Ajutor! M-am indragostit de proful meu!

Ce adolescenta nu a suspinat la ecourile povestii cu iz de imposibil dintre micuta mincinoasa Aria si profesorul preferat din Rosewood, Ezra Fitz? Cine nu si-a dorit sa ramana impreuna, protagonistii unui happy end parca desprins din filmele alb negru?

In viata reala insa, sa te indragostesti de un prof nu e nici pe departe romantic, rareori de invidiat si aproape niciodata insotit de deznodamantul dulce al dragostei implinite. Ce faci daca te-ai indragostit de proful tau, in randurile ce urmeaza.

Si totusi, lucrurile stau chiar atat de rau?

Sa te indragostesti de proful preferat nu e chiar cel mai rau lucru din lume, orice adolescenta cu un astfel e crush la activ ar putea argumenta. Si daca ar aduce numai lacrimi si suspine, de ce ar mai fi descris atat de roz in filmele de la Hollywood?

Intr-adevar, tinuta sub control, pasiunea pentru un prof te poate determina sa descoperi o materie pe care altfel nu ai fi abordat-o cu la fel de mult entuziasm. Da, sa te pierzi in ochii adanci ai celui care te invata despre misterul poeziilor eminesciene poate scoate la iveala micuta poeta din tine. Te poate ajuta sa descoperi o noua lume, sa inveti lucruri noi depre tine, sa te cunosti mai bine. Sa afli ce iti place, sa te maturizezi, sa cresti. 

Atunci, de ce nu?

Cum am mai spus, atat timp cat exista moderatie, dragostea platonica pentru unul dintre profesori poate prezenta anumite aspecte pozitive. Atunci cand depaseste insa limitele de afectiune nevinovata si ameninta sa inghita interese normale ale vietii de adolescenta, lucrurile pot avansa pe un fagas nedorit.

In ce sens? In primul rand, trebuie sa fii constienta de faptul ca a visa zi si noapte la un barbat care, cel mai probabil, iubeste o alta femeie, are o alta viata si nu este nici pe departe interesat de o relatie interzisa cu o adolescenta, nu va face decat sa te afecteze. Social, psihologic, moral. Si nu numai.

Te va indeparta de tinerii de varsta ta si va impiedica relatii normale, sanatoase, sa se dezvolte. Intr-adevar, atunci cand baietii care iti dau tarcoale si se par imaturi si copilarosi, un barbat cu experienta, care detine o pozitie de superioritate, va poseda un anume factor de atractie. Si e normal sa se intample astfel. Atunci cand interesul devine insa obsesie, iar apetitul fata de o viata sociala tipic adolescentina scade pe zi ce trece, e cazul sa iei masuri.

Dincolo de a-ti periclita relatiile cu cei din jur, o pasiune ardenta pentru proful tau iti poate pata reputatia, iti poate contesta reusitele si poate zgudui din temelii nu numai viata ta, dar si pe a familiei tale. Vrei sa fii cunoscuta drept fata care suspina dupa proful X, alegand sa traiasca din firmiturile imaginare ale unei iubiri imposibile, in loc sa aleaga povestea de dragoste imperfecta, dar reala, cu cineva de varsta ei?

Nu in ultimul rand, atunci cand sentimentele fata de prof devin vizibile, cel mai mare pret il poate plati…el. De la averstismente la sanctiuni sau chiar la suspendarea sau desfacerea contractului de munca, consecintele in cazul unei relatii profesor-elev nu pot fi ignorate. In acelasi sens, chiar si simpla suspiciune poate dauna grav nu numai climatului de obiectivitate care ar trebui sa guverneze relatia profesor-elev, dar si reputatiei si profesionalismului sau.

Ce faci daca te-ai indragostit de profesorul tau?

Esti constienta de riscurile la care va supuneti, dar nu te poti debarasa de atractia crescanda pe care o resimti fata de el. Ce e de facut?

Discuta cu un prieten sau o prietena apropiata! De cele mai multe ori, simpla detasare de misterul si aura de romantism nestiut a unei iubiri imposibile, nespuse, poate face minuni. Prietena ta nu iti va smulge ca prin farmec sentimentele, dar cu siguranta te va aduce cu picioarele pe pamant.

Iesi mai des, in compania tinerilor de varsta ta. Poate iti par neexperimentati, prostuti si imaturi, dar alaturi de un baiat de varsta ta poti creste, te poti bucura de primii fiori ai dragostei neingradite, libere, ai iubirii care se cuvine.

Analizeaza cu obiectivitate ceea ce simti pentru el. E adevarat, in focul pasiunii nu e loc de judecata la rece, dar cu ajutorul prietenei de mai sus, vei reusi sa cerni ce te-a atras cu adevarat la el. E dragostea lui pentru romanele interbelice, e experienta cuceritoare de viata, increderea in sine sau aerul matur, atotstiutor? Pot constitui lectii pretioase. Te vei cunoaste mai bine, vei descoperi ce astepti de la viata si de la dragoste. Si, cu putin noroc, vei descoperi ca nu barbatul din spatele catedrei te-a cucerit, ci o trasatura idealizata a acestuia. 

Indeparteaza-te! Daca nimic din ce am enumerat mai sus nu ti-a pus la rece iubirea nepermisa, atunci ar fi cazul sa te tii la distanta. Cum, din moment ce esti nevoita sa il vezi in fiecare zi? Daca simti insa ca la mijloc e ceva serios, peste care nu vei putea trece singura, cel mai bine e sa vorbesti cu unul dintre parinti sau cu psihologul scolii. Impreuna, vesi decide daca mutarea la o alta clasa sau la o alta scoala e solutia cea mai buna.

In niciun caz, nu iti marturisi pasiunea, fie lui, fie grupului de prieteni, clasei de colegi sau intregii scoli. Nu ii trimite scrisori anonime pline de citate din serialele sau cartile tale preferate, nu ii ascunde mici cadouri in geanta si nici nu apela la conturi false de mess sau Facebook! Crede-ne, tu nu esti Aria, si nici el nu va fi Ezra al tau.

Si daca el imi raspunde la fel?

Esti eleva lui preferata, te priveste mai dulce ca pe oricare alta, te atinge in treacat, semnificativ si iti promite vrute si nevrute, chiar daca numai prin misteriosul joc de mimica- gestica. Stop! In cazul in care nu e simpla plasmuire a imaginatiei tale, iar cei din jur ti-au confirmat ca esti favorita sa evidenta, lucrurile pot degenera.

Solutia? Oricat ar fi de greu, rupe-te dintr-un joc in care niciunul nu are nimic de castigat, ci totul de pierdut. E dificil sa fii tu cea matura, atunci cand cel care ar trebui sa te protejeze, sa te ajute sa te deschizi lumii si iti ghideze nepartinitor drumul catre viata de adult te priveste alfel decat ar trebui. Nu il poti demasca si te temi mai tare pentru el decat pentru tine. 

Nu iti vom spune ca ceea ce iti face e incorect si nu vom accentua ca, din pacate, incalca principiile moralitatii, pentru ca uneori dragostea isi poate scrie propriile legi. Iti vom spune insa ca e prea devreme si ca, in cazul de fata, ceea ce ai rupt la timp se poate reinfiripa, mai puternic, mai tarziu. Daca intr-adevar v-a fost scris sa ramaneti impreuna, sa atingi varsta majoratului si sa termini liceul nu vor reprezenta piedici de netrecut, ci trepte care trebuie musai urcate.

Tie ti s-a intamplat vreodata sa te indragostesti de un prof?