Ce este Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash nu este Bitcoin. Cu toate acestea, istoria lor este si istoria Bitcoin, deoarece pana la 1 august 2017 erau aceeasi criptomoneda: Bitcoin Cash este primul furk direct al Bitcoin. Aceasta inseamna ca codul original al primului blockchain si tranzactiile sale au fost clonate intr-o oarecare masura – in special, pana la numarul blocului 478.558. De acolo, a fost creat un nou blockchain cu reguli diferite si, astfel, o noua moneda digitala in afara de (si nu in locul) Bitcoin.

Oferta principala a Bitcoin Cash este scrisa in numele sau (cash): sa fie o metoda de plata mult mai rapida decat Bitcoin original. Pentru a indeplini acest obiectiv, dezvoltatorii sai au decis sa faca o crestere semnificativa a dimensiunii blocurilor retelei originale, trecand de la 1 MB la 8 MB si de acolo la actualul 32 MB.

Pentru a intelege de ce exact aceasta a fost optiunea aleasa si de ce a trebuit sa fie creata o noua criptomoneda in loc sa implementam aceeasi masura in Bitcoin, trebuie sa trecem in revista fundalul care a condus la acest rezultat.

Origini si istorie

Satoshi Nakamoto a construit primul blockchain cu 1 MB de capacitate pe bloc, ceea ce ar permite doar aproximativ 7 tranzactii pe secunda. De la inceput s-a stiut ca aceasta ar fi o capacitate destul de temporara pentru ca, pe masura ce mai multi oameni foloseau reteaua in aceste conditii, viteza va scadea si comisioanele se vor ridica vertiginos. Si exact asta s-a intamplat.

Deja in 2016, problemele de scalabilitate (de crestere) in Bitcoin deveneau din ce in ce mai vizibile. Adoptarea monedei a inceput sa se inmulteasca, rezultand o incetinire semnificativa a retelei. In una dintre cele mai aglomerate saptamani din istoria sa, au existat chiar zeci de mii de tranzactii in asteptarea confirmarii. Acest lucru a dat nastere asa-numitei „piate de comisioane”: multi utilizatori au fost nevoiti sa plateasca o suma mai mare de comision minerilor, pentru a-si vedea tranzactia confirmata cat mai curand posibil. Daca s-a decis plata sumei mai mici, era posibil ca tranzactia sa ramana in asteptare zile intregi sau sa nu fie efectuata deloc. Astfel, tranzactiile mici au devenit imposibile, deoarece fiecare miscare putea depasi 15 dolari.

Ceva era mai mult decat clar: Bitcoin trebuia sa se extinda, capacitatile sale trebuiau imbunatatite cat mai curand posibil pentru a continua sa lucreze cu un numar mai mare de utilizatori. Intreaga comunitate a fost de acord cu acest lucru, dar cat de curand a divizat-o.

Blocuri mai mari sau mai eficiente

In 2017, au aparut doua grupuri cu acelasi obiectiv, dar cu propuneri diferite pentru a-l atinge : cei care au vrut sa mareasca dimensiunea blocurilor si cei care au preferat o alternativa diferita, care sa-si imbunatateasca functionarea fara a fi nevoie sa-si mareasca dimensiunea.

In primul grup s-au aflat sustinatorii Bitcoin Unlimited, organizatia care mentine clientul Bitcoin cu acelasi nume, condusa de antreprenorul Roger Ver. Propunerea sa a fost realizarea unui hard fork pentru a elimina limita de dimensiune a blocurilor: aceasta ar fi ajustata in functie de nevoile retelei.

Al doilea grup a fost condus de dezvoltatorii Bitcoin Core, principalul client al Bitcoin. Solutia pe care au prezentat-o ​​a fost Segregated Witness (SegWit), metoda prin care semnaturile tranzactiilor erau relocate in interiorul blocului, optimizand astfel spatiul si permitand o capacitate de pana la 2 MB. Pentru a-l activa, ar fi nevoie doar sa executati un soft fork, mai putin drastic decat un hard fork deoarece mentine compatibilitatea cu versiunile anterioare ale clientului Bitcoin.

Totusi, pentru a realiza oricare dintre cele doua optiuni, asa cum este obligatoriu in sistemul Bitcoin, a fost necesar sa se ajunga la un consens in comunitatea formata din noduri si mineri. Atunci a inceput controversa.

