal.  cu presupuse acuzatii sub forma de arest.

In Bosnia (in aceeasi pozitie la 58) si Kosovo (in scadere cu opt la 78), mass-media raman impartite pe linii etnice, la fel ca majoritatea celorlalte institutii din ambele tari. Raportul mentioneaza ca discursul nationalist a crescut in 2020, creand un mediu ostil pentru libertatea presei.

In Croatia (cu trei pana la 56), jurnalistii care investigheaza coruptia, crima organizata sau crimele de razboi sunt adesea supuse unor campanii de hartuire, potrivit raportului.

RSF remarca faptul ca in Macedonia de Nord (cu doi la 90 de ani) inalti oficiali guvernamentali au continuat sa ameninte si sa insulte mass-media, in timp ce hartuirea cibernetica si atacurile verbale impotriva jurnalistilor au crescut pe retelele sociale.

In Bulgaria (cu unul la 112), cea mai mica tara din UE din clasament, ,,situatia mass-media este foarte ingrijoratoare, deoarece nimeni nu este interesat sa investigheze sau sa condamne violenta impotriva jurnalistilor”, se arata in raport.

In Romania (in aceeasi pozitie la 48) si Moldova (cu doua la 89), accesul la informatii ramane o problema majora pentru jurnalisti, in special in timpul pandemiei.

Turcia (cu o crestere la 153) are unul dintre cele mai slabe inregistrari privind libertatea presei nu numai in Europa, ci si in intreaga lume.

,,Toate mijloacele posibile sunt utilizate [de catre guvernul turc] pentru a elimina pluralismul”, se arata in raport.

Observa ca guvernul controleaza 90% din mass-media nationala si foloseste cenzura severa si practicile discriminatorii pentru a-si marginaliza si criminaliza criticii mass-media.