Ajutorul Planului Renove te poate face sa platesti cu pana la 1.000 de euro in plus in urmatoarea declaratie de impozit pe venit

Ca si in cazul oricarui remediu, verificati intotdeauna contraindicatiile din prospect. Guvernul tocmai a dat unda verde Planului de Reinnoire 2020, care are un buget de 250 de milioane de euro si ofera ajutoare intre 300 si 4.000 de euro pentru achizitionarea unui vehicul daca scapi de unul vechi.

Aceasta masura are ca scop combaterea cererii scazute de vehicule, care a scazut in timpul izolarii, si promovarea achizitiei de modele mai ecologice, desi va subventiona si achizitia de vehicule cu ardere (pe benzina sau diesel) care raspund problemei UE. Stimulentele pot varia considerabil in functie de vehiculul achizitionat, de tipul de beneficiar si de masina casata. Ceea ce va fi imobil esteobligatia de a declara acest ajutor . Cumparatorii de autoturisme cu eticheta „Zero” care au un salariu mediu in jur de 20.000 de euro pe an si primesc ajutorul care va fi aprobat astazi in cadrul Planului de reinnoire vor plati in urmatoarea lor declaratie de impozit pe venit in jur de 1.031 de euro.

Cat sunt reducerile?

Achizitia de masini cu eticheta energetica „Zero” de catre persoane fizice sau liber profesionisti va fi subventionata cu 4.000 de euro, in timp ce daca cumparati un model „Eco” veti primi intre 600 si 1.000 de euro si intre 400 si 800 de euro daca cumparati o masina. etichetat „C” (combustie). In cazul IMM-urilor , ajutorul este de 3.200 de euro pentru „Zero”, intre 500 si 800 de euro pentru „Eco” si intre 350 si 650 de euro pentru „C”, in timp ce marile companii vor primi 2.800 de euro in primul caz. , intre 450 si 700 in al doilea si intre 300 si 550 euro in al treilea.

Pentru a aplica pentru ajutorul acestui plan, masinile achizitionate nu pot avea un pret mai mare de 35.000 de euro. In plus, programul inclus in Planul de Promovare a intregului lant valoric al Sectorului Auto prevede implicarea sectorului printr-o reducere obligatorie echivalenta cu aceeasi suma cu ajutorul de stat, cu exceptia modelelor cu eticheta „Zero”, in care in cazul in care vor fi inca 1.000 de euro. Pe de alta parte, la aceste ajutoare se pot adauga inca 500 de euro in cazul in care un autoturism de peste douazeci de ani este casat, al beneficiarilor cu mobilitate redusa sau care apartin unor gospodarii cu venituri lunare mai mici de 1.500 de euro.

Sumauto are incredere ca aceste noi ajutoare vor genera un „efect de apel” la cumparatori si vor mobiliza aproximativ 20% din cererea adaugata, adica familiile si persoanele care nu planuiau sa-si schimbe masina, dar care, datorita acestor fonduri, acum o vor face. . Acest lucru va reduce scaderea asteptata a inmatricularilor de la 45% la 25%, potrivit Faconauto, si va atenua acumularea de stocuri si presiunea financiara suferita de dealeri, a subliniat Sumauto, un portal de motor care reuneste Unoauto, Autocasion si AutoScout24.

Cum va afecta contul de venit?

Un cumparator care profita de Planul de reinnoire va vedea cum o parte din ajutor va fi convertita in impozitare suplimentara. Concret, luand ca referinta un contribuabil cu un salariu mediu de 19.809 euro brut pe an (media pe 2018 in Spania), acestia vor trebui sa plateasca in plus 192 de euro impozit pe venitul persoanelor fizice daca primesc un ajutor de 800 de euro; 240 de euro daca suma pe care o primiti pentru a va schimba vehiculul este de 1.000 de euro. In cele din urma, cumparatorii care primesc bonusul maxim posibil, 4.000 de euro, vor trebui sa plateasca un plus de 1.031 de euro in urmatoarea lor declaratie de impozit pe venit. Ceea ce este incurajat de o parte este descurajat pe de alta parte. Potrivit lui Nicolas Cantaert, directorul general al Sumauto, „ajutoarele pentru achizitionarea de vehicule mai putin poluante ar trebui scutite de impozite catre Trezorerie pentru a nu descuraja cererea, intrucat stimulentul psihologic pe care il reprezinta este diluat prin plata impozitelor pe acestea, mai ales acum ca gospodariile tind sa economiseasca din cauza neincrederii in economie, iar dealerii trebuie sa-si usureze stocurile si costurile financiare”.

Penalitati daca nu sunt declarate

Aceste stimulente constituie un castig de capital care trebuie inclus in baza generala de impozitare pe venit pe baza veniturilor si a situatiei personale si familiale a fiecarui contribuabil, in timp ce reducerile efectuate direct de producatorul, dealer-ul sau punctul de vanzare al vehiculului in cauza le nu platiti pentru aceasta taxa, clarifica Sumauto. Cumparatorii care nu le declara risca sa depuna o declaratie suplimentara. „In cazul nerespectarii, Administratia ar lichida suma corespunzatoare cu dobanda de intarziere si ar aplica o penalizare pentru o infractiune fiscala de 26,25% din suma neachitata. O sanctiune care ar putea fi dublata in cazul cumparatorilor cu venituri mai mari, din cauza progresivitatii care caracterizeaza acest impozit”.