New Jersey vizeaza economia Gig si palmuieste Uber cu o amenda de 650 de milioane de dolari

California nu este singurul stat pentru care Uber trebuie sa-si faca griji in aceste zile. Pe fondul dezbaterii in desfasurare asupra faptului daca Uber si alte companii din economie ar trebui sa-si clasifice angajatii ca antreprenori independenti sau angajati, departamentul de munca din New Jersey a lovit compania de transport partajat cu o amenda de aproximativ 650 de milioane de dolari pentru taxele de munca neplatite.

New Jersey considera ca Uber si-a clasificat gresit soferii ca antreprenori independenti atunci cand acestia sunt de fapt angajati, ceea ce a rezultat intr-un intarziere de patru ani de asigurari de somaj si invaliditate neplatite (plus dobanda). „Departamentul Muncii si Dezvoltarea Fortei de Munca din New Jersey reprima clasificarea gresita a angajatilor, deoarece ne inabusa forta de munca si provoaca o taxa financiara imensa economiei noastre”.

Potrivit Bloomberg Law, care a raportat pentru prima data amenda, New Jersey a fost dupa Uber de ani de zile, ordonandu-le pentru prima data sa plateasca 54 de milioane de dolari in taxe neplatite in 2015. (Nu este clar daca Uber a platit vreodata factura.) New Jersey are o rigiditate deosebita. reguli atunci cand vine vorba de clasificarea lucratorilor ca antreprenori independenti vs. angajati, folosind un test „ABC” care cere angajatorilor sa demonstreze ca nu controleaza munca unui antreprenor independent si ca serviciul furnizat de contractantul independent este in afara limitelor companiei „ cursul obisnuit” al afacerilor. Cu toate acestea, clasificarea gresita a angajatilor ca antreprenori este o problema de anvergura, potrivit New York Times, un audit din 2018 in New Jersey al doar unu la suta din angajatorii statului a constatat ca peste 12.000 de lucratori au fost clasificati gresit, ceea ce a dus la milioane de taxe neplatite si peste 462 de milioane de dolari in salarii subraportate numai pentru acesti lucratori. Uber, care a primit o lovitura pe bursa din cauza vestii amenzii din New Jersey, a promis ca va lupta impotriva amenzii, nefiind de acord cu evaluarea statului asupra lucratorilor sai. „Contestam aceasta determinare preliminara, dar incorecta, deoarece soferii sunt contractori independenti in New Jersey si in alte parti”.

Hotararea din New Jersey nu este primul atac asupra companiilor din economie de tip gig din partea guvernelor de stat, care vine in timp ce legea AB5 din California se pregateste sa intre in vigoare la 1 ianuarie si alte state precum New York analizeaza o legislatie similara pentru a preveni mai strict clasificarea gresita a angajatilor. (Guvernul federal, la randul sau, a emis o nota in care spune ca soferii Uber sunt clasificati corect ca antreprenori independenti, in opinia lor.) Compania s-a confruntat, de asemenea, cu atacuri din partea soferilor lor, care si-au depus propriile procese impotriva companiei, contestandu-si statutul de non-angajat. Dar cererea de milioane de dolari din New Jersey marcheaza o escaladare majora a modului in care guvernele aleg sa traga aceste companii la raspundere pentru faptele lor rele. „Este o mustrare usturatoare a arhitectilor economiei gig si speram ca va patrunde in alte sectoare,Bhairavi Desai a declarat intr-o declaratie. „New Jersey trimite un mesaj ca legile muncii ale statului nu sunt dictate de corporatii.” Iar actiunea statului impotriva Uber ar putea fi doar inceputul. Avocatul Shannon Liss-Riordan, care a dat in judecata Uber in numele soferilor, a declarat pentru Bloomberg Law ca „se asteapta sa vedem mai multe din acest lucru” atunci cand vine vorba de alte guverne de stat care urmeaza exemplul lui New Jersey. „Uber si Lyft, clasificand gresit soferii, dauneaza nu numai soferilor, ci si statelor si publicului in general”, a spus Liss-Riordan. „Banii pe care nu ii platesc in sistemele de somaj si dizabilitati sunt preluati de state si de contribuabili.”

Desigur, Uber, Lyft si alte companii nu vor da inapoi in mod voluntar, declansand o batalie in curs de desfasurare intre economia gig si guvernele hotarate sa provoace modelul de afaceri in centrul sau. Uber – ale carui costuri per sofer ar putea creste cu peste 20% daca sunt clasificati ca angajati – a facut o miscare agresiva pentru a-si apara rezultatul final pe fondul noilor eforturi guvernamentale de reclasificare a angajatilor companiei. Compania a cheltuit 30 de milioane de dolari facand lobby impotriva AB5 si intentioneaza sa faca lobby in mod similar impotriva oricarei legislatii din New York si se bazeaza pe tactici de sperietura inselatoare pentru a descuraja soferii sa-si doreasca statutul de angajat, avertizand ca va avea ca rezultat mai putina flexibilitate si mai multe restrictii asupra muncii lor. Cand eforturile companiei s-au dovedit nereusite si AB5 a trecut, Uber si-a dublat rezistenta. Compania a spus ca nu crede ca va trebui sa respecte legea din California – se presupune ca soferii Uber nu sunt o parte esentiala a afacerii companiei – si inca negociaza pentru o scutire, precum si planifica o masura de vot propusa pentru pune problema alegatorilor din California. Dar cea mai noua actiune din New Jersey inseamna ca Uber are acum o problema de coasta pe maini, care are un pret de mai multe milioane de dolari. Uber ar putea avea buzunare adanci si o convingere neclintita ca clasificarea sa este corecta – dar, deoarece compania si economia gig in general se confrunta cu o rezistenta nationala in curs de dezvoltare, va fi asta suficient? precum si a pune la cale o masura de vot propusa pentru a pune problema alegatorilor din California. Dar cea mai noua actiune din New Jersey inseamna ca Uber are acum o problema cu bicoasta pe maini, care are un pret de mai multe milioane de dolari. Uber ar putea avea buzunare adanci si o convingere neclintita ca clasificarea sa este corecta – dar, deoarece compania si economia gig in general se confrunta cu o rezistenta nationala in curs de dezvoltare, va fi asta suficient? precum si a pune la cale o masura de vot propusa pentru a pune problema alegatorilor din California. Dar cea mai noua actiune din New Jersey inseamna ca Uber are acum o problema de coasta pe maini, care are un pret de mai multe milioane de dolari. Uber ar putea avea buzunare adanci si o convingere neclintita ca clasificarea sa este corecta – dar, deoarece compania si economia gig in general se confrunta cu o rezistenta nationala in curs de dezvoltare, va fi asta suficient?