Comunitate divizata

Dezvoltatorii Bitcoin Core si-au mentinut pozitia, in principal din cauza a doi factori: blocurile flexibile propuse de Unlimited nu fusesera suficient de testate, prin urmare, implementarea propunerii nu ar fi foarte sigura pentru retea; iar cresterea dimensiunii blocurilor Bitcoin ar duce la o mai mare centralizare, deoarece ar fi nevoie de echipamente mai sofisticate pentru a le sustine. In acest fel, cateva companii ar putea veni sa controleze criptomoneda.

La randul lor, de la Unlimited au ramas ferm, sustinand ca SegWit ar fi doar o solutie temporara si nu una definitiva. Totul a indicat un hard fork care ar imparti reteaua Bitcoin, minerii si nodurile, creand o criptomoneda suplimentara cu care pretul, comunitatea si creditul sa fie impartite, asa cum sa intamplat cu Ethereum.

Pentru a evita acest scenariu, aproximativ 58 de companii din ecosistem, inclusiv nume atat de mari precum Blockchain, Bitmain, Coinbase si Circle, au ajuns la un nou acord in mai 2017: sa activeze SegWit, dar urmat de un hard fork care ar creste dimensiunea blocului. la 2MB. Aceasta propunere a fost SegWit2x si, in cele din urma, nu avea sa fie realizata.

Nasterea

In iulie, probabil suspectand rezultatul, un grup de investitori si antreprenori in mare parte asiatici condusi de casa de schimb si grupul minier ViaBTC (cu Bitmain fiind cel mai mare investitor din acea companie), a decis sa efectueze un hard fork independent asupra comunitatii Bitcoin. Bitcoin pentru a crea o noua criptomoneda bazata pe acelasi cod, dar cu diferentele substantiale pe care echipa Core nu le permitea.

Prima implementare a acestui protocol, numita Bitcoin ABC (pentru Adjustable Blocksize Cap), a fost prezentata de principalul sau dezvoltator, Amaury „Deadal Nix” Sechet, in cadrul conferintei „The Future of Bitcoin” desfasurata la Arnhem (Olanda) la inceputul anului. Iulie.

Aceasta noua „versiune” a Bitcoin ar castiga sprijin din partea grupurilor de dezvoltatori Unlimited si Bitcoin XT, pe langa compania de dezvoltare blockchain nChain.

La scurt timp dupa, pe 1 august, s-a efectuat hard fork-ul si blocul Bitcoin Cash genesis a fost extras in sase ore de ViaBTC, cu o dimensiune de doar 1,9 MB, in ciuda unei limite initiale de pana la 8 MB. Fiecare Bitcoin Cash (BCH) a inceput sa fie tranzactionat pe bursele Kraken, ViaBTC si HitBit la un pret mediu de 214,38 USD.

Bitcoin no se vio mayor afectado por el acontecimiento. La unica diferencia que pudieron notar sus usuarios fue que su saldo en BTC se duplico en BCH. Esto se debio solo al hardfork, que copio la cadena original. Despues de esa fecha, ambas criptomonedas se consiguen y comercian por separado.

Bitcoin Cash ofera lumii o moneda puternica, indeplinind promisiunea initiala a Bitcoin ca moneda electronica de la utilizator la utilizator (…) Bitcoin Cash este de obicei reprezentat de simbolul BCH si este considerat de sustinatorii sai continuarea legitima a proiectului Bitcoin ca bani digitali de la utilizator la utilizator.

Cine altcineva a mai fost vazut in mijlocul controversei asupra numelui a fost Roger Ver, CEO al grupului minier si al paginii de stiri Bitcoin.com si un sustinator puternic al Bitcoin Cash. Pentru inceput, pe pagina respectiva, nu este permis ca Bitcoin Cash sa fie denumit intr-un alt mod care sa nu includa cuvantul „Bitcoin”, deoarece, pentru ei, Bitcoin Cash este continuarea legitima a primului blockchain, adica cum cauta sa-l promoveze. Multi utilizatori si companii, in schimb, folosesc termenul „Bcash” pentru a se referi la noua criptomoneda, care a fost clarificata rapid, pentru a pastra in continuare termenul.

