Avans economic mai redus si scumpiri la electricitate

Economia Romaniei va creste in acest an, in cel mai bun scenariu, cu 2%, potrivit ultimelor prognoze ale expertilor Fondului Monetar International. FMI a revizuit in scadere usoara estimarea de crestere a PIB in acest an, de la 1,8-2,3%, la 1,5-2%.

De asemenea, pretul energie electrice se va scumpi, din vara cu 5% pentru populatie si 15% pentru companii, ca prima etapa a procesului de liberalizare a pietei. Acestea sunt ultimele modificari regasite, ieri, in draftul scrisorii de intentie pe care Romania o va trimite catre board-ul FMI.

In ceea ce priveste o eventuala majorare a preturilor la gazele naturale, orice decizie va fi amanata pentru cel putin trei luni, pana la urmatoarea misiune a Fondului in Romania, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Astazi FMI va anunta, la ora 16.00, care sunt noile masuri pe care Romania va trebui sa le adopte in urmatoarea perioada.

In ultima scrisoare de intentie pe care Romania a agreat-o cu FMI, Romania se angajeaza sa finalizeze pana in 2015 procesul de liberalizare a preturilor la gaze si energie electrica.

Zilele trecute presedintele Traian Basescu a declarat ca acest proces ar trebui amanat pana in anul 2020 pentru ca nici el nu si-ar permite acum sa plateasca facturi majorate la gaze si energie electrica. Vineri, oficialii FMI si cei ai Guvernului au ajuns la palatul Cotrceni la mediere, dupa discutii de cateva ore pe tema acestui subiect.

In ceea ce priveste reducerea prognozei de crestere economica, decizia a fost una asteptata, in conditiile in care in luna ianuarie, FMI a inrautatit prognoza economica la nivel global si anticipeaza ca economia UE se va contracta in acest an cu 0,1%, trasa in jos de o scadere de 0,5% in zona euro.

Tot in luna ianuarie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii activitatii economice din zona euro, care afecetaza semnificativ exporturile.

De asemenea, Banca Mondiala (BM) estimeaza, intr-un raport prezentat in ianuarie, o crestere de 1,5% a PIB pentru Romania in acest an, dupa ce anticipa intr-un raport din iunie 2011 o expansiune de 3,7%, pesimismul institutiei fiind determinat de vulnerabilitatile economiei romanesti la criza datoriilor de stat din zona euro.

Comisia Europeana a revizuit in noiembrie prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul 2012 de la 3,7% la 2,1%, din cauza inrautatirii perspectivelor economice ale Europei, insa anticipeaza revenirea consumului privat in a doua jumatate a lui 2012.