9 indicatori ca afacerea ta este sanatoasa din punct de vedere financiar

Brusc – faliment…

Este socant, dar se intampla atunci cand sanatatea financiara a unei afaceri este judecata numai dupa dimensiunea organizatiei si factorii cu adevarat importanti sunt ignorati.

Pentru a intelege daca compania este sanatoasa din punct de vedere financiar, profitabilitatea diferita va ajuta:

Acum sa analizam toate cele 6 tipuri de profitabilitate + inca 3 indicatori care sunt importanti de urmarit.

1.Marja de profit

Venitul dupa deducerea cheltuielilor variabile este profit marginal .

Imaginati-va ca o firma de productie de mobila primeste o comanda pentru o masa din lemn. Toate materialele sunt costuri variabile. Fara ordin, ele nu ar exista.

Pentru a intelege ce procent din incasarile din comanda ramane la companie dupa incheierea tranzactiei si ce procent a fost cheltuit pentru a furniza un serviciu sau a produce un produs, marja de profit va spune .

Manichiurista Maria primeste 27 de dolari pentru extensiile de unghii. Cu acesti bani, ea cumpara consumabile: gel, perii, forme de extensie. Mai are 8 dolari. Rezulta ca Maria are o rentabilitate pentru MP = 30%.

Analizam acest tip de profitabilitate in dinamica. Daca creste in fiecare luna, grozav. Scadere – ceva este in neregula cu costurile variabile. Poate furnizorul a crescut preturile si merita sa cauti altul.

2. Marja de profit brut

Luam venitul unei linii de afaceri, scadem costurile variabile si generale de productie – si obtinem profit brut .

Iar marja de profit bruta va va spune daca directia merita toate costurile si efortul – sau este timpul sa o acoperiti.

Imaginati-va o brutarie. Compania are 3 directii: produc produse din faina si le vand cu amanuntul, fac prajituri la comanda si furnizeaza paine en-gros supermarketului. Ce este mai profitabil de facut?

Dupa calcule, vom intelege care directie este cea mai profitabila si care pierde. Trebuie facut ceva cu al doilea, asa ca nu poate fi lasat. Ne uitam la modificari ale costurilor variabile si de productie. Sunt toate in regula?

3. Marja profitului din exploatare

Scadem costurile variabile si fixe din venituri – obtinem profit operational . Variabilele sunt cele care pot exista sau nu. Dar nu poti scapa de cheltuielile constante: trebuie sa platesti chirie si sa platesti salarii, chiar daca nu exista comenzi.

Datorita marjei de profit operational, vom vedea cum costurile fixe afecteaza bunastarea unei afaceri.

Maria, manichiurista, se descurca bine in iulie cu profitabilitatea OP – era de 42%. In octombrie, Maria a verificat din nou indicatorul si a fost ingrozita – 22%. Acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca in septembrie maestrul s-a mutat dintr-o garsoniera mica intr-una mare si de elita, asa ca acum plateste cu 600 de dolari in plus pentru chirie.

Dupa calcul, Maria a avut de gandit: da, salonul este mai prestigios, dar merita daca profitul a scazut atat de mult?

Cand acest tip de profitabilitate scade, cautam o problema in costurile variabile si ne gandim cum sa le reducem: poate un studio mic este totusi mai bun decat unul de elita?

4. Marja de profit net

Profit net – venituri fara costuri variabile si fixe, taxe, plati de imprumut, amortizarea echipamentelor etc.

5. Rentabilitatea activelor

Activele companiei includ: produse finite, stocuri in depozite, utilaje, imobile si materii prime.

Dupa ce am calculat rentabilitatea activelor , aflam: dolarul activelor ne aduce profit? Daca da, cat?

6. Rentabilitatea capitalului propriu

Toate activele companiei, minus datoriile si pasivele, sunt capitaluri proprii.

Proprietarul deduce regulat din propriul buzunar in afacere. Pentru a intelege la ce procent anual se invart banii acolo, randamentul capitalului propriu va ajuta .

7. Raportul cifrei de afaceri

Capitalul de rulment este bani carora trebuie sa li se acorde putin timp pentru a se transforma in bani de hartie. De exemplu, aveti in stoc un produs care nu a fost inca vandut. Adica, fondurile sunt inca inghetate sub forma de marfuri, dar in curand le vei vinde – iar banii vor deveni hartie. Timpul necesar pentru a le rula se numeste „raportul de rotatie a capitalului de lucru” .

8. Pragul de rentabilitate

Pragul de rentabilitate este atunci cand o afacere nu primeste nimic, dar nici nu cheltuieste nimic.

9. Venituri si profit per angajat

Veniturile si profitul per angajat vor arata cat de eficienti suntem in a angaja oameni. Vom calcula si vom afla cati bani primeste compania datorita angajatului. Foarte des, aceste rapoarte sunt masurate doar pentru angajatii cheie – de exemplu, agentii de vanzari. De fapt, merita calculat pentru toata lumea, chiar si pentru responsabilul de curatenie – daca nu pentru el, cineva din echipa ar trebui sa curete biroul in timpul programului de lucru.