Potrivit portalului, doar numirea lui astfel ar fi o incercare ostila si deliberata de a „deruta” utilizatorii:

Daca portofelul sau schimbul dvs. de schimb utilizeaza termenul „bcash”, probabil ca se refera la Bitcoin Cash; dar trebuie remarcat faptul ca „bcash” nu este numele propriu, nici o abreviere folosita in mod obisnuit pentru Bitcoin Cash si este o incercare ostila de a deruta utilizatorii. Cel mai bine ar fi sa procedati cu prudenta atunci cand aveti de-a face cu oricine foloseste termenul „bcash” in loc de numele real al monedei, Bitcoin Cash.

Cu aceeasi intentie de a pastra numele si chiar acronimul Bitcoin, in numeroase ocazii, acest site a facut incercari clare de a-si atribui un astfel de credit.

Astfel, de exemplu, controversa a aparut atunci cand exploratorul blockchain disponibil pe aceasta pagina a inceput sa se refere la BCH drept „Bitcoin”, in timp ce BTC a fost desemnat ca „Bitcoin Core”. La fel, intr-o promotie pentru achizitionarea BCH cu card de credit, a aparut acronimul „BTC” in locul celui corespunzatoare.

Anunt de cumparare Bitcoin Cash folosind sigla si acronimul Bitcoin. Sursa: Bitcoin.com

Din ianuarie 2018, conflictul a inclus si contul de Twitter @Bitcoin, unul dintre cele mai populare din lumea cripto, cu peste 600 de mii de urmaritori pana la acea data. Contul mentionat a fost creat in 2011 de o persoana neidentificata, iar dupa o pauza in activitate in 2017, a inceput sa posteze din nou la inceputul lui 2018. Problema pe care multi utilizatori de Bitcoin au observat-o a fost ca noile postari aveau o partinire clara fata de Bitcoin Cash si articole . de pe site-ul Bitcoin.com (ceva care continua din decembrie 2018).

In consecinta, au inceput acuzatiile impotriva Bitcoin.com ca ar fi preluat acel cont pentru a deruta utilizatorii nebanuiti. Ceva care a fost negat de pe portal, sustinand ca oricine se afla in spatele @Bitcoin pur si simplu si-a schimbat perspectiva asupra lantului pe care sa il sustina.

Ca urmare a acestei controverse si a numeroaselor rapoarte, @Bitcoin a fost suspendat la inceputul lunii aprilie; desi a fost restabilit la scurt timp dupa si acum este inca deschis si posteaza despre Bitcoin Cash.

Problema nu s-a oprit, ci a continuat intre aprilie si mai, multi utilizatori si dezvoltatori acuzandu-i pe Bitcoin.com si Roger Ver de frauda pentru ca au incercat sa preia numele Bitcoin, pana in punctul de a se organiza pentru a pregati un proces cu mai mult de 1.100 de sustinatori. 

Numai in fata unei astfel de amenintari datele inselatoare au fost eliminate de pe Bitcoin.com. Dar, din moment ce nu s-a putut dovedi ca @Bitcoin se afla sub controlul acestui portal, modificarile in contul respectiv au fost inexistente.

In ciuda a tot ceea ce s-a intamplat, in septembrie 2018 a aparut pe Bitcoin.com un articol intitulat „De ce Bitcoin Cash este Bitcoin”, care rezuma o prezentare a lui Roger Ver si enumera anumite calitati care, in opinia sa, sunt „lucruri care fac bitcoin, bitcoin .” Acestea trebuie sa fie un sistem electronic de numerar de la utilizator la utilizator, taxe mici, plati rapide, plati fiabile, lant scalabil, plati nereversibile, lant de semnatura digitala, coduri operationale activate, algoritm SHA-256 si fiind cel mai lung lant, cu cea mai inalta dovada a muncii.

Potrivit acestui articol, BTC ar indeplini doar doua dintre aceste caracteristici, in timp ce BCH i-ar lipsi doar ultima. Un rezultat, cel putin, foarte discutabil si, cel putin, total gresit.

Furcile

Primul hard furk Bitcoin Cash a fost o actualizare fara alte consecinte, in principal pentru a remedia algoritmul de dificultate in minerit. Primul protocol a facut ca nivelul de dificultate pentru a crea noi BCH sa sufere urcusuri si coborasuri foarte marcate, deoarece a fost conceput sa creasca sau sa scada in functie de numarul de mineri prezenti in retea si isi mutau constant puterea de calcul intre Bitcoin si Bitcoin Cash, aderand la lantul care le oferea cele mai multe profituri la acea vreme.

