Beneficiile si riscurile respiratiei holotrope

Se afirma ca prin respiratia holotropa se ajunge la o stare de constiinta care permite realizarea autovindecarii. Respiratia buna, calma si corecta are multe beneficii pentru corp si minte. Majoritatea o stiu, dar nu toti am auzit de Respiratia Holotropica si de beneficiile sale.

Acesta este un termen compus, format din cuvintele grecesti holos (insemnand „totul”) si tropos („miscare”). In acest fel, cuvantul ar putea fi tradus ca „avansare catre totalitate.

Respiratia holotropa urmareste sa atinga o stare alterata de constiinta pentru a obtine autovindecare, lucrand la frici, blocaje si alte probleme emotionale. Convingerea este ca vindecarea vine din interiorul persoanei insusi.

Ce este respiratia holotropa?

Tehnica de respiratie holotropa a fost dezvoltata in anii 1970 de catre psihiatrii cehi Stanislav si Christina Grof, desi se bazeaza pe cunoasterea culturilor antice. Este o metoda naturala si simpla. Implica utilizarea hiperventilatiei, combinata cu muzica.

Si este ca prin respirarea intr-un ritm foarte rapid, pentru un anumit timp, echilibrul de dioxid de carbon si oxigen din organism este alterat. Prin urmare, ea cauta sa accelereze tiparele de respiratie intr-o maniera controlata, incercand sa atinga stari neobisnuite de constiinta in scopuri terapeutice.

Se estimeaza ca, indusi de respiratie si muzica, oamenii ajung chiar sa vizualizeze experiente ascunse din trecut. Acest lucru ar fi pentru o intelegere mai profunda a propriului sine.

Procesul de respiratie holotrop

O sesiune de respiratie holotropica dureaza 2 pana la 3 ore. Se poate face atat in ​​grup, cat si individual.

Cand lucreaza in grup, oamenii se intalnesc in perechi, alternand in rolurile de experimentator sau de ingrijitor. Sarcina acestuia din urma este sa insoteasca persoana care face respiratie holotropa, fara a interfera cu procesul.

Un facilitator instruit trebuie sa fie prezent, atat la sesiunile individuale, cat si la sesiuni de grup, ca persoana responsabila de toate. Aceasta persoana ofera sprijin in timpul antrenamentului, asigurandu-se ca procesul se desfasoara in siguranta.

Facilitatorul ghideaza sesiunea, dand instructiuni pentru a creste ritmul respirator. Si chiar daca creste, atunci ritmul trebuie sa ramana constant, rapid si uniform.

Pe de alta parte, muzica este o parte esentiala a respiratiei holotropice. Sunetele folosite sunt ca cele ale meditatiei, cu modele ritmice monocorde.

Sesiunile sunt de obicei deschise, in sensul ca nu exista nicio idee sau asteptare predeterminata cu privire la ceea ce urmeaza sa fie explorat continutul psihicului in timpul sesiunii. Fiecare persoana isi trage propriul sens si realizeaza autodescoperirea problemei.

Scopul este ca respiratia holotropa sa fie o experienta catalitica, sa aduca evenimente ascunse la suprafata constiintei. In unele cazuri, mai ales in terapiile individuale, situatiile sunt comentate sau discutate.

Tehnicile de respiratie sunt folosite in moduri diferite pentru a ajuta meditatia.

Posibile beneficii ale respiratiei holotropice

Cei care practica si recomanda respiratia holotropa asigura ca aceasta ofera diverse beneficii. Acestea ar fi fizice, mentale si emotionale. Sa vedem care sunt.

Relaxare

Multi oameni fac exercitii de respiratie pentru a se relaxa. Desi in modalitatea holotropa ritmul creste, se realizeaza si seninatatea. Desi acest lucru este mai degraba derivat din experienta emotionala.

Ganduri negative

Oamenii care practica respiratia holotropa spun ca folosesc aceasta tehnica pentru a face fata sau a respinge ideile negative. Este o modalitate de a reduce pesimismul si chiar de a reduce frica fata de ideea de moarte.

Emotii negative

Dovezile gasite sugereaza ca respiratia holotropa ar putea fi utila pentru autocontrol. Ar fi util mai ales persoanelor cu tendinta la schimbari de dispozitie sau care au atitudini negative.

Anxietate si stima de sine

Intr-un studiu clinic care a utilizat Respiratia holotropica combinata cu alte tehnici, participantii au crescut semnificativ nivelul stimei de sine si au aratat reduceri mai mari ale anxietatii. Acest lucru a fost comparat cu cei care au primit doar psihoterapie.

Vindecare emotionala

O analiza din 2013 a documentat sesiuni de oameni care s-au implicat in practici frecvente de respiratie holotropa timp de cativa ani. Rezultatele sugereaza ca aceasta tehnica ar putea fi utilizata pentru a obtine stabilitate emotionala.

Constientizarea de sine si autocunoasterea

Un studiu din 2015 a constatat ca respiratia holotropa poate duce la niveluri mai ridicate de constientizare de sine, precum si de ajutor in promovarea schimbarilor pozitive in comportament.

Pe de alta parte, sustinatorii respiratiei holotrope sustin ca aceasta tehnica permite oamenilor sa acceseze continuturile ascunse ale mintii. Prin urmare, ar ajuta la aparitia situatiilor trecute nerezolvate.

In acest fel, prin respiratia holotropa, anumite experiente ar putea fi deblocate, in vederea eliberarii de probleme emotionale. Traumele si fobiile ar putea fi depasite, precum si abordarea tulburarilor psihosomatice.

Riscuri si contraindicatii

Desi tehnica este simpla, nu este lipsita de riscuri si efecte negative. De exemplu, dezechilibrul dintre nivelurile de dioxid de carbon si oxigen poate provoca o afectiune numita alcaloza respiratorie .

In aceasta ordine de idei, nu este neobisnuit sa apara diferite simptome, cum ar fi o senzatie de furnicaturi sau amorteala la nivelul membrelor si in gura, ameteli, ameteli, slabiciune, lesin, spasme si chiar convulsii.

In conformitate cu cele de mai sus, trebuie luate masuri de precautie in raport cu posibilele riscuri. Din acest motiv, respiratia holotropica nu este recomandata daca persoana are afectiuni sau afectiuni, cum ar fi urmatoarele:

  • Hipertensiune arteriala.
  • Angina de pecho.
  • Insuficienta cardiaca.
  • Aritmie.
  • Glaucom.
  • Dezlipire de retina.
  • Atacuri de panica.
  • Convulsii

Persoanele cu probleme cardiovasculare ar trebui sa se abtina de la practicarea respiratiei holotrope.

Luati in considerare masurile de precautie pentru respiratia holotropica

Se pretinde ca prin respiratie holotropa pot fi scoase la lumina anumite experiente din trecut , pentru a oferi o experienta transformatoare. Cu toate acestea, este posibil ca la unele persoane, acest act de indepartare a ranilor sa genereze mai degraba sentimente incomode.

Daca vrei sa incerci tehnica, este important sa cauti oameni pregatiti. Ei trebuie sa ghideze in mod corespunzator procesul si sa intervina in cazul oricarei complicatii.

In cele din urma, trebuie clarificat faptul ca tehnica de respiratie holotropa trebuie asumata ca un complement, nu ca un substitut. Vine in ajutorul altor tehnici si stiinte psihologice practicate de profesionisti.