Masinile electrice intra in campanie la alegerile din Germania

In momentul in care Steve Dumke observa un decalaj intre masini pe soseaua de la Eggersdorf la Strausberg, Hyundai-ul sau alb Ioniq il depaseste si aluneca pe banda dreapta intre doua Volkswagen-uri care trec cu viteza. „Doar apasand pe acceleratie, victoria este a mea”, spune el cu bucurie.

Dumke, un fost bucatar in varsta de 37 de ani, este, in propriile sale cuvinte, „un erotizator de vehicule” mai degraba decat un nebun al vitezei. „Imi plac masinile curbate si vuietul unui motor cu opt cilindri”, spune el. Dar de patru ani, obiectul dorintei sale de automobile a fost alimentat de megawati in loc de litri.

Dupa ce a facut schimb cu Opel Signum, care consuma benzina, cu primul sau vehicul electric, in 2017, s-a trezit sa apere aceasta achizitie in fata prietenilor si familiei sceptici, care au glumit despre cum va petrece mai mult timp la statiile de incarcare decat transportand tanara sa familie.

Pentru a dovedi ca se inseala, Dumke si-a inregistrat tururile zilnice si le-a incarcat pe un canal YouTube, care a devenit ocupatia lui cu norma intreaga atunci cand restaurantele s-au inchis in timpul pandemiei. In februarie, a fondat Berlin-Brandenburg Electric, o asociatie a pasionatilor de vehicule electrice care organizeaza expozitii, curse si excursii „ Saus und Schmaus (evenimente culinare care urmaresc sa atraga atentia asupra nevoii de infrastructura pentru masinile electrice) din capitala Germaniei. .

„Masinile electrice nu vor salva lumea, dar pot compensa unul dintre dezavantajele conducerii si ne permit sa ne distram mult intre timp”, spune el.

Promisiuni electorale

Utilizatorii pionieri precum Dumke sunt piese cheie pentru viitorul economic al tarii care produce cele mai multe vehicule din Europa. Dar in mijlocul unei campanii electorale care a transformat viitorul masinilor intr-o confruntare intre nebunii de benzina si viteza si sustinatorii energiei verzi care merg cu biciclete electrice, vocile lor abia se aud.

Cand tara va merge la vot duminica aceasta, toate partidele, cu exceptia extremei drepte Alternativa pentru Germania (AfD), spun ca s-au angajat sa faca Germania neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2040 si sa reduca ponderea motoarelor cu ardere.

Promisiunea – pe care unii o numesc fictiune – pe care aceste partide o fac alegatorilor lor este ca aceasta schimbare istorica poate fi realizata fara a pune in pericol locul Germaniei in sectorul auto. „Cea mai mare provocare a noastra este sa continuam sa fim o tara producatoare de masini care sa aiba succes in producerea de vehicule electrice”, a declarat Olaf Scholz, favoritul competitiei electorale, intr-un interviu recent.

Guvernul de iesire sustine ca schemele de subventii vor fi suficiente pentru a-si indeplini obiectivele ecologice, cu o proiectie de 14 milioane de vehicule electrice si hibride pe strazi pana in 2030. Verzii si Partidul Social Democrat (SPD) sunt si mai ambitiosi si adaugati inca un milion la acel cont.

Dar intrebarea este daca vor genera entuziasmul necesar pentru a impinge utilizarea vehiculelor electrice intr-o tara atat de legata romantic de cultura auto de altadata.

„Fie ca este vorba de Italia, Marea Britanie sau Germania, multe tari europene cred ca au o poveste de dragoste unica cu cultura auto”, spune Giulio Mattioli, cercetator la Universitatea Tehnica din Dortmund, specializat in transporturi. „Dar nu cunosc pe nimeni altcineva care sa aiba atata mandrie nationala cu motorul cu ardere”.

O coloana de opinie din aceasta luna a popularului tabloid Bild a spus ca tanjeste dupa vremuri trecute, cand politicienii „mangaiau cu dragoste masinile” pentru afisele lor electorale si s-au plans ca anul acesta are loc „o campanie electorala impotriva masinilor si a oamenilor care trebuie sa treaca in patru. roti”.