Pentru a rezolva aceasta problema, vechiul algoritm a fost inlocuit pe 13 noiembrie 2017 cu unul care ar evita fluctuatiile extreme ale dificultatilor, dar se va adapta totusi la puterea de calcul actuala.

Cateva luni mai tarziu, pe 15 mai 2018, s-a mai facut un hard fork pentru a mari dimensiunea blocului la 32 MB. Aceasta masura a intervenit in ciuda faptului ca, pana in prezent, maximul inregistrat la umplerea unui bloc a fost de doar 4,7 MB; probabil in vederea masificarii in viitor.

Bitcoin Cash si Bitcoin SV

Pentru noiembrie 2018, grupul de dezvoltatori Bitcoin ABC a planificat un nou hard fork cu intentia de a actualiza Bitcoin Cash pentru a implementa contracte inteligente si validari in afara blockchain-ului sau, pastrand in acelasi timp dimensiunea blocului la 32 MB. O astfel de initiativa a fost luata ca un afront la adresa altor lideri comunitari, care au decis sa lanseze un alt protocol pentru a contracara actualizarea mentionata si a pastra BCH doar ca mijloc de plata.

In primul grup, sustinand Bitcoin ABC, Roger Ver si Jihan Wu, CEO al Bitmain, compania care detine titlul de cel mai mare producator mondial de echipamente ASIC pentru minerit de criptomonede, s-au pozitionat ca lideri. Intre timp, liderii celui de-al doilea grup au fost Craig Wright, autoproclamatul Satoshi Nakamoto si om de stiinta sef al nChain; si miliardarul Calvin Ayre, proprietarul celui mai mare fond de minerit Bitcoin Cash la acea vreme, CoinGeek.

Pe langa faptul ca nu permite modificarile pe care le considerau inutile, versiunea condusa de al doilea grup si intitulata „Bitcoin SV” (Satoshi Vision) ar creste dimensiunea blocului la 128 MB. Conform anuntului sau de lansare:

Reflectand misiunea sa de a indeplini viziunea fondatorului Bitcoin, Satoshi Nakamoto, numele proiectului reprezinta „Satoshi’s Vision” sau SV. Creat la cererea liderului companiei miniere BCH CoinGeek si a altor mineri, Bitcoin SV este conceput pentru a oferi o optiune clara de implementare a BCH pentru minerii care sustin viziunea originala a Bitcoin, mai degraba decat implementarile care doresc sa faca modificari inutile protocolului original Bitcoin.

Deoarece upgrade-urile ABC si nChain sunt incompatibile, reteaua Bitcoin Cash a fost impartita in doua pe 15 noiembrie, cand s-a facut hard furk, ​​lasand in existenta doua criptomonede diferite. Spre deosebire de furca care a separat Bitcoin Cash de Bitcoin, de data aceasta ambele criptomonede concureaza in mod egal pentru pret, putere de calcul si chiar nume.

Astfel, in timp ce Bitcoin Cash avea pretul de 425 USD pe 14 noiembrie, a doua zi a scazut la 289 USD, iar Bitcoin SV a inceput sa se tranzactioneze la 96 USD. Singurul avantaj al grupului ABC a fost ca casele de schimb si-au pastrat criptomoneda cu acronimul BCH, un fel de ungere precum „adevaratul” Bitcoin Cash.

La sfarsitul lunii noiembrie, centrul de investigatii BitMEX, care urmarea conflictul, a raportat pentru promotorii si minerii ambelor lanturi pierderi de cel putin 8,9 milioane de dolari. In ciuda acestui fapt, lanturile continua sa concureze in asa-numitul „razboi hash”, unde comunitatea va decide care dintre ele va avea mai multa putere de calcul (hashrate).

Desi in principiu s-a demonstrat ca ABC are un avantaj, pana la 8 decembrie 2018 SV l-a depasit cu 36,5%; in timp ce preturile lor, conform CoinMarketCap, raman destul de apropiate la 105 USD pentru BCH si 92 USD pentru BSV. La randul sau, BCH mentine avantajul in numarul de noduri in functiune: 1.032 fata de cele 527 ale Bitcoin SV.

Cine se afla in spatele intretinerii acestuia?

Dupa cum se mentioneaza pe site-ul sau web, exista mai multe echipe de dezvoltatori care se ocupa de Bitcoin Cash, inclusiv Unlimited si XT mentionate mai sus. Amaury Sechet continua sa fie liderul de dezvoltare pentru Bitcoin ABC, iar Daniel Connolly este liderul de dezvoltare pentru Bitcoin SV. Intre timp, companiile nChain si CoinGeek isi dedica acum eforturile pentru Bitcoin SV; in timp ce Bitcoin.com si Bitmain pastreaza BCH.

