Noi fraude ale taximetristilor. Afla cum sa te feresti

Ca orice meserie imperfect legalizata din Romania, taximetria ne ofera in fiecare zi mai multe surprize. De la taximetristi care te ameninta, la cei care te fura.

Pentru a putea insa supravietui insa in orasul in care functioneaza legea junglei, trebuie sa stii care sunt taximetristii de care sa te feresti:

Trebuie, in primul rand, sa eviti taximetristii de firma, cei care sun angajati cu ziua la diverse companii de taxi. Acestia pot fi usor recunoscuti dupa cum arata masina. Orice taximetrist particular, care are doar un contract de colaborare cu o firma de taxi, isi va ingriji si personaliza masina. Daca vedeti o masina care abia se tine pe picioare, cu care taximetristul se poarta cat se poate de rau, neevitand gropile sau trantind usa, atunci evitati sa va urcati in masina.

Taximetristi de firma va vor plimba mai mult decat trebuie, vor accelera cu nesimtire, iar, cand le veti atrage atentia asupra faptului ca nu vreti sa muriti, vi se va raspunde ca ei lucreaza la plan si trebuie sa se grabeasca. De asemenea, acestia trec linistiti pe rosu. Cea de-a doua categorie de care trebuie sa va feriti este cea a taximetristilor cu GPS. Acestia sunt excroci care va pot fura in doua moduri.

Fie cupleaza aparatul de GPS la aparatul de taxat pentru a va creste tariful cand primeste indicatii de la GPS, fara ca dumneavoastra sa remarcati, fie va anunta ca ei sunt noi in bresla si acesta este motivul pentru care au GPS, numai ca, pentru moment, acestuia i s-a stricat bateria. Cei din urma vor pune pe baza nestiintei lungirea drumului cu cel putin 2 kilometri. Daca ii dati indicatii precise, le va respecta pana in momentul in care va prinde neatenti, cand va gresi intentionat. In cazul in care ii atragi atentia, acesta isi va cere scuze, dar pretul cursei va ramane acelasi. Taximetristii care fac diferente intre femei si barbati. Acestia pot fi recunoscuti doar dupa urcarea in masina, caci barbatilor le vor pune aparatul, in timp ce femeilor le vor cere o suma aberanta, cu cel putin 20% mai mare decat cea reala.

Acestora trebuie sa le explicati ca nu mergeti nicaieri daca aparatul nu este in functiune. Taximetristii care cer tarif de 5 ori mai mare pentru ca este vorba despre o cursa scurta. Acestia nu te duc unde le ceri pentru ca este prea aproape. Cand sunt de acord sa te duca, atunci iti cer o suma de aproximativ 5 ori mai mare decat cea reala. Taximetristii de la firmele din judetul Ilfov, pe care ii puteti recunoaste dupa numele firmei sau dupa placuta de inmatriculare. Acestia reunesc mereu doua sau mai multe dintre neregulile sesizate mai sus. Desi tarifele afisate sunt mai mici decat cele ale companiilor bucurestene, o cursa cu acestia va fi intotdeauna mai scumpa.

Ce este de facut?

Singurul lucru pe care il puteti face in momentul de fata este sa retineti numele soferului, al companiei la care lucreaza si indicativul masinii. Pe baza acestor elemente puteti face plangere impotriva taximetristului. La acumularea de 3 plangeri, spune legea, acestia ar trebui concediati, lucru care nu se prea intampla insa. Chiar daca sunt dati afara, sunt adusi in loc altii la fel de buni.

Tocmai de aceea singura solutie pentru aceasta problema este de a ne uni pentru a protesta impotriva neregulilor facute de taximetristi, astfel incat sa se impuna o pedeapsa adecvata. Daca esti furat sau speriat de acestia, atat ei, cat si firma pentru care lucreaza, sa fie pedepsiti prin amenzi usturatoare si, in cazul repetarii incidentului, prin ridicarea licentei. Cum insa patronii firmelor de taxi au carute de bani, acestia au grija sa intervina pe langa autoritatile responsabile de fiecare data cand izbucneste vreun scandal, rezolvandu-l pe baza de plic. Doar protestand in comun mai putem spera ca se va face ceva.