Parisul rămâne principala destinație turistică din lume în 2023, iar în 2024 găzduiește Jocurile Olimpice

În topul orașelor preferate de turiști anul trecut la nivel mondial, Capitala Franței ocupă poziția fruntașă. De altfel, Europa domină clasamentul cu șapte orașe în primele zece. Singurele orașe non-europene din prima parte a topului au fost Dubai (locul 2), Tokyo (locul 4) și New York (locul 8). Pe locul 3 s-a situat Madrid, iar în Top 10 au mai intrat Amsterdam, Berlin, Roma, Barcelona și Londra.

Top 100 City Destinations Index 2023 a analizat orașele din întreaga lume. Merită subliniate pozițiile foarte bune ale unor orașe din Asia, foarte apreciate astfel de turiști: Singapore (locul 11), Seul (locul 14), Osaka (locul 16) și Hong Kong (locul 17). De asemenea, demn de menționat este că Tokyo a intrat pentru prima dată în Top 10, direct pe locul 4.

Succesul este datorat unui cumul de factori, printre care și cursul valutar favorabil turiștilor străini. Alte orașe prezente în premieră în Top 100 City Destinations Index 2023 sunt Washington DC (locul 48), Montreal (locul 68), Santiago (locul 88) și Vilnius (locul 92).

Paris, în pole-position și pentru 2024

După cum se poate observa, Europa domină turismul internațional, chiar dacă tot mai multe persoane preferă destinații din Asia și Orientul Mijlociu. Paris a fost în 2023 principala destinație turistică din lume, statut păstrat pentru al treilea an consecutiv! Conform unui raport al Euromonitor, companie britanică specializată în cercetarea pieței, numărul total de sosiri internaționale în Paris este estimat la mai mult de 15 milioane în cursul anului trecut.

Capitala Franței are argumente puternice pentru a depăși Dubaiul și în 2024 – istorie impresionantă și asociere cu romantism, modă, lux, artă, cultură și… gastronomie. Anul acesta, există un motiv în plus pentru ca Parisul să rămână destinația turistică numărul 1 la nivel internațional: aici se vor organiza Jocurile Olimpice de vară din 2024, mai exact a XXXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară, cel mai mare eveniment multi-sportiv care are loc o dată la patru ani în diverse locații din lume.

Ce șanse are România la Jocurile Olimpice 2024

Pe Stade de France și în alte locații din Paris sunt programate 329 de probe sportive în cadrul a 32 de sporturi olimpice. Olimpiada de vară se va desfășura între 26 iulie și 11 august 2024.

La casele de pariuri online Statele Unite ale Americii au statut de mare favorită, cu cotă 1.10. Urmează la mare distanță China (cotă 6.00), Japonia (cotă 67.00), Marea Britanie (cotă 81.00) și Franța (cotă 101.00). România nu se află printre favorite, însă sunt speranțe pentru câteva medalii cel puțin.

Este previzibil faptul că Jocurile Olimpice vor aduce și mai mulți turiști la Paris. Sportul a avut o contribuție importantă pentru turismul din Paris și în 2023, când Franța a găzduit un alt turneu major – Cupa Mondială la Rugby. Finala s-a desfășurat în toamnă chiar pe Stade de France. Franța este obișnuită așadar cu evenimente sportive la nivel înalt, unde Parisul atrage cea mai multă atenție.

Pentru a stabili clasamentul celor mai bune 100 de destinații urbane, Euromonitor a analizat 55 de factori grupați în șase categorii principale: performanță economică și comercială, performanță turistică, infrastructură turistică, politica de dezvoltare a turismului, sănătate și siguranță, precum și sustenabilitate.

Sursa foto – canva.com