Printre dezvoltatorii cu cele mai multe contributii se numara Josh Ellithorpe, inginer software la Coinbase, cu 252 de recenzii (commit-uri) la cod; Shammah Chancellor, cu 60 de recenzii, dar care a demisionat de la Bitcoin ABC la inceputul lunii decembrie; Corentin Mercier de la CoinSpice cu 29 de recenzii; Claudio Gil, inginer software portughez, cu 5 recenzii; si Jason Cox, din grupul ABC, cu 4 recenzii. In plus, in total, sunt pana la 98 de colaboratori din diverse tari.

Diferentele fata de Bitcoin

Pentru orice utilizator, la prima vedere, nu exista o mare diferenta intre Bitcoin si Bitcoin Cash. Cu toate acestea, sunt doua criptomonede total diferite, cu lanturi diferite, asa ca nu trebuie trimise fonduri BTC la o adresa BCH sau invers. Aici enumeram cele mai importante diferente:

Logo si acronim

Desigur, ambele criptomonede au propriul lor logo si acronim. Bitcoin si-a pastrat logo-ul si acronimele originale dupa hard fork (BTC sau XBT) si este astfel reprezentat in toate casele de schimb si portofelele. La randul sau, in ceea ce priveste Bitcoin Cash, desi la inceput era foarte obisnuit sa i se atribuie acronimul BCC, in curand s-a schimbat in BCH, in principal pentru ca moneda BitConnect era deja reprezentata cu BCC.

Logo-ul Bitcoin Cash, pe langa cercul portocaliu clasic cu B in alb, inclinat spre dreapta, este inconjurat de doua figuri dreptunghiulare care simuleaza un fel de bilet. Pentru a-l diferentia de Bitcoin, unele portaluri si portofele, precum Jaxx si Exodus, renunta la aceste cifre si aleg doar sa schimbe culoarea in verde.

Comisioane

Scopul principal al cresterii dimensiunii blocului in Bitcoin Cash a fost reducerea taxelor pe care utilizatorii le platesc minerilor de fiecare data cand efectueaza o tranzactie. Acest obiectiv a fost atins, intrucat, din decembrie 2018, comisioanele pentru tranzactionarea in BCH sunt cu 39% mai ieftine decat tranzactionarea in BTC; cu toate acestea, numarul tranzactiilor in Bitcoin Cash reprezinta doar 3% din cele efectuate in Bitcoin.  De mentionat ca, in ambele criptomonede, aceste comisioane sunt mult sub dolar.

Cu toate acestea, aceasta diferenta poate fi temporara. Inca din iunie 2018, Bitcoin avea comisioane mai mici decat Bitcoin Cash, datorita adoptarii tot mai mari a SegWit si a loturilor.

Minerit

Ambele lanturi folosesc sistemul Proof of Work (PoW) cu algoritmul SHA 256 pentru a crea monede noi si a valida tranzactiile. Folosind aceasta tactica, minerii (care isi dau puterea de calcul) trebuie sa-si foloseasca computerele pentru a efectua miliarde de calcule pe secunda, in incercarea de a gasi raspunsul care va crea noul bloc.

Bitmain Antminer S9 este unul dintre echipamentele cu care Bitcoin Cash poate fi extras. Sursa: Bitmain

In ciuda acestui fapt, algoritmul folosit pentru a ajusta dificultatea in Bitcoin Cash a fost, de la inceput, diferit de cel folosit in Bitcoin. Prima care a fost implementata a fost Ajustarea Dificultatii de Urgenta (EDA), conceputa astfel incat acest lant sa ramana in minoritate, prin ajustarea automata a dificultatii la iesirea sau intrarea minerilor, dar in schimb producand fluctuatii puternice ale puterii de calcul. Acestea, la randul lor, au provocat confirmari lente si au afectat programul de emitere al monedei.

Din cauza unei astfel de probleme, EDA a fost schimbat la Algoritmul de ajustare a dificultatii (DAA), care evita fluctuatii puternice atunci cand puterea de calcul este stabila, dar permite schimbari rapide de dificultate atunci cand se modifica. Spre deosebire de Bitcoin, care isi ajusteaza dificultatea aproximativ o data la doua saptamani, acest algoritm ii permite sa fie schimbat la fiecare 24 de ore.

