Leul de la Sisesti devine “Erou al natiunii romane”

In 8 Martie 2022, Vasile Lucaciu, supranumit si “ Leul de la Sisesti”, este declarat “Erou al natiunii romane” prin legea adoptata de Camera deputatilor, for decizional in acest caz datorita faptului ca legea a fost respinsa in prealabil de Senat. Momentul nu a trecut neobservat de presa din nord-vestul tarii unde Vasile Lucaciu este viu in memoria colectiva.

Biografie 

Vasile Lucaciu sa nascut in 21 ianuarie 1852 in comuna Apa, judetul Satu Mare, ca fiu al cantorului invatator de aici. Dupa absolvirea gimnaziului pleaca la Roma pentru studii teologice la renumitul institut grec “Sf. Atanasiu”. Reintors acasa, urmeaza noi studii la Seminarul Teologic de la Gherla, pe care le va absolvi in ​​1874. In acelasi an se casatoreste cu Paulina Serbac din Potau, jud. Satu Mare, cu care va avea patru copii: Epaminonda, Vasile, Veturia si Tulia.

Devenind preot functioneaza pana in 1878 ca paroh la Eriu-Sancrai (jud. Satu Mare), perioada in care ia contact cu conducatorii politici ai romanilor din Transilvania, dr. Ioan Ratiu, George Pop de Basesti si altii, si incepe colaborarea cu publicatiile romanesti din Transilvania, Gazeta Transilvaniei (Brasov), Tribuna (Sibiu), Foaia poporului (Blaj), Romanul (Arad). Se face repede remarcat ca un excelent manuitor al condeiului, prin urmare este numit profesor de limba romana la un liceu din Satu Mare, intervenind in acest sens episcopul din Oradea, Mihail Pavel.

Ca profesor, nu se limitează la activitatea didactică. Prin multe interventii la guvernare maghiar si printr-o serie de articole publicate in ziarele romanesti cu care colaboreaza, a militat pentru introducerea limbii romane in gimnaziile si liceele ardelenesti. Se va dovedi un membru activ al miscarii nationale din aceasta zona, participand cu insufletire la manifestarile locale, contribuind la organizarea unor societati culturale sau economice in fruntea carora a fost ales. A purtat corespondenta cu personalitati de frunte ale stiintei si culturii romane, cu prestigiosi conducatori ai miscarii nationale: George Baritiu, Iosif Vulcan, Vicentiu Babes, George Pop de Basesti.In urma unei campanii de denigrare dusa de presa satmareana de limba maghiara, se cere. destituirea sa de catre Ministerul Instructiunii si Cultelor.

In perioada in care a fost la Satu Mare, a elaborat in trei volum lucrare “Institutiuni filosofice”, una dintre primele lucrari de filoszofie in limba romana.

Din anul 1885 devine paroh la Sisesti (Maramures). Aici va ridica o biserica de piatra, o fata pentru autoritatile maghiare de atunci care nu permiteau romanilor ardeleni sa ridice biserica decat de lemn. Constructia bisericii incepe in 1885 si se desavarseste in 1890. La inaugurare, sunt dezvelite doua placi comemorative, o dedicata Sf. Fecioare Maria, iar a doua, in limba latina, deasupra usii de la intrarea in biserica: “Pro sancta unione omnium Romanorum” (in traducere: Pentru sfanta unire a tuturor romanilor). Alegerea inscriptiei in limba latina sa dovedit salvatoare pentru preotul care a intrat din nou in atentia autoritatilor maghiare, putand-se justifica “pro forma” ca unirea vizeaza probleme religioase si nu politice.

In 1892 este ales secretar general al PNR. In aceasta calitate a fost unul dintre semnatarii Memorandumului romanilor din Transilvania si Ungaria inaintat imparatului de la Viena. Textul a fost prezentat de Vasile Lucaciu si Iuliu Coroianu regelui Carol I la Bucuresti. Acesta le-a spus: “bine faceti, aceasta este calea care trebuie urmata”. Memorandumul a fost urmat de un proces lung declansat de autoritatile maghiare in urma caruia Vasile Lucaciu este condamnat la 5 ani de inchisoare. La data de 15 septembrie 1895, imparatul Francisc Iosif I este silit sa gratieze condamnatii memorandisti fiind supus unor presiuni politice interne si internationale.

