Neal Stephenson explica cea mai recenta obsesie a Silicon Valley

In 1992, autorul Neal Stephenson si-a publicat romanul inovator, Snow Crash, o explorare cyberpunk a tehnologiilor futuriste de atunci: computere mobile, realitate virtuala, internet wireless, moneda digitala, smartphone-uri si casti cu realitate augmentata.

Cartea se deschide cu o urmarire vertiginoasa cu masina, in timp ce personajul principal, Hiro Protagonist (este ceva ca o satira), se intrece pentru a livra o pizza la timp. Este o scena literala de viata sau de moarte, in timp ce soferul nostru agitat din economia de concert isi conduce masina electrica cu GPS pe strazile din Los Angeles inainte ca acesta sa scape de ceas si sa riste sa enerveze multimea. „Contractantii independenti” TaskRabbit se pot raporta cu siguranta.

Douazeci si cinci de ani mai tarziu, clasicul de cult al lui Stephenson a devenit canon in Silicon Valley, unde o multime de ingineri, antreprenori, futuristi si asortati pacienti ai computerelor (inclusiv CEO-ul Amazon Jeff Bezos) inca venereaza Snow Crash ca o viziune remarcabil de prevazatoare a peisajului tehnologic de astazi. . Printre cele mai profetice inventii din carte se numara ceva ce Stephenson a numit „metaversul” – acelasi tip de experienta de realitate virtuala online, fara fir, pe care Facebook, Google, Samsung si, practic, orice alta companie importanta de tehnologie concureaza acum pentru a o comercializa.

Intr-un interviu, Stephenson i-a spus lui Vanity Fair ca doar „facea rahat”. Dar Metaverse nu este singurul element din Snow Crash care i-a castigat reputatia de Nostradamus tehnologic. El este creditat ca a prezis totul, de la dependenta noastra de tehnologia portabila pana la digitalizarea, ei bine, a tot, si ii poti multumi lui, nu lui James Cameron, pentru ca a adus conceptul hindus de „avatar” in limbajul de zi cu zi. Designerul Google Earth Avi Bar-Zeev a spus ca a fost inspirat de ideile lui Stephenson si chiar a incercat sa-l determine pe autor sa-si viziteze biroul cand lucra la Keyhole, o suita de aplicatii care a servit ulterior drept baza pentru tehnologia de cartografiere a Google. „Nu era interesat sa viziteze Keyhole sau nu avea timp. Cea mai buna presupunere a mea este ca s-a saturat oarecum sa ne auda, tocistii ingineriei, incantandu-ne despre Snow Crash ca o mare viziune pentru viitor. Asta poate avea ceva de-a face cu Snow Crash ca fiind o viziune distopica.”

Distopica sau nu, viziunea lui Stephenson asupra viitorului este aproape aici, iar cel putin o companie de tehnologie start-up-ul de realitate virtuala Magic Leap l-a prins pe Stephenson in calitate oficiala – el a devenit viitorul sef al acesteia in 2014. Aici, cu beneficiul Din 25 de ani de retrospectiva, Stephenson a vorbit cu Hive despre diferentele dintre realitatea augmentata si virtuala, cum sa cream un Metaverse convingator si de ce retelele sociale ne departeaza.

Pe masura ce Silicon Valley concureaza pentru a construi cel mai bun Metaverse, credeti ca consumatorii vor fi atrasi mai mult de experiente captivante de realitate virtuala, precum cea pe care Mark Zuckerberg o vinde cu castile Oculus de la Facebook sau echipamente de realitate augmentata, precum Tim Cook de la Apple?

Cred ca aceste doua optiuni sunt mai diferite decat isi dau seama multi oameni. Te uiti la cineva care poarta un dispozitiv VR pe cap si la cineva care poarta un dispozitiv AR, orice este pe piata acum, iar cei doi oameni arata cam la fel. Dar ceea ce vad si experimenteaza este complet diferit. Daca sunteti intr-o simulare VR, fiecare fotografie care va loveste in ochi, tot ceea ce vedeti este un obiect virtual care este redat de la zero de un sistem de grafica pe computer.

Daca te afli intr-o aplicatie AR, esti acolo unde esti. Te afli in mediul tau fizic, vezi totul in jurul tau in mod normal, dar exista lucruri suplimentare care se adauga. Deci VR are capacitatea de a te duce intr-un loc fictiv complet diferit – genul de lucru descris in Metaverse in Snow Crash. Cand intri in Metavers, esti pe strada, esti in Soarele Negru si imprejurimile tale dispar. In carte, Hiro locuieste intr-un container de transport maritim ponosit, dar cand merge la Metaverse, este o afacere mare si are acces la imobiliare super high-end. AR este o geanta complet diferita.

Vedeti VR si AR ca concurenti, cum ar fi VHS si Betamax, sau sunt platforme tehnologice distincte?

Complet separat si aproape fara legatura. Scopul VR este sa te duca intr-un loc complet inventat, iar scopul AR este sa-ti schimbe experienta cu locul in care te afli.