Tesla schimba stergatoarele de parbriz cu lasere

Tesla va incorpora laserele in viata noastra de zi cu zi daca va comercializa in sfarsit un brevet pe care Oficiul de Brevete din SUA tocmai i l-a acordat. Acesta este un sistem de curatare a parbrizului cu raze laser fara a fi nevoie de perii. Cei de la Musk au solicitat acel brevet in urma cu aproape doi ani, in noiembrie 2019 si au asteptat pana acum acordarea lui.

Cum functioneaza?

Desi explicarea sistemului este relativ simpla, adevarul este ca are in spate multa stiinta. Este vorba despre senzori care detecteaza murdaria acumulata, emitatori de lumina laser care cu o anumita intensitate ar fi capabili sa o elimine si un sistem electronic de control care le dirijeaza si le supravegheaza pe ambele. Acest ultim element este „creierul” care, pe baza unor algoritmi predeterminati, selecteaza puterea pe care trebuie sa o aplice laserul pentru a termina murdaria.

Pe de alta parte, sticla sau parbrizul din fata ar avea un strat de staniu si oxid de indiu care ar actiona ca un „ scut anti-laser”. Ar fi un fel de linie defensiva care sa asigure ca, in cazul unei erori de calcul, lumina laserului sa nu treaca prin sticla, evitandu-se astfel orice eventual tip de deteriorare. Aceasta patina protectoare este deja folosita pe LED-uri, celule fotovoltaice, telefoane mobile, televizoare… pentru a contine electricitatea statica si totodata pentru a preveni interferenta electromagnetica.

Acesti emitatori laser ar urma sa fie amplasati pe capota fata pentru a avea „sosire” la parbriz, dar si pe stalpul B situat intre usile vehiculului precum si altul pe volan. Nu se stie daca intentia este de a monta unul in spate, desi ar avea foarte mult sens intrucat camera de vedere spate este unul dintre cele mai apreciate elemente de ajutor de catre soferi. In diagrama prezentata de Tesla Biroului respectiv, se observa cum ar fi un emitator dublu in partea din fata. In acest fel, sticla ar fi curatata chiar si in zona sa cea mai inalta, acolo unde de obicei nu ajung acum curatatorii, ceea ce ar permite camerelor sa isi ridice pozitia, oferind un control mai mare asupra orizontului. Se mai disting si alte surse laser, situate pe pasajele rotilor din fata si inca una pe stalpul B dintre usi.

Daca este cu adevarat eficient -ceva care este inca necunoscut- sistemul ar oferi o serie de avantaje foarte valoroase.

  • Am evita periile, bratele metalice, motorul care le misca, cablurile, rezervorul de apa… Toate acestea sunt componente cu elemente de uzura si predispuse la deteriorare si rugina. In plus, adauga greutate semnificativa si nu sunt elemente foarte aerodinamice, ceea ce are efectul asupra consumului de energie. Ar reduce si utilizarea apei potabile pentru curatare (cate milioane de litri pot fi in rezervoarele tuturor masinilor din lume?). Asta ca sa nu mai vorbim cand se deterioreaza sau se acumuleaza nisip si incep sa scoata zgomote de tipait enervante pe sticla (cu dintii pe care ii da!).
  • Acestea ar avea o a doua functie foarte relevanta: curatarea opticii camerelor sistemelor de asistenta la conducere. Acestea vor fi din ce in ce mai necesare pentru buna functionare a acestor sisteme de securitate. Federatia Internationala de Automobile (FIA) a cerut „sa se asigure procese de calibrare transparente, astfel incat sistemele ADAS sa-si mentina eficienta in timp”. In plus, testele efectuate de institutul MIRA au aratat ca atunci cand camerele se defecteaza din cauza ca sunt prost calibrate, masina nu este capabila sa realizeze o recunoastere fiabila a mediului, producand defectiuni la aceste sisteme, potrivit Carglass.
  • In plus, s-ar putea aplica si la curatarea panourilor solare, cu care unele modele precum Tesla Cybertruck in sine sau Sono Motor au anuntat deja ca se vor monta.

Va fi produs in masa?

Una este ca Oficiul de Brevete sa acorde un brevet si cu totul alta este sa se faca orice in realitate. Sunt necesare aprobari, obtineti alte autorizatii legale, promovati studii de cost si, cel mai important, demonstreaza siguranta acestuia pentru utilizatori si cetateni in general, precum si eficacitatea acestuia.

Totusi, exista un indiciu care ne poate face sa credem ca am putea vedea aceasta inovatie in viitor si daca ne amintim de fotografiile Tesla Cybertruck publicate de aceeasi companie, acestea arata deja lipsa stergatoarelor de parbriz.