Dakota de Nord, locomotiva economiei americane

Cu o rata a somajului de doar 3,7%, Dakota de Nord nu resimte nici o criza economica, ba chiar este in plim boom.

“Daca nu erau canalele de stiri prin cablu, probabil ca nu am fi avut nici o idee asupra situatiei din restul tarii”, afirma Doug Johnson, co-proprietar al companiei de asigurari agricole TCI Insurance din West Fargo, care a mai angajat sase oameni anul acesta. Rata somajului la nivel national in Statele Unite este de 9,6%.

Dakota de Nord este in plin boom agricol, cu recolte de grau si soia la mare cautare, boom stimulat de investitiile in crestere pe bursele de marfuri. Aceasta situatie a determinat crearea de noi locuri de munca, a urcat castigurile fermierilor, a determinat o cerere mai mare de combustibil, de tractoare si marfuri. Profitul fermierilor a urcat, anul acesta, la 77,1 mld de dolari, cu 19% mai mult fata de media din perioada 2000-2009, situata la 64,8 mld de dolari.

Agricultura din Vest, in mod particular din nordul si sudul Dakota, Kansas si Nebraska,  au condus refacerea economiei Statelor Unite, in timp ce bancile, afacerile si gospodariile din aceste zone au reusit sa evite cel mai puternic colaps financiar, de la al doilea razboi mondial incoace. Acum, aceste regiuni dau un nou impuls pentru exporturi de marfuri, stimulate de cererile din China si Rusia, dar si de declinul dolarului.

Dolarul a pierdut 7,3% in a doua jumatate a acestui an, in timp ce preturile la produsele alimentare au crescut, dupa racirea din China, seceta din Rusia si dintr-o parte a Europei, precum si in urma inundatiilor din Canada, care au distrus hectare intregi de recolte. Pretul spot la porumb a urcat cu 4,6% din iulie si pana in prezent, pretul graului, cu 28%, si cel la soia, cu 25%.

„Este cea mai stralucitoare zona economica din Statele Unite, pe parcursul recesiunii, singura parte a tarii care s-a mentinut destul de bine”, afirma Mark Zandi, economist sef la Moody’s Analytics Inc., in West Chester, Pennsylvania. „Cresterea preturilor pe bursele de marfuri a dat un important avant intregii regiuni”, pe fondul cererii puternice din lume pentru produse, inclusiv pentru echipamente agricole, pentru servicii financiare si ingrasaminte.

Dakota de Nord si Nebraska vor conduce natiunea, in 2011, in crearea de locuri de munca, sustin analstii Moody’s, care estimeaza o crestere a salariilor de 1,53%, pentru al treilea si al patrulea trimestru din acest an, de la 1,35% in aceeasi perioada a lui 2009.