Terapia cognitiv-comportamentala, ce este si cum te poate ajuta?

Este din ce in ce mai frecvent sa mergem la un psiholog sau sa ne gandim sa mergem la el atunci cand nu ne simtim bine emotional. Dar nu numai atunci: putem si trebuie sa mergem si atunci cand nu stim sa gestionam anumite situatii care ne coplesesc. Fie ca ne priveste pe noi insine sau pe cei dragi, in special pe copiii nostri, motivele pentru care mergem la psiholog pot acoperi orice aspect al vietii noastre, fie el personal, profesional, familial sau social. Una dintre cele mai populare formule psihologice este terapia cognitiv-comportamentala . Mai jos explicam in ce consta si de ce serveste drept baza pentru tratarea practic a oricarei tulburari.

La ce psiholog sa mergi?

Ceea ce a fost clar de multa vreme este ca a merge la psiholog nu este sinonim cu a merge la „strans” . Figura lui este deja desprinsa de orice conotatie negativa . De fapt, in tari precum Statele Unite ale Americii, in urma cu cativa ani mersul la un psihanalist era considerat aproape un capriciu al bogatilor care isi puteau permite, indiferent daca aveau cu adevarat sau nu nevoie. Ca cel care avea un antrenor personal sau o maseuza. Depasind aceste mituri de altadata si fugind de cele mai capricioase frivolitati, psihologul este considerat o resursa mai legata de sanatatea buna, in acest caz, psihica.

Odata ce suntem clari (avem nevoie de un psiholog, noi insine sau un membru al familiei), apare o indoiala perfect rezonabila: la ce psiholog sa merg? In aceste cazuri, lucrul obisnuit este sa ascultati recomandarile prietenilor si cunoscutilor, aplicand cuvantul in gura . Acest lucru functioneaza de obicei, desi in anumite cazuri, avand in vedere gravitatea sau complexitatea problemei , este recomandabil sa mergeti la psihologi specializati in domeniul respectiv . Un exemplu de aceste specialitati ar fi:

  • Copii si adolescenti.
  • Probleme de invatare sau dezvoltare.
  • Terapia familiar y de pareja.
  • Dependente (alcoolism, droguri, jocuri de noroc…).
  • Tulburari de alimentatie.

Varietatea larga de terapii psihologice

Exista multe tipuri de tratamente psihologice si aproape toate functioneaza intr-un fel si mai devreme sau mai tarziu. Aceasta disparitate raspunde diferitelor aspecte ale psihologiei, rezultat al diferitelor scoli care au aparut de-a lungul anilor si din moment ce psihologia este considerata o stiinta. Printre diferitele curente psihologice, ipotezele atat ale originii simptomului, cat si ale modului de tratare a acestuia se schimba .

Terapiile care considera ca problemele se gasesc in inconstient sunt psihodinamice sau psihanalitice, in timp ce altele, precum cele comportamentale, sunt complet contrare. Ei explica totul in ceea ce priveste mediul inconjurator si consecintele actiunilor noastre in ceea ce priveste recompense si pedepse. La randul lor, terapii precum Gestalt acorda o mare importanta variabilei perceptiei. Umanistii se concentreaza pe aspecte mai filozofice si existentiale ale fiintei umane, acordand atentie nevoilor lor cele mai subiective.

Terapie cognitiv comportamentala

Printre diferitele curente psihologice se numara si cea cognitiva, sau cognitiv-comportamentala, care este si in prezent cea mai aplicata. Succesul sau consta in a oferi o conjunctie echilibrata intre diferitele aspecte personale ale individului si gandurile sale in relatie cu mediul inconjurator. Acestea sunt principalele sale ipoteze:

  • Modelul cognitiv-comportamental cauta relatia dintre credintele sau gandurile noastre si influenta pe care acestea o genereaza in ceea ce priveste comportamentul si emotia.
  • Accepta, prin urmare, participarea a trei canale fundamentale care interactioneaza intre ele , determinand ceea ce face si simte persoana: gandul (sau convingerile sale), comportamentul (ceea ce face) si emotia (modificari fiziologice).

Ce este terapia cognitiv-comportamentala?

In ciuda interactiunii dintre aceste canale, geneza a tot, sau „comutatia” lantului oricarui eveniment, este considerata a fi in gandire. Mai exact, psihologul cognitiv comportamental incearca sa exploreze aceste ganduri, care sunt structurate in individ sub forma de credinte . Si ceea ce se intampla cu aceste credinte este ca de obicei sunt nefondate si prezinta erori majore de conceptualizare.

Treaba psihologului va fi, in mare masura, identificarea acestor convingeri irationale pentru a le explica pacientului si a-l ajuta sa le elimine sau sa le schimbe cu alte idei mai corecte si mai rezonabile.

Avantajele acestui tip de terapie

Unul dintre motivele principale pentru alegerea terapiei cognitiv-comportamentale este ca aceasta poate fi aplicata practic la orice spectru de probleme . In plus, este o terapie foarte „recunoscatoare”, in sensul ca ofera rezultate rapid.

Aceste schimbari pozitive apar in mare masura pentru ca terapia este conceputa ca un fel de exercitiu in care exista angajamentul pacientului de a se implica, lucrand activ pentru a promova schimbari pozitive in ceea ce doreste sa corecteze. Adica, cheia succesului va fi pacientul insusi, care se va putea imbunatati cu indrumarea psihologului sau.

Ce tipuri de tulburari pot fi corectate cu aceasta terapie?

Aproape toate cele mai frecvente probleme ale oamenilor pot fi imbunatatite cu o baza de terapie cognitiv-comportamentala. Acestea includ cele mai frecvente motive de consultare, cum ar fi anxietatea si stresul , disconfortul emotional si lipsa stimei de sine, depresia, fobiile, problemele relationale sau sociale sau tulburarile obsesive. In unele cazuri grave, cum ar fi tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa, terapia cognitiv-comportamentala va fi utilizata intr-o abordare multidisciplinara.