Adoptia, un nou trend printre femeile singure

In lumea vedetelor de la Hollywood a fi o femeie singura este un mod de viata uneori mai sanatos decat oricare alt statut, iar a fi singura cu un copil sau chiar mai multi adoptati este un act natural de curaj si responsabilitate.

Charlize Theron, Sandra Bullock, Madonna, Sharon Stone sunt doar cateva dintre celebritatile ce si-au asumat rolul de mame singure si fericite.

Nici vorba de rusine, nici vorba de blamare din partea societatii, mai degraba un nou trend care s-a raspandit si in lumea femeilor care nu sunt urmarite de paparazzi.

In Romania Legea 273/2004 a reglementat posibilitatea de a adopta un copil chiar si atunci cand esti singura, din ce in ce mai multe femei adoptand un copil sau doar dorindu-si asta.

E adevarat ca rata celor care fac acest lucru e mult mai mica in Romania decat in multe alte tari din Europa, in primul rand pentru ca nu isi permit din punctul de vedere financiar o astfel de grija, dar ceea ce ramane important este faptul ca femeile au, mai nou, aceasta necesitate, dorinta, acest scop sau chiar ideal.

In contextul unei singuratati asumate – care nu mai este o povara, ci o gasire a sinelui si o resemnare deloc bolnavicioasa ca nu a gasit barbatul care sa o implineasca – femeia de azi isi castiga existenta, este puternica, are capacitatea mentala si emotionala de a contura principiile unei familii de una singura.

Adica, altfel spus, ea poate, in limite convenabile, sa subtituie si rolul de tata si, de aceea, a capatat indrazneala de a adopta un copil, alegere care in urma cu ceva timp ar fi contrariat o societate, o lume intreaga.

Doar ca, spre deosebire de acele femei care ar fi considerat nebunie curata un act ca cel al adoptiei de „una singura”, femeia din prezent a invatat (de la sine, odata cu evolutia societatii) sa nu mai traiasca in compromis.

Ea vrea sa fie fericita alaturi de barbatul care o insoteste prin viata sau, mai bine, sa fie linistita in singuratatea ei. Tot ea nu mai accepta sa isi piarda timpul pentru ca a constientizat cat de repede trec zilele si cat de multe zile poate pierde in van daca sta intr-o relatie nelalocul ei.

Femeia care isi doreste sa adopte un copil singura stie, mai bine decat oricine, ca un copil are nevoie de un mediu sanatos si vesel in care sa creasca, nu imperios necesar de o mama si un tata care nu se iubesc, care se cearta continuu sau care abia isi vorbesc.

Nici nu vreau sa intreb cati dintre adultii de azi au fost copiii dintr-o familie dezechilibrata si cati dintre ei se lupta si azi cu traumele copilariei.

Intre a simti lipsa unei figuri paterne si a simti golul unei familii in care nu exista iubire, pentru un copil prima varianta este net mai sanatoasa sau mai putin traumatizanta decat a doua.

Sunt zeci de femei care isi exprima dorinta de a adopta un copil pe forumurile din Romania, alte zeci de femei pe care le-am auzit vorbind despre asta si cateva care chiar isi indeplinesc acest vis.

Mi se par frumoase, puternice, independente, femei, nu copile…