Bebelusii stiu sa-si aleaga partenerii de joaca

Ei stiu sa faca diferenta intre tovarasii de joaca rai si cei draguti si intotdeauna ii aleg pe cei binevoitori.

Ii vedem doar ca pe niste fiinte micute si dragute, care nu se pot descurca in niciun fel fara ajutorul nostru. Dar exista o vorba populara care spune ca bebelusii stiu sa obtina intotdeauna ce vor. Sunt cei mai buni “manipulatori” pentru ca se folosesc mereu de sentimentele parintilor, fie pentru a fi leganati, fie pentru a adormi in bratele mamei. Arma lor irezistibila este plansul. Niciun parinte nu rezista sa-si lase prea mult timp micutul plangand, cand stie ca poate sa-i ofere ceea ce doreste, constient fiind, in acelasi timp, de “jocul” bebelusului. Aceasta credinta a fost confirmata de un studiu realizat de cercetatori ai Centrului pentru Cunostinta Bebelusilor al Universitatii Yale.

Inteligenta nativa

Inainte chiar de a invata sa vorbeasca, bebelusii cu varste de 6-10 luni dau dovada de capacitati de judecata sociala deosebite. Cum au ajuns cercetatorii la aceasta concluzie? Un grup de bebelusi a fost pus sa vizioneze doua filmulete. Unul in care personajul principal era o jucarie rautacioasa, iar altul in care o alta jucarie sarea in ajutorul celor mici. Apoi, bebelusii trebuiau sa aleaga cu care dintre ele ar dori sa se joace. Aproape toti au ales instinctiv jucaria agreabile in defavoarea celei rautacioase. Cei mici au fost pusi apoi sa aleaga intre o jucarie rautacioasa si una cu un comportament neutru. Desigur ca majoritatea au ales-o pe cea neutra.

O ultima proba a constat in a alege intre o jucarie neutra si una binevoitoare. Iar bebelusii au dovedit din nou ca au capacitatea de a face cea mai buna alegere, preferand jucaria binevoitoare. De remarcat faptul ca nu s-au constatat diferente intre alegerile facute de baietei si cele ale fetitelor.

Uimirea specialistilor

Chiar si specialistii care au realizat studiul au ramas impresionati de abilitatile dovedite de cei mici. In opinia psihologului Kiley Hamlin, rezultatele demonstreaza faptul ca toti copiii se nasc cu aceste deprinderi, ele nefiind rezultatul unei educatii explicite primite de cei mici. Aceasta idee apartine unei scoli de gandire mai vechi care sustine faptul ca oamenii au unele abilitati sociale innascute, in afara celor pe care le invata de la parinti. Un studiu realizat de cercetatori germani sustine si el aceeasi idee. Potrivit acestuia, bebelusii cu varste mai mici de 18 luni au instinctul de a ajuta, de pilda prin prinderea unei jucarii lasate intentionat sa cada de un adult.

Fiti atenti la reactiile bebelusilor!

Toti parintii se mandresc cu odraslele lor. Nu o data raman si ei uimiti cand vad ca bebelusii lor refuza compania unor persoane pe care si ei le considera rautacioase, dar o accepta pe aceea a persoanelor dragute. Aceasta capacitate de a alege corect este una pe care o avem inca de la nastere. Ea nu a fost niciodata dovedita stiintific pana acum. Potrivit lui Hamlin, aceasta capacitate constituie piatra de temelie ce sta la baza dezvoltarii sociale a unui copil. Prin alegerea unei persoane dragute in locul uneia rautacioase care sa le tina companie, un copil in plina dezvoltare sadeste semintele unor legaturi sociale solide cu alti indivizi, mai tarziu in viata.

Totodata, prin petrecerea timpului alaturi de persoane pozitive, bebelusii primesc un set de impulsuri diferite de cele transmise de persoanele cu atitudini negative. Acest fapt are o influenta reala asupra dezvoltarii lor. De aceea este indicat ca parintii sa fie extrem de atenti la reactiile pe care bebelusul le are fata de toate persoanele cu care intra in contact. Nu-l lasati sa stea prea mult timp in preajma indivizilor, chiar apropiati, pe care nu-i agreaza. Totodata, reactia lor trebuie sa constituie principalul criteriu de selectie a unei bone, tinand cont de timpul pe care aceasta il va petrace cu bebelusul.