5 chei pentru promovarea libertatii emotionale. E timpul sa traiesti fara teama!

In cadrul libertatii tale emotionale trebuie sa-ti permiti sa exprimi ceea ce simti si, ori de cate ori este necesar, sa te prioritizezi fara sa te simti vinovat pentru asta. Esti mult mai puternic decat crezi.

Este timpul sa traiesti fara teama si este momentul perfect pentru a incepe sa lucrezi la ceva care nu este platit cu bani: vorbim despre libertatea emotionala.

Acum, la ce ne referim in mod specific cand vorbim despre libertatea emotionala? Inseamna poate ca putem spune, exprima si ne comportam in orice moment conform propriilor nevoi?

Nu. Acest concept este o parte indiscutabila a cresterii personale si implica, mai presus de toate, dezvoltarea unei competente adecvate in ceea ce priveste Inteligenta Emotionala.

A fi liber emotional inseamna sa stim sa ne gestionam sentimentele si, in acelasi timp, sa stim sa ne aparam, respectand mereu pe cine avem in fata noastra.

Pentru a trai fara teama, trebuie sa fii capabil sa iei decizii. Trebuie sa rupem cu anumite mandate pe care altii le-au construit asupra noastra si, inaintea carora, ne simtim captivi, sufocati intr-o nefericire in care nici macar noi nu ne ingrijim de nevoi.

Momentul pentru a fi fericit este intotdeauna acum si pentru a realiza acest lucru va invitam sa puneti in practica aceste 5 strategii.

1. Pentru libertatea ta emotionala: nu-ti mai reprima emotiile

Cei mai multi dintre noi am fost educati in cultura tacerii, a „nu plange”, „nu arata”, „disimula, pastreaza tacerea si foloseste minciunile albe in loc de adevar”. Totusi, acest lucru nu este potrivit si, cu atat mai mult, trebuie sa tinem cont de faptul ca reprimarea continua a emotiilor are consecinte grave asupra sanatatii noastre.

Nu este deloc sa dam frau liber fiecaruia dintre gandurile si sentimentele noastre fara a aplica vreun filtru. Este mai degraba sa exersam o maturitate adecvata in care nu trebuie sa tacem despre ceea ce avem nevoie si meritam.

Reflectati un moment cu aceste idei:

 • Nu meriti sa fii incalcat. Uneori, oamenii ajung sa ne extinda pragurile de toleranta la limite nebanuite.
 • Nu ai nevoie de altii sa-ti spuna cum sa fii fericit.
 • Nu trebuie sa practici cultura tacerii, a „ma ranesc si eu disimulez”, „ma jignesti si te iert”.

Emotiile nu sunt reprimate: sunt intelese, ascultate si gestionate.

2. Vorbeste la persoana intai pentru a-ti promova libertatea emotionala

Libertatea emotionala are nevoie de oameni care stiu sa vorbeasca la persoana intai si care indraznesc sa decida singuri. In mediile noastre zilnice nu este atat de usor sa ne exercitam acest drept personal.

 • Cand vorbim la persoana intai si indraznim sa spunem fraze de genul: „Am nevoie sa ma respecti, pentru ca pana acum, nu am avut un moment pentru mine, nu sunt niciodata luat in seama” , este probabil sa fim etichetat ca egoist.
 • A stabili prioritati atunci cand este necesar NU este un act de egoism.
 • A spune adevarul despre ceea ce simtim, gandim si pretuim NU este o modalitate de a ne impune propria voce. Este sa aratam cine suntem, astfel incat sa fim luati in considerare si respectati.

A ridica vocea si a vorbi la persoana intai nu este o utilizare a puterii. Este un act democratic pe care ar trebui sa-l desfasuram cu totii la nivel de familie, la locul de munca si in orice context.

3. Intelegeti si gestionati-va emotiile negative

Captivitatea emotionala nu se datoreaza doar presiunii altora, efectelor cuvintelor rele sau dezamagirii pe care ceilalti ni le dedica.

 • Adesea, noi insine suntem cei care acumulam emotii negative. Nu stim sa punem filtre, pentru ca nu le confruntam asa cum trebuie facut.
 • Furia nu este ascunsa sau ascunsa. Nici prin strigate sau agresiune nu se scurge.
 • Trebuie sa intelegem originea furiei si sa o rezolvam.
 • In plus, trebuie sa stim ca aceasta emotie negativa isi gaseste multa usurare prin exercitiul fizic sau prin expresia artistica.
 • Nici tristetea nu se ascunde: se vanteaza si se canalizeaza cu noi scopuri, cu noi obiective.

Dezamagirea se vindeca prin iertare. Dar nu cu acea iertare care cedeaza, ci cu cea care intelege ca, uneori, e mai bine sa tai legaturile si sa inchizi usi pentru a deschide altele noi.

4. Aminteste-ti din ce sunt facute visele tale

Pe masura ce trecem prin ciclurile noastre de viata, incetam sa acordam importanta viselor noastre de tinerete. Este clar ca sunt lucruri pentru care au trecut deja trenurile noastre.

 • Totusi, amintiti-va ca fericirea nu cunoaste varsta. Visele sunt reciclate si trebuie sa fie intotdeauna motorul nostru zilnic.
 • Libertatea emotionala presupune sa fim mereu oameni plini de speranta.
 • Visele si obiectivele pe termen scurt si lung sunt cele care dau aripi acelei nevoi de a actiona, de a lupta pentru ceea ce ne place, ne defineste si ne face sa ne simtim importanti si competenti.

5. Aminteste-ti ca esti mai puternic decat crezi

Exista o carte foarte recomandata pe care ati putea fi interesat sa o cititi: Ikigai  de Francesc Miralles. In ea ne este explicat conceptul de  ikigai , care nu este altceva decat acea cautare constanta a fiintei umane pentru ceea ce il face fericit.

 • In aceasta carte ni se invata, de asemenea, ca cei mai multi dintre noi ne vedem ca oameni fragili, ca fiinte carora adversitatea le-a lasat mai multe urmari.
 • Cu toate acestea, autorul cartii explica ca in conceptul de ikigai exista o idee care depaseste rezistenta.
 • Este „antifragilitatea”. Ar fi o stare la care ajung oamenii fragili atunci cand descopera toate punctele forte pe care le pot dezvolta si care, intr-un fel, le-a permis sa se adapteze si sa vada viata cu speranta de a fi mai puternici emotional.

Sa invatam asadar sa ne dezvoltam „anti-fragilitatea”, sa avansam in fiecare zi percepandu-ne mai puternici, mai curajosi si demni de fericirea noastra.