Shakira: averea ei socheaza lumea

In ultimele 48 de ore, numele Shakirei a fost prezent in mare parte din presa nationala si internationala. Motivul nu este altul decat Pandora Papers, cel mai mare document lansat pana in prezent (mai mult decat Panama Papers) si care arata diferite personalitati de pe tot globul (fosti presedinti, cantareti, sefi de stat, sau legati de fotbalul mondial… .) au folosit companii offshore pentru a-si gestiona o parte din avere. Si da, in acel sir de nume se afla si cel al cantaretei columbiene care, intotdeauna conform informatiilor mentionate mai sus, a continuat sa deschida companii offshore in paradisuri fiscale atunci cand Trezoreria ii investiga deja finantele.Sa ne amintim, asadar, ca artista se confrunta cu o acuzatie de frauda fiscala in valoare de 14,5 milioane de euro. 

Shakira este una dintre cele mai relevante cantarete din ultimele doua decenii. De-a lungul carierei sale muzicale extinse, a castigat nu mai putin de 420 de premii , inclusiv 13 Latin Grammy si 3 Grammy. Numarul total de nominalizari de la primul sau album oficial, ‘Pies descalzos’, depaseste 600. Aceasta cariera premiata a ajutat-o si sa acumuleze o avere care, potrivit Forbes, este in jur de 300 de milioane de dolari (aproximativ 258 de milioane de euro, la schimb). Ca date, ‘Oral Fixation Vol 1 & 2’ au fost lansarile care i-au adus cei mai multi bani cu aproape 9 milioane de dolari. 


The Voice, imobiliare, insule, parfumuri… 

Desi cea mai mare parte a bogatiei ei provine din muzica, averea Shakirei trebuie adaugata si la veniturile pe care le castiga prin afaceri, publicitate, investitii si alte locuri de munca, cum ar fi sa fie judecator la „The Voice” timp de cativa ani de sezoane. O pozitie in programul muzical care i-a servit sa puna in buzunar pana la 12 milioane de dolari, dupa cum a dezvaluit The Hollywood Reporter. A fost si actrita de dublare in filmul Disney Zootopia, film pentru care a fost si vocea melodiei originale. 

Nu numai asta. Shakira are un imperiu imobiliar autentic care reuneste pana la sapte proprietati incredibile  raspandite in intreaga lume. Artista a mai colaborat cu sotul ei, Gerard Pique, cu Roger Waters, de la Pink Floyd, si Alejandro Sanz pentru a cumpara Bonds Cay, o insula din Bahamas care a costat grupul 15 milioane in 20211. Ideea a fost sa transforme aceasta locatie intr-un „escape de lux” pentru celebritatile sale. Ani mai tarziu, in 2018, Shakira a ajuns sa fie acuzata de frauda pentru aceasta insula  pe care avea sa o vanda. 

In plus, asa cum a publicat acelasi ziar in urma cu ceva mai putin de un an, una dintre cele doua companii pentru care Agentia Fiscala a investigat-o pe Shakira este She Wolf Investment SL, care face aluzie la numele unui album al cantaretei si care a dat conturi cu Registrul Mercantil in 2020. Celalalt este  Global Golden Tour SL  . Scopul primului a fost gestionarea activitatilor holdingului cantaretei. Si asa au fost primele lui miscari. La 17 august 2018, compania a achizitionat 16.638 de actiuni in valoare de 90.621,31 EUR (100.000 USD) apartinand companiei din Texas High Brew Coffee Inc., care administreaza o marca binecunoscuta de bauturi racoritoare cu dubla cofeina foarte populara in Statele Unite. 

Mai trebuie adaugat si brandul propriu de parfumuri pe care Shakira l-a lansat in 2010. O afacere pe care o conduce si astazi. In cele din urma, artista este cunoscuta si pentru filantropia ei, o parte din banii ei fiind folositi pentru a sprijini numeroase cauze caritabile, in special in Columbia, unde a ajutat la construirea a cinci scoli.