Tehnici de combatere a anxietatii la copii

Bullying-ul este unul dintre simptomele sociale din sala de clasa care se va simti si la copil prin simptome fizice si reale. In acest sens, si la nivel fizic, se evidentiaza componentele fiziologice ale anxietatii. La nivel comportamental, acestea se vor traduce prin comportamente evitante, fobii si temeri, care vor fi, de asemenea, intarite de componenta mentala obsesiva. Rezulta un cerc vicios de disconfort si angoasa, initiat in acest caz in mediul scolar, dar care poate fi reprodus si in orice alta situatie de bullying sau in medii familiale violente .

In orice caz, este o problema care se hraneste de la sine. Ce putem face? Unde sa abordam lupta? Unul dintre fronturi poate fi reducerea simptomelor fizice prin anumite tehnici de combatere a anxietatii la copii .

Scopul este de a va reduce emotiile negative

Odata ce agresiunea sau o alta conditie abuziva este identificata, este necesara interventia urgenta. Trebuie sa incercam sa oprim situatia sa apara sau sa se inrautateasca subminand complet stima de sine a minorului. Fie ca acest lucru sa afecteze diferite zone ale vietii tale, ca urmare a unei dispozitii depresive si anxioase.

Pentru a reduce angoasa la copii, nimic nu se compara cu recurgerea la o serie de strategii si instrumente de relaxare cu care acestia vor invata sa-si gestioneze realitatea in sens emotional. In prezent exista cateva tehnici de relaxare binecunoscute pentru combaterea anxietatii. Desi sunt utilizate pe scara larga in terapia adultilor, pot fi adaptate si copiilor, deoarece s-au dovedit a fi componente de tratament cu adevarat eficiente pentru a reduce stresul si tensiunea la copii si adolescenti. Dintre acestea se remarca:

  • Relaxare musculara progresiva.
  • Exercitii de respiratie.
  • Dialog intern pozitiv.
  • Vizualizarile

Pe scurt: toate aceste tehnici de combatere a anxietatii te vor ajuta sa reduci emotiile de disconfort din copilarie pe care nu le poti controla. Alegeti din oricare dintre aceste instrumente pentru a vedea rezultatele in cel mai scurt timp.

Tehnici de relaxare fizica

Exista diferite optiuni. Unii, cum ar fi relaxarea musculara progresiva, necesita putina practica, dar merita cu adevarat invatat. Este o strategie pe care copilul o va mentine pe tot parcursul vietii . Mai exact, consta in relaxarea muschiului dupa ce l-a contractat in prealabil, ca raspuns fizic natural, care se generalizeaza apoi in intregul corp. Aceasta formula de relaxare, conceputa de psihiatrul american Edmund Jacobson in anii 1920, este inca in vigoare si astazi.

De fapt, este considerata o optiune mai buna decat popularul antrenament autogen , folosit si cu scopul de a invata sa se relaxeze. Aceasta ultima metoda, insa, este axata pe modificarea temperaturii corpului si este mai recomandata pentru adulti deoarece este mai dificil de antrenat.

De asemenea , respiratia diafragmatica si profunda s-a dovedit a fi de mare ajutor in reducerea starilor fiziologice de mare anxietate la copii. In plus, invatarea cum sa respire este foarte importanta, deoarece respiratia urat mirositoare este legata de hiperventilatie , foarte frecventa in atacurile de panica. Acestea pot aparea si la copii, iar daca nu sunt controlate la timp, pot duce la situatii de evitare la fel de grave precum cea care apare cu agorafobie.

Tehnici de relaxare mentala

Cand vine vorba de relaxarea mintii, exista si diverse optiuni. Una dintre ele este meditatia . Numeroase studii au demonstrat ca, prin practica sa, se genereaza unde cerebrale care promoveaza pacea si linistea. Cu toate acestea, a reusi sa „iti lasi mintea goala” este un exercitiu oarecum dificil si va dura ceva timp.

Mai simplu, insa, este sa exersezi mindfulness , care consta practic in a deveni constient de felul in care cineva se simte despre mediul in care se afla in diferite situatii si momente. Realizarea acestei identificari va face posibila „separarea” de ea si in acest fel nu va mai afecta atat de mult copilul. Practica mindfulness , asadar, poate fi mai potrivita decat meditatia pentru cei mici, cel putin la inceput.

Tehnici comportamentale

Pe de alta parte, avem instrumentul de vizualizare . Mai mult decat o tehnica de relaxare mentala, este o strategie de invatare pentru a obtine autocontrolul. Cu ea, copilul va anticipa ce ar putea veni mai rau, iar atunci cand se va intampla acest lucru, se va simti mai pregatit pentru a fi experimentat anterior in capul sau. Este util sa „antrenam” eventualele situatii de hartuire sau hartuire. Se pregateste psihologic si ajuta la sustinerea unei performante controlate fara blocaje.

In cadrul furnizarii de tehnici de coping, se poate practica si jocul de rol . Aceasta consta in realizarea unei simulari a scenei temute sau conflictuale; adica un „teatru” sau o reprezentare a acestuia, in care fiecare actor joaca un rol. In acest caz, copilul va fi victima, iar adultul va trebui sa joace rolul agresorului . Prin jocul de rol si cu indrumarea noastra, copilul va putea exersa cum sa se apere daca este necesar.

Acestea sunt avantajele antrenarii copilului tau

  • Vei deveni constient de problema ta, putand sa o definesti si sa intelegi cum te afecteaza fizic.
  • Tehnicile de control al anxietatii ajuta copiii sa imputerniceasca acele evenimente din viata lor care sunt cel mai greu de abordat.
  • Isi vor creste sanatatea mentala si emotionala in masura in care invata sa devina constienti de efectul pe care episoadele de agresiune il au asupra lor.
  • Un control mental mai mare si un control al propriilor raspunsuri fiziologice te vor ajuta sa elimini tensiunea, nervii si grijile si vei putea dormi mai bine.
  • Capacitatea ta de concentrare si de a controla izbucnirile de furie si tensiune va creste, oferindu-ti un control mai mare asupra propriilor reactii emotionale.