Din decembrie 2018, recompensa pentru minerii Bitcoin Cash este de 12,5 BCH pe bloc rezolvat. Pana in aprilie 2020, aproximativ, aceasta va fi redusa la jumatate, adica 6,25 BCH. Pe de alta parte, comisioanele pe care minerii BCH le primesc de la utilizatori ajung la doar 0,14 USD pe bloc, in medie, fata de cei aproximativ 500 USD oferiti de Bitcoin.

Scalabilitate

Ambele lanturi au scopul de a deveni mai raspandite, astfel incat dezvoltatorii lor respectivi au prezentat planuri de imbunatatire a capacitatilor fiecaruia. Desigur, metodele lor sunt destul de diferite.

In Bitcoin Cash s-a decis, inca de la inceput, sa nu se implementeze SegWit si sa ia calea cresterii dimensiunii blocului dupa caz. Solutiile de al doilea nivel, cum ar fi Lightning Network, cel putin pana in prezent, au fost, de asemenea, excluse.

Portofele

Pentru a utiliza Bitcoin Cash, ca si in cazul oricarei alte criptomonede, trebuie sa obtineti un portofel.

Potrivit paginii sale oficiale, pana la 26 de portofele pot stoca Bitcoin Cash. Printre portofelele cool se numara Ledger, Trezor si KeepKey. Printre cele mobile se numara Coinomi si BitPay; pentru desktop Exodus, Copay si Jaxx ies in evidenta; iar cele doar online includ Coinbase si WebMoney.

Case de schimb

In aceste portaluri criptomoneda poate fi achizitionata, vanduta sau tranzactionata cu aceasta, in functie de optiunile si preturile pe care le ofera. Pe pagina oficiala Bitcoin Cash sunt listate 40 de case de schimb din diverse parti ale lumii, care functioneaza cu diferite valute, optiuni si taxe de servicii.

Cele mai acceptate monede fiduciare pentru tranzactionare sunt euro si dolarul, desi printre optiuni se numara si yenul japonez, yuanul chinezesc si anumite valute din America Latina. In plus, dincolo de purul schimb, unele dintre aceste portaluri, precum Poloniex si Kraken, ofera instrumente pentru tranzactionare.

Printre cele mai recunoscute burse in care poti tranzactiona cu BCH putem aminti Bittrex, ShapeShift, Bithumb, Changelly, bitFlyer, Bitstamp, Coinbase si Buda.com (fosta SurBTC). La fel, este disponibila si platforma LocalBitcoinCash P2P, destul de asemanatoare cu LocalBitcoins, unde utilizatorii tranzactioneaza direct intre ei, dar cu un strat suplimentar de securitate.

Auzatii de centralizare

Nu toate criptomonedele sunt descentralizate si, desi este o caracteristica ideala, nici nu este obligatorie: fiecare utilizator poate decide ce i se potriveste cel mai bine. Totusi, marele ideal al Bitcoin este acela de a elimina toti intermediarii si de a permite tranzactii sigure de la persoana la persoana, fara ca nimeni sa poata controla pe deplin reteaua si, prin urmare, sa o modifice sau sa stabileasca reguli in detrimentul utilizatorilor. Bitcoin Cash, fiind considerat de unii drept „adevarata” continuare a acelui ideal, trebuie, fara indoiala, sa fie descentralizat.

De fapt, conform celor citite pe site-ul sau oficial, dezvoltarea sa este descentralizata:

Cu mai multe echipe independente de dezvoltatori care furnizeaza implementari de software, viitorul este sigur. Bitcoin Cash este rezistent la atacurile politice si sociale asupra dezvoltarii protocolului. Nici un singur grup sau proiect nu il poate controla.

Cu toate acestea, Bitcoin Cash, alaturi de sustinatorii si dezvoltatorii sai, au fost acuzati in mod repetat de centralizare in retea, ceea ce implica ca, contrar celor afirmate pe pagina sa, cateva grupuri si proiecte ar putea sa-l controleze. Acesta a fost principalul motiv pentru care dezvoltatorii Bitcoin Core au refuzat sa mareasca dimensiunea blocurilor: avand nevoie de echipamente mai avansate pentru mine, aceasta sarcina ar reveni doar minerilor cu mai multe resurse.

