Ce trebuie sa faci cand exista un accident la locul de munca?

Indiferent de cat de precauti vei incerca sa fiti la locul de munca, inevitabil vor avea loc si accidente. Dar cand se intampla un accident la locul de munca, trebuie sa stiti ce pasi sa urmati pentru a rezolva problema.

Daca ati fost implicat recent intr-un accident de munca, iata sfaturile pe care vi le ofera o casa de avocatura. Daca sunteti implicat intr-un proces care are ca si cauza un accident la locul de munca, puteti lua legatura cu o casa de avocatura, cum este ad-avocat.ro.

– Inspectati ranile

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti daca dumneavoastra sau o alta persoana a suferit un accident la locul de munca este sa identificati daca exista o urgenta medicala. Evaluarea rapida a problemei va pota ajuta sa preveniti cele mai grave complicatii.

Ar trebui sa determinati tipul si gravitatea ranilor inainte de orice alta actiune. Solicitati prim ajutor unui coleg sau sefilor. Sanatatea are prioritate asupra oricarori implicatii legale.

– Cereti ajutor medical

Cele mai multe accidente de la locul de munca afecteaza doar productivitatea. Dar unele va pot pune in pericol viata daca nu actionati rapid. Atentia medicala imediata poate ajuta partea vatamata sa stabileasca severitatea ranilor. In plus, acest lucru va ajuta angajatorul pri minimizarea riscului de complicatii si rani suplimentare.

Cele mai frecvente accidente la locul de munca au ca rezultat intinderi musculare si leziuni ale coloanei. Chiar daca acestea nu reprezinta urgente medicale, victima accidentului va avea nevoie de ingrijiri medicale.

Atentia medicala este cruciala pentru siguranta victimei. De asemenea, este esential sa se construiasca un caz legal atunci cand victima intentioneaza sa puna un litigiu. Daca doriti sa solicitati daune sau sa depuneti cerere de asigurare, va trebui sa aveti dovada accidenteului la locul de munca.

Unele accidente sunt mai usoare si mai putin evidente decat altele. In urma unei caderi va puteti simti bine, dar exista riscul sa aveti o sangerare interna sau rani la cap, iar acest lucru s-ar putea sa nu-l reperati imediat. Un medic va poate ajuta in identificarea tututor leziunilor care nu se observa, in urma unui accident la locul de munca.

– Cooperati

Daca angajatul sau colegul dumneavoastra a suferit un accident la locul de munca, ar trebui sa actionati cu compasiune in primul rand. Cooperati, oferiti-va sa veniti in ajutor imediat.

Asigurarea compensatorie a angajatului poate acoperi orice costuri financiare, dar ar trebui sa luati masuri pentru a asigura bunastarea angajatilor dupa accident. Ca si angajator, va veti dori ca angajatul sa se reintoarca la treaba cu buna dispozitie. Nu doriti ca un accident sa-i afecteze satisfactia la locul de munca.

– Faceti verificarile necesare

Dupa ce ati rezolvat cu urgentele medicale, este timpul sa inspectati locul accidentului. Fiti atent la orice mic detaliu care va poate ajuta sa depistati cauza accidentului. Iata cateva intrebari pe care o casa de avocatura va recomanda sa le studiati in acest sens:

– Care au fost principalele cauze ale accidentului?

– Podeaua a fost alunecoasa?

– Angajatul a tinut cont de regulile interne de protectie?

– Daca a fost vorba despre o cadere, aceasta s-a intamplat din cauza unui obstacol?

– Riscul respectiv persista? Ar putea reprezenta o problema si pentru alti angajati?

– Cum ati fi putut preveni accidentul la locul de munca?

– Exista martori? Ce spun acestia?

Sfat casa de avocatura: Puteti fotografia locul si eventualele pericole, cum ar fi podeaua umeda sau obiectele periculoase.

Daca au fost martori la accident, colectati informatiile de contact ale acestora. Compania de asigurare sau instanta de judecate va pot solicita sa aduceti martorii pentru a depune declaratii. Ar trebui sa obtineti adresa martorilor, numele si datele de contact, ceea ce au vazut.

– Completati un formular de raport de accidente la locul de munca

Pentru a evita multe dificultati legale, ar trebui sa completati un raport de accident la locul de munca. Daca cineva a suferit un accident la locul de munca, rugati-i sa completeze un formular sau oferiti-l primului medic care a venit la constatare.

Aceste rapoarte vor permite medicului sa evalueze situatia si sa ia deciii oficiale cand vine vorba despre vatamare sau revenirea la locul de munca. In plus, astfel se vor reduce costurile si pierderea de productivitate din cauza accidentului survenit.

In functie de dimensiunea afacerii dumneavoastra, mai multe persoane ar trebui sa fie informate cu privire la accidentul respectiv la locul de munca – supervisor, managerul de resurse umane, coordonatorul de gestionare a accidentelor de munca, avocatul, operatorii de asigurare, inspectorii inp protectia muncii.