Debitare laser – principii și avantaje

Debitarea laser este o tehnologie folosită în mai multe industrii datorită rapidității sale, flexibilității și fiabilității.

Debitarea laser este un proces bazat pe un principiu de tăiere termică a materiei care permite tăierea netă fără debavurarea metalelor feroase, neferoase și aliajelor organice în forme complexe. Acest procedeu termic este perfect adaptat pentru confectii metalice.

Cum funcționează procesul de debitare laser?

Principiul procesului de debitare laser este bazat pe amplificarea luminii prin stimularea emisiei de radiație. Sub acțiunea unui arc electric dens,  un electron de atom de dioxid de carbon este deplasat în câmpul său gravitațional. Recâștigându-și locul, eliberează o mare cantitate de energie sub forma unei particule de lumină fotonică care, la rândul ei, va perturba un alt electron care va provoca o nouă emisie similară fotonilor.

Acest procedeu generează o reacție în lanț a fotonilor, canalizați de către un sistem de oglinzi reflectorizante, provocând o focalizare și o amplificare a energiei într-un drum optic presurizat, denumit buză, până la eliberarea sa la punctul de impact. Atunci când raza laser industrială atinge metalul, acesta din urmă absoarbe fotonii care produc o energie variabilă din punct de vedere termic.

Care sunt avantajele și dezavantajele laserului?

Acest procedeu care permite eliberarea unei cantități foarte mari de energie pe o suprafață infimă este extrem de folosit în sectorul industrial. Numeroase industrii integrează zilnic această tehnologie de tăiere în procesul de fabricare al diferitelor materiale datorită numeroaselor avantaje oferite.

De ce să alegi și tu debitare laser?

Mașinile laser pentru debitat țeavă și tablă dispun de o precizie înaltă și o viteză mare de tăiere, servind numeroase industrii. Folosit în faza de prototipaj, procedeul de debitare laser este extrem de adaptat fabricării unor piese în serii mari. Cu ajutorul acestei tehnici ai garanția că materialul nu se deformează și pierderile generate sunt relativ mici.

Acest procedeu acceptă materiale feroase precum oțel cu un conținut scăzut de carbon dar și un oțel mai dur care necesită o creștere a puterii mașinii laser. Materialele neferoase și aliajele organice suportă în egală măsură această tehnologie. Se folosește în egală măsură pentru tăierea lemnului și a materialelor plastice precum plexiglas.

Pentru a obține o muncă de calitate și de înaltă precizie, este necesar să pregătim planuri de decupare sub forma unui desen vectorial. Aceste desene pot fi realizate cu ajutorul unor programe speciale. Numeroase sunt sectoarele care fac apel la procesul de debitare laser precum universul industrial, mobilierul urban, arhitectura, decorațiunile interioare și exterioare, publicitatea și iluminatul.