Terapia craniosacrala: Cum functioneaza? Beneficii și contraindicatii

Terapia craniosacrala reprezinta o modalitate de imbunatatire a sanatatii organismului.  Ea permite evaluarea sistemului craniosacral, ce include membranele și lichidul cefalorahidian, cu rol de protectie a creierului si a maduvei spinarii. Dr. John E. Upledger a dezvoltat aceasta terapie intre anii 1975-1983, iar astazi ea este apreciata pentru beneficiile oferite atat asupra sanatatii fizice, cat și celei emotionale.

Cum functioneaza?

Prin miscari blande, terapeutul craniosacral depisteaza tulburarile existente in ritmul sacral cranian si le elimina, imbunatatind astfel functionarea intregului organism. El aplica o presiune delicata la nivelul capului, al gatului si al spatelui, pentru a elibera tensiunea si a favoriza vindecarea pacientului.

Beneficii

Terapia craniosacrala ofera multiple beneficii terapeutice, precum:

· Amelioreaza migrenele

Unul dintre cele mai importante beneficii ale terapiei craniosacrale consta in reducerea migrenelor. O dovada in acest sens este data de un studiu realizat in anul 2012, la care au participat pacienti cu forme severe de migrene. Ei au urmat sedinte de terapie craniosacrala, in urma caruia au observat o reducere considerabila a durerii. Astfel, ea elimina nevoia administrarii medicamentelor analgezice. [1]

· Reduce simptomele fibromialgiei

Fibromialgia este o afectiune cronica, care se manifesta prin dureri de oase si de muschi, oboseala si dificultati cognitive. Aceste simptome sunt dificil de suportat de catre pacienti, dar terapia craniosacrala contribuie la ameliorarea lor. Un studiu din anul 2010 la care au participat 92 de pacienti cu fibromialgie arata eficienta terapiei in reducerea durerii. [2]

· Sustine sanatatea emotionala

Terapia craniosacrala este recomandata persoanelor cu depresie, prin efectul benefic al manipularii anumitor portiuni ale corpului, precum zonele gatului si regiunea coloanei. Aplicarea unor tehnici de masaj la nivelul acestora contribuie la eliberarea somato-emotionala. Astfel, aceasta terapie sustine procesul natural de vindecare, chiar si in cazul depresiei. Ea este recomandata atat pentru a reduce depresia, cat si anxietatea.

· Imunatateste sanatatea pacientilor cu scleroza multipla

Simptomele sclerozei multiple variaza de la un pacient la altul, dar afectarea functiei urinare este frecventa, manifestata fie prin retentia de urina, fie prin incontinenta urinara. Terapia craniosacrala ajuta pacientii cu scleroza multipla, prin ameliorarea incontinentei urinare, dupa cum arata un studiu realizat in anul 2009. [3]

· Amelioreaza insomnia

Un alt beneficiu al terapiei craniosacrale consta in ameliorarea insomniei si a altor tulburari de somn. Prin efectul ei benefic asupra activitatii sistemului nervos, ea imbunatateste calitatea somnului si este de ajutor persoanelor care se confrunta cu insomnie.

Cine poate apela la terapia craniosacrala?

Terapia craniosacrala este recomandata atat in scop profilactic, cat si terapeutic. Ea ajuta la echilibrarea functiilor organismului si la stimularea capacitatii naturale de vindecare. Tocmai de aceea de la aparitia ei pana in prezent este utilizata de pacienti din intreaga lume pentru a reduce durerea cronica, dar si pentru a sustine sanatatea psihica.

Printre indicatiile terapeutice ale terapiei craniosacrale se afla urmatoarele:

· Durerea cronica;

· Durerea de cap si migrenele;

· Fibromialgia;

· Scleroza multipla;

· Depresia si anxietatea;

· Insomnia;

· Afectiunile neurodegenerative;

· Afectiunile digestive, precum constipatia, diareea sau sindromul de colon iritabil;

· Scolioza;

· Durerea de gat;

· Imunitatea scazuta;

· Dificultatile de invatare;

· Infectiile cronice sau acute, precum cele respiratorii sau ale urechii;

· Leziunile cerebrale.

Terapia craniosacrala este sigura pentru aproape toate persoanele, astfel incat ea poate fi urmata de catre adulti si de catre copii, deopotriva. De asemenea, ea este recomandata femeilor insarcinate, deoarece ajuta organismul sa se adaptateze la modificarile pe care le aduce sarcina.

Totodata, ea este benefica femeilor care tocmai au nascut, intrucat ajuta la echilibrarea functiei sistemului endocrin si la reglarea hormonala. In plus, ea este recomandata pentru prevenirea si ameliorarea depresiei post-partum.

Contraindicatii

Cu toate ca terapia craniosacrala este sigura pentru majoritatea pacientilor, exista anumite situatii speciale in care nu este recomandata, precum:

· Accidentele cerebrale vasculare (nu este recomandata in primele 3 luni de la producerea accidentului);

· Sindromul Down;

· Tulburarile de coagulare a sangelui;

· Malformatii ale creierului, precum malformatia Arnold Chiari.

Indiferent de varsta, terapia craniosacrala aduce beneficii pacientilor, care se resimt atat la nivel fizic, cat si emotional. Aceasta forma de terapie complementara este apreciata cu precadere de catre pacientii care cauta modalitati de tratament lipsite de efecte secundare. De-a lungul anilor, ea s-a dovedit o modalitate eficienta de a reduce durerea si o alternativa lipsita de efecte secundare la medicamentele analgezice si antiinflamatoare.

Referinte:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3373391/

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0269215510375909

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388108001205

[4]https://www.medicalnewstoday.com/articles/318490#Does-CST-work