Como, o destinatie greu de neglijat

In pitorestile vai de la poalele muntilor Alpi s-au format lacuri mari, celebre in toata lumea pentru frumusetea lor. Unul dintre acestea este si Lacul Como, un tinut de un farmec aparte.

Orasul Como a fost fondat in anul 196 i.Hr. de catre romani (mai exact de Iulius Cezar) sub denumirea de Novum Comum. Como (in dialect local Comm) se afla in nordul Italiei, la poalele muntilor Alpi, pe malul Lacului Como, numit si Lario. Este o importanta statiune turistica, inconjurata de munti, (la nord-est, muntele Brunate; la sud, colina Baradello; la sud-vest, muntii Caprino si ai Cruci/Croce), dincolo de care se intinde campia lombarda. Cercetarile arheologice au scos la iveala ramasitele unei asezari celtice la patru kilometri sud de orasul Como.

Dintre ruinele care au supravietuit de-a lungul timpului se inalta, inca semet, anticul castel Baradello si neoclasica Villa dellOlmo, datand de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Se spune ca smochinii care se gasesc in jurul vilei dateaza inca de pe vremea lui Pliniu cel Tanar. Localnicii sunt convinsi ca din acest loc incepe si istoria orasului.

Minuni ale lumii antice

Localizat la granita dintre Elvetia si Italia, Como este principala zona metropolitana din districtul Lacului Como (Lombardia). Un oras extrem de dragut, aflat la doar jumatate de ora de mers cu masina de Milano, unde plimbatul pe la umbra cladirilor vechi de 400 de ani te introduce intr-o veritabila atmosfera renascentista. Inima orasului este Piazza del Duomo cu fantastica sa catedrala construita intr-un amestec de stil gotic si renascentist intre anii 1396-1770. Este considerata a fi una din cele mai frumoase catedrale din regiunea Lombardiei. Tot in piata se inalta grandios un palat romanico-gotic numit palatul Brolleto, construit in anul 1215. Daca vrei sa ai o panorama frumoasa a lacului Como, trebuie sa te urci in Turnul Baradello.

Daca te plimbi de-a lungul apei vei vedea Tempio Voltiano, un fel de altar al celebrului inventator italian Alessandro Volta, cel care a realizat prima baterie electrica din lume. Daca vizitezi orasul vechi, vei avea ocazia sa vezi vestigi arheologice foarte bine pastrate – bai publice, teatre sau stadionul roman. Sunt vizibile si astazi columnele specifice arhitecturii Romei antice (Volta Liceum), portiuni din zidul vechi al orasului sau vechea poarta de intrare, Porta Praetoria.

Stravechi lacase de cult

Printre atractiile orasului se mai numara biserica Santii’Abbondio, construita in 1063 si ctitorita in 1095, biserica ce pastreaza in interior pretioase fresce din secolul XIV. Biserica Carpoforo, din secolele XI-XII, Sf. Giacomo sau Sf. Fedele sunt edificii care nu trebuie ratate. Dintre punctele de interes contemporane, merita sa vizitezi Memorialul de Razboi, o constructie futurista, ridicata in 1933 de Antonio Santii’Elia. In zona lacului poti admira numeroase vile patriciene construite pentru personalitatile care au locuit aici de-a lungul timpului.

Insa Como este mai mult decat o colectie de cladiri vechi si vestigii arheologice. Este un important centru de productie de matase, renumit in toata lumea. Nu in ultimul rand este, ca multe alte orase din Italia, paradisul cumparaturilor. Sunt numeroase magazine in care poti gasi haine de calitate, produse de case celebre.

Cea mai buna perioada pentru cumparaturi este intre 6 ianuarie si 15 februarie cand stocurile colectiilor din anul precedent sunt scoase la vanzare cu mari reduceri. Specialitatile culinare specifice locului le poti gusta pe numeroasele terase si restaurante de pe malul lacului unde privelistea este de-a dreptul fantastica.

Cat ne costa

Despre cazare trebuie sa stii ca se face numai la hoteluri de trei, patru si cinci stele. De exemplu, un sejur de patru zile costa 404 euro/persoana. Acest tarif cuprinde cazarea la hotel de patru stele cu mic-dejun, o cina pentru doua persoane si o sampanie de intampinare. Pentru o saptamana de aventura la Lacul Como trebuie sa platesti 985 euro/persoana.

In acest pret sunt incluse transportul cu avionul dus-intors, cazare la hotel de patru stele cu mic-dejun, o ora de zbor cu hidroavionul deasupra lacului, un bilet pentru teleferic, o sampanie, doua cine la restaurant si un ghid specializat.