Printre cele mai grave acuzatii o putem aminti pe cea a grupului de dezvoltatori Bitpico, care s-au dedicat realizarii de teste de stres atat pe Bitcoin, cat si pe Bitcoin Cash. Conform descoperirilor sale din iulie 2018, pana la 98% dintre nodurile asociate acestei retele erau fizic foarte apropiate unele de altele, iar 49% dintre ele functionau in facilitatile conglomeratului chinez Alibaba. Acest lucru ar putea permite entitatii care detine acele noduri sa atace reteaua. Desi aceste rezultate au fost controversate, s-a teoretizat si ca Alibaba mentine un anumit parteneriat cu Bitmain, o companie strans legata de Bitcoin Cash.

Alte acuzatii includ criptograful Nick Szabo, care a fost suspectat ca ar fi creatorul Bitcoin si care a ajuns pana acolo incat a numit reteaua Bitcoin Cash „o marioneta centralizata”.

Cererea

Care este poate cea mai grava acuzatie a venit anul acesta sub forma unui proces din partea companiei United Investment Corp, cu sediul in Florida, impotriva in mod specific lui Roger Ver, in calitate de CEO al Bitcoin.com; Jihan Wu, in calitate de CEO al Bitmain, Jesse Powell, in calitate de CEO al Kraken si Amaury Sechet, Shammah Chancellor si Jason Cox in calitate de dezvoltatori ai grupului Bitcoin ABC, responsabil cu cel mai recent hard fork.

Aceasta actiune implica o schema a unei retele stranse de indivizi si organizatii pentru a manipula piata criptomonedei Bitcoin Cash, deturnand efectiv reteaua Bitcoin Cash, centralizand piata si incalcand toate standardele acceptate, protocoalele si cursul de conduita asociat cu Bitcoin. Inca de la inceputuri.

Potrivit aceluiasi text, aceasta companie destul de necunoscuta ar fi investit milioane de dolari in infrastructura pentru a extrage Bitcoin Cash si ar fi suferit pierderi semnificative din cauza manipularii retelei in timpul ultimului hard fork. Din acest motiv, printre cererile sale de a repara aceste daune se numara returnarea codului Bitcoin Cash la starea anterioara. Interesant este ca atat Craig Wright, cat si Calvin Ayre au mentionat anterior procese viitoare pentru echipa ABC.

La momentul scrierii, nu exista inca niciun rezultat al acestui conflict.

Perspective

Viziunea de viitor a Bitcoin Cash ca criptomoneda, conform grupului de dezvoltatori Bitcoin ABC, este sa se raspandeasca pe tot globul, cu tranzactii aproape imediate si gratuite si, in plus, sa aiba propria economie de token-uri create in cadrul aceluiasi blockchain; ceva foarte asemanator cu ceea ce este oferit de Ethereum.

Pentru a realiza acest lucru, ei au planificat o serie de actualizari care ar avea loc la fiecare 6 luni, fiecare dintre ele ar include noi functii precum blocuri reglabile de pana la 1TB, satoshis fractionat, imbunatatiri ale comisioanelor, o functie de pre-consens, activarea de coduri de operare (opcodes) pentru a permite functii mai avansate si un nou format de tranzactie.

Conform paginii sale oficiale:

Credem ca designul de baza al Bitcoin Cash este solid si nu necesita modificari radicale. Totusi, asta nu inseamna ca este perfect. Este prudent sa faceti imbunatatiri progresive sistemului cu un design tehnic solid si o inginerie atenta. Prin implementarea actualizarilor si optimizarilor protocolului, putem permite numerarului digital de la utilizator la utilizator sa creasca multe ordine de marime dincolo de limitele actuale.

In ciuda tuturor acestor planuri de viitor, din decembrie 2018 Bitcoin Cash se confrunta cu o perioada grea , in care concureaza in continuare cu Bitcoin SV nou creat pentru sprijinul comunitatii. Intre timp, principalii sai promotori si dezvoltatori par sa aiba in fata un conflict juridic in care va fi dificil sa ajunga la un acord pasnic. Acum, daca Bitcoin SV poarta numele de Bitcoin Cash ramane indoielnic.

In acest moment, blocurile pe care Bitcoin Cash a insistat atat de mult sa continue sa creasca raman cu mult sub capacitate, majoritatea neatingand nici macar MB ca dimensiune. Ramane de vazut daca adoptia urmeaza sau nu.