Partidul Liber Democrat (FDP), care probabil va fi un jucator cheie in urmatoarea coalitie de guvernamant a Germaniei, i-a acuzat pe activistii pentru climat ca duc un „razboi cultural impotriva masinilor” din motive ideologice. Extrema dreapta a AfD sustine ca oponentii lor politici au „ura” fata de industria auto germana. „Masina ta ar vota AfD”, spune partidul.

Impact economic

Aceste dezbateri s-au reflectat in comportamentul consumatorilor.

Un sondaj din februarie 2021 din 22 de tari a aratat cel mai mare scepticism fata de masinile electrice, 58% dintre respondenti spunand ca urmatoarea lor masina „probabil nu va fi” electrica. In ceea ce priveste adoptia, Germania ramane in urma Norvegiei, Suediei si Tarilor de Jos, potrivit Gracia Bruckmann, care cerceteaza transportul la Politehnica Federala din Zurich. „Germania este in mijlocul mesei, in cel mai bun caz”. Doar 1,5% din parcul auto actual este complet sau partial electric.

Ingrijorarile economice erau de natura sa provoace indoieli intr-o tara a carei memorie colectiva inca leaga „miracolul economic” din anii 1950 de priceperea unor producatori de automobile precum Volkswagen si BMW.

Aproximativ unul din 50 de lucratori din Germania este angajat direct in acest sector. Unii consultanti economici se tem ca trecerea la infrastructura electrica nu va insemna doar somajul mecanicilor traditionali, ci va afecta si furnizorii de scara medie.

Cand Steve Dumke sa intalnit cu alti membri ai Berlin-Brandenburg Electric la un hotel de pe malul lacului din Strausberg, masinile alese de pasionatii de vehicule electrice pentru o plimbare au fost o Tesla si un Ford Mustang electric, ambele marci americane. Din cele 15 masini parcate, doar doua erau marci nationale.

Dar situatia se schimba rapid, chiar si in Germania. Stimulentele pentru achizitii legate de pachetul de stimulare fiscala al pandemiei au impins in 2020 o crestere fata de anul precedent de peste 300% a inmatricularilor de masini pur electrice. Numarul de masini electrice de pe strazile germane a depasit 1 milion in iulie, cu doar o luna mai tarziu decat estimarea unei proiectii de acum 12 ani.

„Sansele ca Germania sa devina un campion al mobilitatii electrice sunt destul de bune”, spune Patrick Plot, economist de transport la Institutul Fraunhofer din Karlsruhe. „Marii producatori au inteles in sfarsit ce este in joc.”

Folosteste-ti capul

Dar pentru a-i cuceri pe deplin pe iubitorii de masini ai natiunii, politicienii si oamenii de afaceri trebuie sa asculte cu mai multa atentie pe cei care le adopta timpurii precum Steve Dumke. Pe langa preturile mari, cel mai mare obstacol care i-a impiedicat pe soferii obisnuiti sa treaca la vehicule electrice a fost teama de a ramane blocati intre punctul A si punctul B, spune fostul bucatar devenit YouTube.

„Cand cineva ca Olaf Scholz spune ca avem nevoie de puncte de incarcare rapida la fiecare benzinarie, iti dai seama cat de putin foloseste masina electrica pe care se presupune ca o are in garaj”, spune Dumke, care locuieste intr-un apartament de inchiriat la etajul 4 si poti” nu va incarcati masina acasa.

„Ceea ce avem nevoie sunt statii de incarcare normale mult mai lente, dar ieftine, in zonele in care locuiesc oamenii. Sloganul trebuie sa fie: cand este parcat, se incarca”.

In weekend, cand Germania merge la vot, clubul sau va avea o echipa in E-Cannonball, o cursa veche de 70 de ani intre Berlin si Munchen, organizata de Ove Kroger, un fost sofer de masini de curse. Cei care trec primii linia de sosire nu vor fi automat castigatori, explica el, o posibila surpriza in singura tara din vestul lumii fara limita de viteza maxima pe autostrazile sale.

In schimb, trofeul va fi acordat celor care parcurg cursul cu cele mai putine opriri de reincarcare. Sunt permise toate tipurile de vehicule electrice: pentru a egala terenul de joc, masinile cu baterii mai puternice trebuie sa fie incarcate in proportie de 50% la liniile de start si sosire.