Cum se diagnostică hernia de disc lombară?

Cum se pune diagnosticul de hernie de disc lombară? Durerile de spate sunt, din păcate, extrem de comune în viețile fiecărui dintre noi. Deseori acestea sunt o consecință a suprasolicitării coloanei vertebrale sau a dormitului într-o poziție nesănătoasă pentru spate și dispar în urma odihnei. Ce facem, însă, atunci când durerile de spate devin prezente zilnic în viețile noastre?

Răspunsul la întrebarea de mai sus este, cu siguranță, evident: când durerile de spate devin cronice, trebuie să ne prezentăm la un medic specialist cât mai repede posibil. Hernia de disc lombară este una dintre cele mai comune cauze ale durerilor de spate. În acest articol, vă invităm să descoperiți la ce să vă așteptați atunci când mergeți la medic pentru a vedea dacă vă confruntați sau nu cu o hernie de disc.

Care sunt simptomele herniei de disc lombare

Poate fi extrem de folositor pentru fiecare dintre noi să cunoaștem care sunt semnele care anunță o hernie de disc lombară.

Cele mai întâlnite dintre simptomele acestei afecțiuni sunt: durerea de picioare și a zonei inferioare a spatelui care se agravează odată cu mișcarea, amorțeli la nivelul picioarelor, dureri nervoase. Pierderea controlului vezicii urinare sau a intestinului poate fi, totodată, un simptom periculos al herniei de disc, ceea ce poate face posibilă necesitatea unei intervenții de neurochirurgie.

Cum se diagnostică o hernie de disc lombară

Atunci când mergeți la medicul specialist cu suspiciunea că vă confruntați cu o hernie de disc, aflați, în cele ce urmează la ce vă puteți aștepta în cadrul consultului. Dacă medicul va pune diagnosticul de hernie, nu trebuie să vă îngrijorați, întrucât tratamentul inițial implică metode non-chirurgicale, neurochirurgia fiind recomandată doar în cazurile severe.

Pentru a diagnostica o hernie de disc, medicul specialist se va concentra pe:

  • Întrebări despre când și cum a început durerea, inclusiv detalii despre tipul durerii, despre istoricul dvs. medical sau alte antecedente medicale familiale.
  • Examen fizic pentru a diagnostica hernia de disc lombară – în cadrul acestui tip de examen, veți avea parte de un control neurologic, pentru a determina dacă există semne de pierdere a senzației sau a reflexelor.
  • Teste de ridicare a picioarelor și verificarea semnelor vitale.
  • Examinarea zonei coloanei vertebrale lombare.
  • Teste imagistice, precum: RMN, tomografie computerizată, raze X, electromiografia.

Acestea sunt cele mai comune metode pentru a depista existența afecțiunii. Rețineți că neurologul este cel care va știi cel mai bine care sunt examinările și metodele de tratament de care dvs. aveți nevoie. Așadar, dacă vă confruntați cu o hernie de disc, mergeți cu încredere la un medic specialist pentru diagnosticarea și tratarea ei.