Beneficiile cititului – 10 motive pentru care ar trebui sa cititi o carte

Cu totii am auzit ca cititul este benefic, dar stiti de ce? Am pus laolalta 10 motive pentru care ar trebui sa cititi o carte astazi :

  1. Stimulare mentala. Creierul tau necesita exercitii fizice pentru a-l mentine puternic si sanatos, la fel ca toti muschii din corpul tau. S-a descoperit ca cititul imbunatateste conectivitatea in creier. O scadere a memoriei si a functiei creierului este un efect secundar al imbatranirii, dar citirea regulata poate ajuta la incetinirea procesului. Mentinerea creierului activ si implicat poate incetini progresul bolii Alzheimer si al dementei.
  2. Eliminarea stresului. Cand cititi, trebuie sa va concentrati asupra personajelor si a complotului cartii. Distragerea in lumea literara va permite sa va distantati de stresul vietii de zi cu zi, punandu-va mintea si corpul in largul vostru. Sa te pierzi intr-o poveste minunata poate fi un remediu perfect pentru stres.
  3. Mai mult somn. Uneori, este greu sa adormi atunci cand mintea ta este ocupata ingrijorandu-te de o varietate de lucruri. Cititul, chiar daca este doar timp de zece minute, te poate ajuta sa alungi din minte orice te-a tinut treaz. Luminozitatea dispozitivelor electronice iti pot semnala creierul ca este timpul sa te trezesti. Citind la o lumina slaba poate fi mult mai benefic atunci cand incercati sa dormiti.
  4. Educatia. Educatia nu este ieftina. Clasele, seminariile si software-ul educational sunt doar cateva dintre modalitatile pe care le puteti plati pentru a invata lucruri. Cu toate acestea, citirea cartilor din biblioteca este gratuita! Daca gasiti un subiect despre care doriti sa aflati mai multe, exista o mare probabilitate sa existe o carte despre acel subiect la biblioteca.
  5. Memoria mai buna ! O carte are multe componente diferite. Complotul, personajele, dialogul si starile sunt doar cateva dintre ele. Cititul necesita sa va folositi muschiul memoriei, ajutand muschiul pe termen lung. Exercitarea creierului in moduri provocatoare din punct de vedere mental poate duce la o rata mai scazuta de declin al memoriei.
  6. Creste empatia ! Cititul ne impune sa simpatizam cu emotiile personajului. Fiind “transportat emotinal” de o carte, s-a demonstrat ca cititul provoaca impulsuri de empatie. Mai exact, studiile au descoperit ca citirea fictiunii ajuta cititorii sa inteleaga ce gandesc ceilalti, citind emotiile oamenilor.
  7. Imbunatateste concentrarea ! In lumea de azi, atentia noastra este adesea atrasa intr-un milion de directii diferite simultan. Cand cititi, va concentrati asupra unui singur lucru. Procedand astfel, iti antrenezi corpul sa evite distragerile. Aceasta abilitate poate ajuta atunci cand indepliniti alte sarcini care necesita concentrare.
  8. Divertisment. Cititul este mult mai ieftin decat sa mergi la filme sau la multe alte forme de divertisment. De fapt, citirea este gratuita la biblioteca! Se adauga constant carti noi, asa ca nu trebuie sa va faceti niciodata griji ca veti ramane fara cele pe care nu le-ati citit. Cartile va pot transporta in diferite lumi, toate avand beneficiul suplimentar de a nu fi nevoiti sa platiti bilete de avion.
  9. Dezvolta vocabularul. Cu cat cititi mai mult, cu atat veti invata mai multe cuvinte noi. Expunerea la lucrari bine scrise poate avea, de asemenea, un impact imens asupra propriei scrieri. Puteti observa ca este probabil ca vocabularul din cartile copiilor sa fie mai sofisticat decat vocabularul dvs.
  10. Cititul este contagios. Daca ati ajuns pana in partea de jos a acestei liste, acum sunteti la curent cu multe dintre beneficiile lecturii. Stiati ca ii puteti ajuta pe altii citind? Multi parinti si adulti doresc ca familia lor sa citeasca mai mult. Expunerea lor la obiceiurile tale de citire poate fi o modalitate excelenta de a-i ajuta sa ii incurajezi sa ridice o carte. Daca aveti copii in scoala elementara, luati in considerare citirea cu voce tare pentru ei, chiar daca pot citi singuri.