In 1907 a fost ales deputat in Parlamentul de la Budapesta, unde va continua activitatea de castigare a autonomiei Transilvaniei.

In anul 1911 a participat la Congresul Nationalitatilor care a avut loc la Londra.

In 1912 a luat atitudine la Roma fiind impotriva infiintarii Episcopiei de Haidu- Dorog ce includea si comunitatile romanesti din regiunea Satmar.

In decembrie 1914 trece Carpatii alaturi de Octavian Goga. A fost primit cu entuziasm fiind considerat conducator al miscarii de libertate si unire a romanilor din Ardeal. Ajuns la Bucuresti, va lua legatura cu o serie de personalitati ale vietii politice, castigand de partea sa pe Nicolae Iorga, N. Filipescu, Take Ionescu, Nicolae Titulescu, B. St. Delavrancea, Mihail Sadoveanu si altii. A fost ales presedinte al celor mai prestigioase societati culturale, “Liga pentru unitatea culturala a tuturor romanilor”, careia ia schimbat denumirea in “Liga pentru unitatea politica a tuturor romanilor”.

La începutul anului 1915, Vasile Lucaciu pleaca in Italia pentru a castiga simpatia conducatorilor italieni in privinta cauzei nationale.

In luna mai a anului 1916, candideaza si este ales deputat de Galati, continuand si de la tribuna Parlamentului Romaniei lupta pentru realizarea unitatii politice a tuturor romanilor.

In iunie 1918 il gasim la Paris cu sarcina de a demonstra, alaturi de Octavian Goga si alte personalitati ardelene, vointa ferma a romanilor transilvaneni in fata reprezentantilor care puneau la cale Conferinta de pace. Merita mentionat aici un incident pe care la avut cu un membru al delegatiei americane care la intrebat daca Ardealul gandeste la fel cu cei care care imi reprezint. Lucaciu a raspuns cu demnitate. ”Fiti linistit, domnul meu, acolo unde sunt eu bate inima Ardealului”.

A lipsit de la tribuna din Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, fiind in Elvetia la Berna si Geneva, militand pentru recunoasterea actului Unirii. La reintoarcerea in tara din 14 octombrie 1919 a fost primit cu triumf de autoritati romane noua instalate.

In luna mai in anul 1920 mai castiga un mandat de deputat, iar in 21 iunie acelasi an, a condus, in calitate de decan de varsta, lucrarile primului Parlament al Romaniei Mari.

Din motiv de sanatate, dr. Vasile Lucaciu se retrage din viata publica in Satu Mare. Se va stinge din viata la 29 noiembrie 1922, dupa trei luni de suferinta la pat. In urma deciziei Parlamentului de ai se face funeralii nationale, 1 decembrie 1922, ziua inmormantarii sale, a fost declarata zi de doliu national. Sicriul cu trupul neinsufletit a fost asezat in Biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din Satu Mare de unde a fost transportat la gara, urcat in tren si dus la Baia Mare, apoi la Baia Sprie, iar de aici, intr-un car cu trei perechi de boi, a calatorit pana la Sisesti unde. a fost asezat in cavoul familiei alaturi de sotia sa.

Aceasta este pe scurt evocarea parintelui Vasile Lucaciu. Poate nu intamplator a fost declarant “Erou al natiunii romane” acum cand la granitele Romaniei se desfasoara un razboi de agresiune. E modul in care romanilor ardeleni li se sugereaza discret ca sunt cetateni ai aceste tari cu drepturi indeplinite si vor fi la adapost in cazul in care si altora le vin idei revizioniste.

Nu in ultimul rand, personalitatea lui Vasile Lucaciu poate fi considerat un model de viata si patriotism ce poate inspira tanara generatie vaduvita de astfel de modele in contextul in care televizunile, mass-media si retelele de socializare sunt invadate de “vedete” care au dobandit. acest statut fara a demonstra nimic.